ΠΕΦ: Ενισχύεται ο επενδυτικός και κοινωνικός ρόλος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

ΠΕΦ: Ενισχύεται ο επενδυτικός και κοινωνικός ρόλος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

Ο ρόλος  που διαδραματίζει σήμερα στην ελληνική οικονομία, στην εξωστρέφεια της χώρας μας αλλά και στην στήριξη της κοινωνίας επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, κατά την οποία επιδόθηκαν πιστοποιήσεις σε 58 μεταπτυχιακούς φοιτητές που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΠΕΦ Professional Development», με γνωστικά αντικείμενα «Regulatory Affairs» και «Quality Assurance».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυναν οι υπουργοί Παιδείας, κυρία Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζιδάκης. 

Ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε στο επενδυτικό claw back τονίζοντας ότι αποτελεί  μια διέξοδο ητην οποία έχουν επεξεργασθεί τρία υπουργεία, το Ανάπτυξης, το Οικονομικών και το Υγείας, και αυτή τη στιγμή ένα ποσό 250 εκατομμυρίων ευρώ μπορεί να διατίθεται και να επιστρέφεται στη φαρμακοβιομηχανία, στο βαθμό που αυτή κάνει επενδύσεις στη χώρα. 

Οι επενδύσεις αυτές, τόνισε,  δεν στηρίζονται μόνο σε υλικοτεχνική και κτιριακή υποδομή, αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό, διότι ακριβώς μέσα στη βούλησή μας είναι να βοηθήσουμε τις εταιρείες οι οποίες θέλουν να επενδύσουν στη χώρα. Το μεγαλύτερο μέρος των εταιρειών είναι εταιρείες οι όποιες κάνουν συνεχείς επενδύσεις στη χώρα.

«Στόχος μας, επεσήμανε ο κ. Πλεύρης,  είναι η σωστή διαχείριση αυτών των χρημάτων και γι αυτό στο τελικό διάστημα των παρεμβάσεων, αποφασίσαμε ότι ο προϋπολογισμός θα χωρίζεται με τέτοιο τρόπο, ώστε αυτός που προκαλεί την δαπάνη να επωμίζεται και το βάρος.

Οι πολιτικές που σχεδιάζονται στο κομμάτι του φαρμάκου θα πρέπει να εκτιμούν το πρόσημο των εταιρειών, οι οποίες και επενδύουν αντίστοιχα σε αυτήν εδώ τη χώρα. Διατηρούν βιομηχανικές μονάδες, διατηρούν θέσεις εργασίας, διότι φαρμακοβιομηχανία δεν είναι απλή διαχείριση φάκελο. Είναι μια ολόκληρη παραγωγική διαδικασία την οποία την αντιληφθήκαμε τη στιγμή της πανδημίας».

Η υφυπουργός Υγείας κυρία Ζωή Ράπτη αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα επιδόσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και επεσήμανε ότι το ελληνικό φάρμακο αποτελεί σήμερα το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν, το οποίο μάλιστα κατάφερε να διεισδύσει σε μεγάλες διεθνείς αγορές, όπως αυτή των ΗΠΑ.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην μελλοντική έναρξη 53 επενδυτικών έργων, ύψους πάνω από 510 εκατ. Ευρώ. 

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΣ) κ. Θεόδωρος Τρύφων στην κεντρική του ομιλία τόνισε ότι «…έχουν δοθεί σημαντικά κίνητρα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, έστω κι εάν αυτά τα κίνητρα προέρχονται κατά ένα μέρος από δικά μας κεφάλαια», υπογραμμίζοντας πως «…αυτή τη στιγμή έχουν κατατεθεί -την τελευταία τετραετία- προγράμματα ύψους πάνω από 1 δισ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη και πολύ περισσότερα προγράμματα για τα επόμενα χρόνια. Το πλαίσιο αυτό αποτελεί ένα θετικό στίγμα για την επόμενη ημέρα. Πρόκειται λοιπόν για μια “χρυσή” και μεγάλη ευκαιρία, τα προγράμματα αυτά να μπορέσουν να υλοποιηθούν και να έχουν αποτέλεσμα. Είναι ευκαιρία οι φαρμακευτικές εταιρείες να μπορούν να αποκτήσουν το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο θα μπορεί και να τα υλοποιήσει».

Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των εταιρειών του κλάδου ο κ.Τρύφων επεσήμανε ότι «… εδώ και πολλά χρόνια έχουμε ξεκινήσει  την προσπάθεια να φέρνουμε πίσω κόσμο από το εξωτερικό. Να αναπτύξουμε τους δικούς μας ανθρώπους. Όλων των μεγεθών οι φαρμακευτικές προσθέτουν συνέχεια νέους ανθρώπους στο δυναμικό τους, ακόμα και για την πρακτική τους». Αναφερόμενος, δε, στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα το χαρακτήρισε ως τον προπομπό. ενός ευρύτερου προγράμματος που θα σχεδιάσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, σε συνεργασία και με την πολιτεία. 

«Θεωρούμε», πρόσθεσε, «ότι χρειάζονται δεξιότητες και προσωπικό και εμείς επιχειρούμε ουσιαστικά να μπορέσουμε να προσφέρουμε έξτρα προγράμματα στην Αθήνα, στις πανεπιστημιακές πόλεις αλλά και σε διάφορες ειδικότητες».