Τα καλώδια έχουν ακόμα πολύ (και καλό) μέλλον
Shutterstock
Shutterstock

Τα καλώδια έχουν ακόμα πολύ (και καλό) μέλλον

Όσο περισσότερο η Cenergy δίνει πληροφορίες για το αντικείμενο της στην επενδυτική κοινότητα τόσο πιο ενδιαφέρουσα γίνεται επενδυτικά. Αυτήν την αίσθηση αποκομίζει κανείς παρακολουθώντας τα τελευταία χρόνια την εταιρία η οποία ξεκίνησε να διαπραγματεύεται από τα 61 λεπτά στο τέλος του 2016 (114 εκατ. ευρώ) και σήμερα στέκεται πάνω από τα 7 ευρώ (1,34 δισ. ευρώ).

Χθες στην παρουσίαση της Ένωσης θεσμικών η εταιρία έδωσε μια σειρά απαντήσεων κυρίως ποιοτικής διάστασης. Επανέλαβε την εκτίμηση με αρκετή δόση βεβαιότητας για προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 230 - 250 εκατ. ευρώ το 2024 όταν το 2023 η χρήση έκλεισε με 214 εκατ. ευρώ (+8%/+17%) μέγεθος το οποίο συνιστά ιστορικό υψηλό όλων των εποχών. Άρα με αυτή την πρόβλεψη θα πρέπει να αναμένουμε άλλη μια χρονιά ιστορικών επιδόσεων με την προβολή στην καθαρή κερδοφορία να στοχεύει στα 105 εκατ. ευρώ.

Το ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο των 3,15 δισ. ευρώ στο οποίο έκλεισε το 2023 αναλύεται ως εξής: Τα 2,5 δισ. ευρώ αφορούν τον τομέα των καλωδίων με το 87% των συμβάσεων να αφορούν ευρωπαϊκά έργα. Τα υπόλοιπα αναλύονται σε 9% για την Ελλάδα, 3% στην Αμερική και 1% οι υπόλοιπες αγορές. Στους σωλήνες η Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 42%, η Ελλάδα το 4%, η Αμερική το 7% και το υπόλοιπο 47% αφορά άλλες αγορές του πλανήτη όπως η Αυστραλία και η Χιλή. Ωστόσο, από την ανάλωση του ανεκτέλεστου το 2023 προκύπτει ότι ο τζίρος που ήρθε από τα συμβασιοποιημένα έργα είναι 365 εκατ. ευρώ για τα καλώδια και 532 εκατ. ευρώ για τους σωλήνες. Τα υπόλοιπα ποσά των 620 εκατ. ευρώ αφορούν έτοιμα προϊόντα, είναι δηλαδή αγορές «από το ράφι». Με τον ρυθμό ανάλωσης του ανεκτέλεστου η Cenergy φαίνεται ότι έχει 6 χρόνια κύκλου εργασιών στα καλώδια και 1,5 χρόνο στους σωλήνες.

Τα μεγέθη του ανεκτέλεστου είναι εντυπωσιακά όχι μόνο επειδή δίνουν μεγάλο βαθμό ευελιξίας στην εκπόνηση των παραγγελιών, αλλά συντήκουν στη διατήρηση των περιθωρίων σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Μάλιστα η υπόθεση αυτή ενισχύεται και από τη δυσκολία εισόδου νέων παικτών, ειδικά από την Ασία, στις εν λόγω αγορές. Όπως αναφέρθηκε για τη δημιουργία ενός σύγχρονου εργοστασίου καλωδίων απαιτείται χρόνος τουλάχιστον 3 ετών ενώ η πιστοποίηση του προϊόντος με βάση τις ισχύουσες προδιαγραφές των θα απαιτήσει τουλάχιστον 2 χρόνια. Επομένως, ένα εργοστάσιο που θα ξεκινούσε να χτίζεται σήμερα από ένα νέο ανταγωνιστή θα έβγαζε το πρώτο του προϊόν στην αγορά μετά το 2030.

Από κάθε άποψη λοιπόν η Cenergy παρά τα ρεκόρ και την αλματώδη ανάπτυξη του παρελθόντος έχει μπροστά της πολύ μέλλον που θα υποστηριχθεί και από τις επενδύσεις ύψους 130 εκατ. ευρώ που υλοποιεί μέσα στην επόμενη διετία. Είναι μια εταιρία με παγκόσμια δραστηριότητα με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και αξιόλογη κερδοφορία. Πιθανόν, από τις λίγες βιομηχανικές εισηγμένες του ΧΑ που θα πρόσεχαν με άνεση παντός είδους επενδυτικά κεφάλαια.