Πράσινο φως για δύο στρατηγικές τουριστικές επενδύσεις σε Κρήτη και Χαλκιδική

Πράσινο φως για δύο στρατηγικές τουριστικές επενδύσεις σε Κρήτη και Χαλκιδική

Δύο νέες στρατηγικές επενδύσεις υψηλού προϋπολογισμού στον τουριστικό τομέα ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, ενισχύοντας το επενδυτικό momentum στην Κρήτη και τη Χαλκιδική. Τα εγχειρήματα φέρουν την υπογραφή δύο γνωστών ονομάτων της ελληνικής τουριστικής αγοράς, της οικογένειας Σμπώκου στην Κρήτη και του επίτιμου προέδρου του Ομίλου Sani/Ikos, Σταύρου Ανδρεάδη, στη Χαλκιδική. 

Πρόσφατα εξάλλου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος επεσήμανε ότι από τον Αύγουστο του 2024 έχουν εγκριθεί 15 στρατηγικές επενδύσεις, από τις οποίες οι επτά αφορούν την Βιομηχανία (900 εκατ. ευρώ) και οι έξι τον Τουρισμό (1,45 δισ. ευρώ). 

Η πρώτη λοιπόν αφορά το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας PHĀEA Resorts στην Κρήτη, μια πρωτοβουλία της οικογένειας Σμπώκου, η οποία έχει μακρά και επιτυχημένη πορεία στον τουριστικό κλάδο.

Το έργο της PHĀEA Resorts, που φέρει τον τίτλο «PHĀEA – South Crete: Σχέδιο Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης», πρόκειται να υλοποιηθεί στη θέση «Σκούρος» του Δήμου Βιάννου, περίπου 63 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου και 38 χιλιόμετρα από το υπό κατασκευή νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι. Το τουριστικό συγκρότημα, που θα εκτείνεται σε έκταση 155 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της εταιρείας Myrina Village Τουριστικαί και Ξενοδοχεια και Επιχειρήσεις Μονοπρόσωπη Α.Ε., θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων δυναμικότητας 140 δωματίων, καθώς και 30 τουριστικές κατοικίες. 

Επιπλέον, προβλέπεται η κατασκευή κτιρίου υποδοχής, κοινόχρηστων εγκαταστάσεων, εστιατορίων, κέντρου ευεξίας και άσκησης, όπως επίσης και διαμορφωμένου εξωτερικού χώρου με σκοπό την παραγωγή βιολογικών προϊόντων. Η επένδυση ύψους 121,11 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να δημιουργήσει τουλάχιστον 83 ετήσιες θέσεις εργασίας, ενώ η φιλοσοφία του έργου εστιάζει στη βιωσιμότητα, την αρμονική ένταξη στο φυσικό περιβάλλον και τη συμμόρφωση με διεθνή πρότυπα για βιώσιμη φιλοξενία. Αξίζει να σημειωθεί πως ο όμιλος PHĀEA αποτελεί τη μετεξέλιξη του Sbokos Hotel Group, που ιδρύθηκε από τον Γιάννη Σμπώκο το 1976 και σήμερα διοικείται από τις κόρες του, Αγάπη και Κωνσταντία Σμπώκου.

Η επένδυση αποκτά στρατηγική σημασία ενόψει της ολοκλήρωσης του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, το οποίο εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την τουριστική ανάπτυξη της νότιας Κρήτης, μιας περιοχής που έως σήμερα παρουσιάζει περιορισμένη τουριστική αξιοποίηση. Επιπλέον, πρόσφατα η PHĀEA προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 6,89 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου περιλαμβάνουν τους Γεώργιο και Ευτύχιο Βασιλάκη, Γλυκερία Τσέρνου και Χαράλαμπο Φωσκολάκη. Παράλληλα, έτερη εταιρεία του ομίλου, η «Γκολφ Ρεζιντενσις», έλαβε έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού για την αναβάθμιση του «Blue Palace» στην Ελούντα σε Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα.

Diaporos Green Retreat: Μια ενεργειακά αυτόνομη επένδυση στη Χαλκιδική

Η δεύτερη επένδυση, προέρχεται από τον επίτιμο πρόεδρο του ομίλου Sani/Ikos, Σταύρο Ανδρεάδη, και αφορά ένα καινοτόμο, περιβαλλοντικά βιώσιμο τουριστικό συγκρότημα στη Χαλκιδική.

Υπό την ονομασία Diaporos Green Retreat, θα πραγματοποιηθεί στη νησίδα Διάπορος, απέναντι από τη Βουρβουρού, στον Δήμο Σιθωνίας της Χαλκιδικής. Πρόκειται για μία τουριστική ανάπτυξη πέντε αστέρων που θα χαρακτηρίζεται από ενεργειακή αυτονομία, υψηλή αισθητική και απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Το σχέδιο ανήκει στην εταιρεία ΣΤΑΝΤΑ Μονοπρόσωπη Α.Ε. Διαχείρισης Ακινήτων και περιλαμβάνει 13 ισόγειες βίλες και 13 διώροφα bungalows, συνολικής δυναμικότητας 76 δωματίων. Τα καταλύματα θα πλαισιώνονται από ένα κεντρικό κτίριο με υποδομές φιλοξενίας και αναψυχής, όπως κοινόχρηστη πισίνα, εστιατόρια, εναλλακτικό spa, γυμναστήριο, παιδότοπο, αθλητικές εγκαταστάσεις και ιερό ναό. 

Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης φτάνει τα 41,7 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνεται η αξία της έκτασης των 97 στρεμμάτων που αγοράστηκε το 2023. Το έργο προβλέπεται να δημιουργήσει 78 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η χρηματοδότησή του θα προέλθει σε ποσοστό 23,7% από ίδια κεφάλαια, 47,7% από δάνειο του Ταμείου Ανάκαμψης και 28,6% από επιπλέον εμπορικό δάνειο.

Οι δύο επενδύσεις σηματοδοτούν την έλευση μιας νέας εποχής για τον ελληνικό τουρισμό, επενδύοντας στην ποιότητα, την αειφορία και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας σε περιοχές με αναξιοποίητο μέχρι σήμερα τουριστικό δυναμικό.