Ο «απόλυτος» σύμβουλος τσέπης για τους οικονομικούς σας στόχους και την καταναλωτική σας συμπεριφορά
BLINK

Ο «απόλυτος» σύμβουλος τσέπης για τους οικονομικούς σας στόχους και την καταναλωτική σας συμπεριφορά

To Blink βραβεύθηκε στον 13ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, ως ένα εργαλείο, που έρχεται να λύσει πρακτικά τραπεζικά ζητήματα της καθημερινότητας. Διαμορφώνει δηλαδή έναν προσωποποιημένο οικονομικό σύμβουλο τσέπης, που βοηθά τους χρήστες να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για τους οικονομικούς τους στόχους. 

Το Liberal.gr μίλησε για το τι φέρνει το Blink στην καθημερινότητά μας, με τον συνιδρυτή και CEO της ομάδας Κωνσταντίνο Κουσουρή.

Το Blink είναι πράγματι μια καινοτομία. Θα μας εξηγήσετε πώς λειτουργεί;

Φυσικά! Αυτό που κάνουμε ουσιαστικά είναι να θέτουμε ορισμένες ερωτήσεις στον χρήστη, ώστε να μάθουμε πόσα χρήματα θέλει να δαπανά κάθε μήνα, τι οικονομικούς στόχους έχει, ποια είναι η καταναλωτική του συμπεριφορά κ.λπ. Με αυτές τις πληροφορίες δημιουργούμε ένα πλάνο δαπανών για τις επόμενες εβδομάδες για κάθε κατηγορία δαπανών (φαγητό, διασκέδαση κτλ.). Μέσα σε αυτό το πλάνο υπολογίζουμε και πόσα χρήματα χρειάζεται να βάλει στην ακρίβεια!

Το καλύτερο όμως είναι η προσαρμοστικότητα του συστήματος. Αν ένας φοιτητής ξοδέψει παραπάνω από όσα είχε προγραμματίσει για μια εβδομάδα (τι πιο συνηθισμένο;), τότε το σύστημα προσαρμόζει τις άλλες κατηγορίες και τις επόμενες εβδομάδες με τέτοιο τρόπο, ώστε ο χρήστης να παραμένει σταθερός στον τελικό του οικονομικό στόχο.

Παράλληλα, με κάθε συναλλαγή, η εφαρμογή, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, μαθαίνει καλύτερα τον χρήστη και τις καταναλωτικές του ανάγκες, ώστε να προσαρμόσει κάθε κατηγορία δαπανών με όσο μεγαλύτερη ακρίβεια γίνεται.

Με δυο λόγια λοιπόν είναι ο personalized σύμβουλος διαχείρισης των οικονομικών μας. Θεωρείτε ότι συνεργάζεται με τις τράπεζες ή είναι ανταγωνιστής τους;

Θεωρητικά, είναι επιλογή μας το τι από τα δύο θέλουμε. Όταν πρωτοξεκίνησε το Blink, η βασική ιδέα ήταν μια ψηφιακή τράπεζα για να λύνει όλα τα οικονομικά προβλήματα των φοιτητών. Σε δεύτερη φάση θεωρήσαμε ότι έχουμε να κερδίσουμε μεγάλη αξία από τα μεγάλα δεδομένα και τα εργαλεία των υπαρχόντων τραπεζών, και αυτές έχουν να κερδίσουν ακόμα περισσότερα από εμάς, οπότε αποφασίσαμε αντί να γίνουμε ανταγωνιστής να γίνουμε συνεργάτης τους. Όπως λέει και ένα κλασικό γνωμικό, μόνοι μας μπορούμε να πάμε γρήγορα, αλλά μαζί μπορούμε να πάμε μακριά.

Να υποθέσω ότι η ομάδα σας έφτασε στην εξέλιξη του Blink μέσα από τις προσωπικές της εμπειρίες. Είναι αλήθεια; 

