LifePulse: Μια startup στον παλμό της κοινωνικής καινοτομίας

LifePulse: Μια startup στον παλμό της κοινωνικής καινοτομίας

Όταν η καινοτομία συναντά την κοινωνική επιχειρηματικότητα, τα οφέλη μπορούν να σώσουν ζωές, καλύπτοντας σε χρόνο ρεκόρ ανεπάρκειες χρόνων. Αυτό είναι το business story της βραβευμένης startup LifePulse, η οποία φιλοδοξεί να «μεταγγίσει» στο κοινό μια σωτήρια συνήθεια.

«Με τη LifePulse θέλουμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο. Και αυτό… είναι κυριολεκτικά στο χέρι μας» εξηγεί με σιγουριά και ευαισθησία ο Πάνος Καραδαγλής

Παθιασμένος με το UI/UX, ο Πάνος μαζί με μια ομάδα innovation enthusiasts που αυτοαποκαλούνται «Our Blood Family», τον Θωμά Πατσάνη, τον Δημήτρη Ποζαρίτη και τον Χρήστο Κατσάνο, ανέπτυξαν μία καινοτόμα εφαρμογή με στόχο να δικτυώσουν τους εθελοντές αιμοδότες και να αντιμετωπίσουν τη διαχρονική έλλειψη αποθέματος αίματος στη χώρα μας.

Η λειτουργία της απλή. Η LifePulse είναι μια εφαρμογή που θέλει να φέρει την εθελοντική αιμοδοσία στην καθημερινότητά μας. 

Όταν κατεβάζουμε την εφαρμογή δηλώνουμε την ομάδα αίματος και την τοποθεσία μας. 

H ψηφιακή εφαρμογή εθελοντικής αιμοδοσίας ειδοποιεί τους χρήστες μέσω push-ειδοποιήσεων, σε πραγματικό χρόνο, κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη για βοήθεια βάσει της ομάδας αίματός τους και της τοποθεσία τους, κάνοντας την αιμοδοσία ευκολότερη από ποτέ.

Όπως εξηγεί ο Θωμάς, full-stack developer που έχει αναλάβει το front-end κομμάτι της εφαρμογής: «Κάθε φορά που κάποιο κοντινό νοσοκομείο ή τράπεζα αίματος έχει άμεση ανάγκη από αίμα, όσοι έχουμε την κατάλληλη ομάδα αίματος, βλέπουμε το push-notification στη συσκευή μας».

Οι χρήστες, όταν δημιουργούν το προφίλ τους, επιλέγουν την χιλιομετρική ακτίνα για την οποία επιθυμούν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις. 

Επιπλέον, αποκτούν ένα μοναδικό αναγνωριστικό, το LifePulse ID, που τους προσφέρει άυλες επιβραβεύσεις για την αιμοδοτική τους δράση.

Από το «εγώ» στο «εμείς»

Ωστόσο, όλοι μας ακούμε ότι υπάρχει γενικά έλλειψη αποθεμάτων αίματος στην χώρα μας, αλλά τι πραγματικά σημαίνει αυτό για τον καθένα από εμάς; 

Η έλλειψη αποθεμάτων αίματος στην Ελλάδα είναι διαχρονική, όμως πώς πραγματικά συνεισφέρουμε στην εξάλειψη της;

«Βλέπουμε συχνά δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ανάγκη αίματος, λόγω ατυχημάτων, εγχειρήσεων ή γενικά απροόπτων. Δεν είναι καθόλου απίθανο να βρεθούμε εμείς στο μέλλον σε θέση ανάγκης ή να αγωνιούμε για ένα κοντινό μας άνθρωπο» εξηγεί η ομάδα της LifePulse. 

Ακριβώς σε αυτό στοχεύει και η εφαρμογή. 

Στη μετάβαση της νοοτροπίας από το «Χρειάζεται άμεσα αίμα αυτό το αγαπημένο μου πρόσωπο» σε «αυτό το αγαπημένο μου πρόσωπο έλαβε άμεσα το αίμα που χρειαζόταν».  

Πώς μπορεί η LifePulse να συμβάλει σε αυτό;

«Πιστεύουμε ότι η ευαισθητοποίηση των πολιτών για να αιμοδοτούν μπορεί να γίνει με διαδραστικές μεθόδους, για αυτό επενδύουμε πολύ στο gamification» προσθέτει ο Πάνος. 

«Μέσα από τα Social Innovation Lab αντλήσαμε γνώσεις για θέματα business, marketing και εμπειρίας χρηστών». Σύμφωνα με τον Θωμά, «τα εβδομαδιαία workshops και οι συναντήσεις με τους μέντορες ήταν καταλυτικά για την επέκταση και την υλοποίηση της εφαρμογής μας».

 «Οι προτάσεις τους μας έδωσαν ιδέες για νέα features στην εφαρμογή μας και τα σχόλιά τους μας βοήθησαν να εξετάσουμε και την τελευταία λεπτομέρεια» συμπληρώνει ο Πάνος. 

Μετατρέποντας το όραμα σε επιτυχία

Η επιτυχία της LifePulse ορίζεται από τον αντίκτυπό της τόσο στις ατομικές ζωές των πολιτών, όσο και συνολικά στο υγειονομικό σύστημα.

Στοχεύει σε ένα μέλλον στο οποίο για όλους τους ασθενείς, ανεξαρτήτως τοποθεσίας, καμία ιατρική διαδικασία δεν καθυστερεί λόγω έλλειψης αίματος.

Μακροπρόθεσμα, επιτυχία για την LifePulse θα είναι η δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου αιμοδοσίας, μέσα από το οποίο δότες και πρόσωπα σε ανάγκη θα συνδέονται σε πραγματικό χρόνο. 

Στοχεύει στη μετατροπή της αιμοδοσίας από το «μια στο τόσο» σε μια τακτική, σωτήρια συνήθεια, έτσι ώστε να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα προληπτικής προσφοράς στο σύστημα υγείας.

LifePulse & Social Hackathon

Η LifePulse ξεκίνησε την πορεία της μέσα από το μαραθώνιο καινοτομίας Social Hackathon της Lidl Ελλάς και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με την τεχνολογική και οργανωτική υποστήριξη της Crowdpolicy.

Η ιδέα γεννήθηκε όταν παρατηρήθηκε πως παρά τις καμπάνιες και τον μεγάλο αριθμό εθελοντικών οργανώσεων, το πρόβλημα παραμένει.

Aπό αριστερά προς δεξιά: Εύη Λαζού-Λασκαρίδη, Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης |  η νικήτρια ομάδα Life Pulse - Θωμάς Πατσάνης, Front-end Developer | Δημήτρης Ποζαρίτης, Back-end Developer | Πάνος Καραδαγλής, UI/UX Designer |  Martin Brandenburger, CEO και Πρόεδρος του ΔΣ της Lidl Ελλάς.

Μελετώντας επιστημονική βιβλιογραφία που ανέλυε το προφίλ των εθελοντών αιμοδοτών στην Ελλάδα, τι ενθαρρύνει και τι αποθαρρύνει την αιμοδοσία, η ομάδα πίσω από την ιδέα της LifePulse έβαλε σκοπό να παραδώσει μία εφαρμογή με μοναδικά απλό UI και habit-forming εμπειρία χρήστη.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η ιδέα της LifePulse αναδείχθηκε νικήτρια του μαραθώνιου καινοτομίας Social Hackathon.

Με τη διάκρισή της στο μαραθώνιο, η LifePulse κέρδισε την συμμετοχή σε 5-μηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης, το Social Innovation Lab, στο πλαίσιο του οποίου τα μέλη της ομάδας πολλαπλασιάστηκαν, η εφαρμογή έλαβε σάρκα και οστά και το όραμα γιγαντώθηκε.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

H LifePulse απέδειξε ότι η καινοτομία είναι το καύσιμο για την ψηφιακή αναβάθμιση. Και όταν η καινοτομία συναντά την κοινωνική επιχειρηματικότητα τα οφέλη είναι σημαντικά, με άμεσο και ουσιαστικό αντίκτυπο, κάτι που αποτελεί το βασικό συστατικό της επιτυχίας και της βιωσιμότητας.

Για το σκοπό αυτό η LifePulse προσελκύει συνεχώς νέες συμμαχίες στο πεδίο της συνεργασίας, μεταξύ των οποίων, η Σχολή Πληροφορικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας, το Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών.

Μετά τη διάκριση στο Social Hackathon που διοργάνωσαν η Lidl Ελλάς και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το χρηματικό βραβείο, αλλά και το πράσινο φως από την πρώτη συνεργασία με το Γ.Ν Γιαννιτσών, το στοίχημα βρίσκεται στο επόμενο επίπεδο.

Πόσο μακριά και πόσο βαθιά στην κοινωνία μπορεί να φτάσει το μήνυμα; Είναι κυριολεκτικά... στο χέρι μας. #ConnectforLife #DonateSaveRepeat.

 

Γνωρίστε την Ομάδα 

Θωμάς Πατσάνης
Ο Θωμάς εργάζεται ως full-stack προγραμματιστής και έχει αναλάβει την ανάπτυξη του front-end της εφαρμογής.

 

Πάνος Καραδαγλής
Παθιασμένος με το UI/UX, ασχολείται με το σχεδιασμό της εφαρμογής, την ανάπτυξη της ιστοσελίδας και τα social media της LifePulse. 

 

Δημήτρης Ποζαρίτης
Full-stack προγραμματιστής με πολυετή εμπειρία. Ο Δημήτρης είναι ο lead προγραμματιστής για το back-end της LifePulse. 

 

Χρήστος Κατσάνος
Επίκουρος Καθηγητής HCI στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, αλλά πάντα βρίσκει χρόνο να αξιολογεί και να προτείνει νέα features για την εφαρμογή.