Ναι, είναι αλήθεια. Όταν ξεκινήσαμε το πανεπιστήμιο και φύγαμε από το σπίτι μας, έπρεπε να διαχειριστούμε όλα μας τα έξοδα. Ήταν για εμάς κάτι πρωτόγνωρο. Πόσα χρήματα ξοδεύω τον μήνα; Είναι πολλά ή λίγα; Μήπως πρέπει να μειώσω τα έξοδά μου; Αν ναι, πώς; Γιατί δεν τα καταφέρνω; Ήταν ερωτήσεις που περνούσαν από το μυαλό μας συνεχώς και είναι αρκετά στρεσογόνες! Αυτό όμως που καταλάβαμε είναι ότι αυτές οι ερωτήσεις δεν περνούν μόνο από το δικό μας μυαλό, αλλά και από τους περισσότερους, αφού σύμφωνα με έρευνες στην Αγγλία 8 στους 10 φοιτητές έχουν τόσο άγχος για το αν θα έχουν χρήματα στο τέλος του μήνα, που επηρεάζεται η διατροφή τους, οι βαθμοί τους και πιο σημαντικό από όλα, η ψυχική τους υγεία. Όταν καταλάβαμε πόσο μεγάλο είναι αυτό το πρόβλημα, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια μαζική λύση, που όμως θα προσαρμόζεται στις ανάγκες του καθενός μας ξεχωριστά.

Ποια είναι η ομάδα σας και ποιες οι ιδέες της για το μέλλον;

Η ομάδα μας αποτελείται από 3 ιδρυτές. Ο Κωνσταντίνος (CEO) που τρέχει με όλα τα κομμάτια που έχουν σχέση με την οργάνωση, στρατηγική, marketing κτλ. Ο Κάρλος (CTO), που επιλέγει τεχνολογίες, βοηθάει τους υπόλοιπους προγραμματιστές και γράφει κώδικα, και ο Δημήτρης που είναι ο κύριος προγραμματιστής και είναι εκεί για να μας λύνει όλα τα τεχνικά προβλήματα παντός καιρού. Από εκεί και πέρα έχουμε δύο εξαιρετικούς προγραμματιστές, που κάνουν την πρακτική τους μαζί μας, τη Λία από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και τον Άνδριου από το Πανεπιστήμιο Carleton στον Καναδά.

Πού βρίσκεστε τώρα σε επίπεδο προϊόντος και πώς βλέπετε τη διεθνή του ανάπτυξη;

Η εφαρμογή μας είναι υπό κατασκευή και θα έχουμε το πρώτο τεστ με χρήστες μέσα στις επόμενες εβδομάδες! Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι γι' αυτό! Μετά από τις πρώτες δοκιμές, θα κάνουμε θεσμικές και μικρές διορθώσεις, ώστε να μπορέσουμε να λανσάρουμε την εμπορική έκδοση.

Η διεθνής ανάπτυξη ήταν εξαρχής στο τραπέζι, καθώς ένας από τους ιδρυτές μας είναι Ισπανός. Έχουμε ήδη συνεργαστεί με το επιχειρηματικό εκκολαπτήριο του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι στη Φινλανδία και έχουμε συμμετάσχει σε διαγωνισμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Blink δεν είναι, σε καμία περίπτωση, μόνο για την ελληνική αγορά.

Μπορεί κάποιος αναγνώστης μας να αποκτήσει πρόσβαση στα τεστ της εφαρμογής και στην πρώτη έκδοση;

Με χαρά! Έχουμε μερικές κενές θέσεις για το focus group! Αν κάποιος θέλει να είναι ανάμεσα στους πρώτους χρήστες, μπορεί να βρει τη σελίδα μας εδώ ή να στείλει ένα email στο [email protected]. Σε αυτήν τη διεύθυνση θα χαρούμε να λάβουμε όχι μόνο ενδιαφέρον για την πρόσβαση στην εφαρμογή, αλλά θα χαρούμε, επίσης, να ακούσουμε νέες ιδέες ή προβλήματα, που χρειάζονται λύση στον τομέα μας, ακόμα και προτάσεις για πιθανές συνεργασίες.

Πώς εκτιμάτε τη συνεισφορά της Εθνικής Τράπεζας έως τώρα στο εγχείρημά σας;

Η Εθνική Τράπεζα, εκτός από το χρηματικό έπαθλο, με το οποίο καλύψαμε λειτουργικά έξοδα, μας βοήθησε αρκετά στη δικτύωση και στο να γνωρίσουμε διάφορα μέλη του οικοσυστήματος καινοτομίας, και την ευχαριστούμε γι' αυτό.

Αν θέλετε κι εσείς να λάβετε μέρος στον 14ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds μπορείτε να υποβάλετε την πρότασή σας ηλεκτρονικά έως τις 4 Οκτωβρίου 2023, στις 15:00.