Ευρωβαρόμετρο: Σοβαρό πρόβλημα η έλλειψη δεξιοτήτων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ΕΕ

Ευρωβαρόμετρο: Σοβαρό πρόβλημα η έλλειψη δεξιοτήτων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ΕΕ

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε σήμερα, οι ελλείψεις δεξιοτήτων αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της ΕΕ. Η πρόκληση αυτή εντείνεται με την πάροδο των ετών και πλέον αφορά όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και όλους τους τομείς της οικονομίας.

Η έρευνα αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την κατανόηση του αντίκτυπου των ελλείψεων δεξιοτήτων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα αξιοποιηθεί για τη χάραξη των πολιτικών της Επιτροπής.

Μεταξύ άλλων, θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της εφαρμογής της δέσμης μέτρων αρωγής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023, ενώ προβλέπει διάφορες δράσεις για τη βελτίωση των επιδόσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ΕΕ στις δεξιότητες. Η έρευνα συμπληρώνει επίσης μια άλλη πρόσφατη μελέτη του Ευρωβαρόμετρου, η οποία, μεταξύ άλλων, εστιάζει στις δραστηριότητες κατάρτισης και απόκτησης δεξιοτήτων των επιχειρήσεων.

Η σημερινή έρευνα του Ευρωβαρόμετρου 537 «Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελλείψεις δεξιοτήτων» διεξήχθη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων. Πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023 στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και στην Ισλανδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βόρεια Μακεδονία, την Τουρκία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ιαπωνία. Πάνω από 19.350 εταιρείες (μικρομεσαίες και μεγάλες εταιρείες) ερωτήθηκαν μέσω τηλεφώνου.

Ελλείψεις δεξιοτήτων στις ΜΜΕ

Όπως αναφέρει οι ελλείψεις δεξιοτήτων αντιπροσωπεύουν σοβαρό πρόβλημα για τις μικρότερες έως μεσαίες επιχειρήσεις στην ΕΕ, καθώς το αντιμετωπίζουν το 53% των πολύ μικρών εταιρειών, των 65% των μικρών εταιρειών και το 68% των μεσαίων επιχειρήσεων.

Στους ερωτηθέντες σε αυτήν την έρευνα παρουσιάστηκαν επίσης επτά θέσεις εργασίας και ρωτήθηκαν για καθέναν από αυτούς εάν ο ρόλος εργασίας υπάρχει στη ΜΜΕ τους και εάν η ΜΜΕ τους αντιμετωπίζει ελλείψεις δεξιοτήτων για αυτόν τον εργασιακό ρόλο.

Το 33% απασχολεί τεχνικούς (όπως μηχανικούς κ.λπ.). Το 42% σε αυτές τις ΜΜΕ με τεχνικούς αναφέρει ότι αντιμετωπίζει ελλείψεις δεξιοτήτων για αυτήν την εργασία και είναι μακράν, ο πιο αναγνωρισμένος ρόλος εργασίας με ελλείψεις δεξιοτήτων. 

Στο 39% των ΜΜΕ υπάρχουν ειδικοί στην εξυπηρέτηση πελατών (επαγγελματίες πωλήσεων, σύμβουλοι πελατών, ρεσεψιονίστ κ.λπ.). Σε αυτές τις ΜΜΕ με ειδικούς στην εξυπηρέτηση πελατών, το 23% των ερωτηθέντων απαντά ότι υπάρχει έλλειψη δεξιοτήτων για αυτήν την εργασία. 

Αν και το διοικητικό προσωπικό (λογιστές, ελεγκτές, κ.λπ.) είναι θέσεις εργασίας που είναι πιο πιθανό να υπάρχουν στις ΜΜΕ (52%), οι ερωτηθέντες είπαν ότι είναι λιγότερο πιθανό να απαντήσουν ότι η ΜΜΕ τους αντιμετωπίζει έλλειψη δεξιοτήτων για αυτόν τον ρόλο (12%).  Κατά μέσο όρο, το 20% των ΜΜΕ απαντούν ότι αντιμετωπίζουν έλλειψη δεξιοτήτων για αυτήν την εργασία.

Παρόμοιο ποσοστό παρατηρείται και για τους ειδικούς πληροφορικής (18%). Το αντίστοιχο ποσοστό  είναι 12% για τους ειδικούς μάρκετινγκ και 8% για τους ειδικούς ανθρώπινου δυναμικού.

Επιπτώσεις από τις ελλείψεις δεξιοτήτων

Ο αυξημένος φόρτος εργασίας για το υπάρχον προσωπικό είναι η επίπτωση για τους εργαζομένους στο μεγαλύτερο μερίδιο των ΜΜΕ (48%) ως συνέπεια των ελλείψεων δεξιοτήτων στην εταιρεία τους.

Το ποσοστό είναι υψηλότερο στις μεσαίες επιχειρήσεις (55%) από ό,τι στις μικρότερες ΜΜΕ (47%-49%). Ο αυξημένος φόρτος εργασίας για το υπάρχον προσωπικό είναι ο πιο αναφερόμενος αντίκτυπος των ελλείψεων δεξιοτήτων σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη και το ποσοστό που επιλέγει αυτόν τον αντίκτυπο κυμαίνεται από 13% στη Λιθουανία έως 60% στο Βέλγιο. 

Περίπου τρεις στις δέκα ΜΜΕ, κατά μέσο όρο, βλέπουν επιπτώσεις όσον αφορά την απώλεια πωλήσεων ή τα προβλήματα με την επέκταση των πωλήσεων ως συνέπεια των ελλείψεων δεξιοτήτων στην εταιρεία τους.

Το ποσοστό των ΜΜΕ μειώνεται με το μέγεθος της ΜΜΕ - από 31% για τις ΜΜΕ με λιγότερους από 50 υπαλλήλους σε 22% για τις μεσαίες επιχειρήσεις.

Οι επόμενοι τέσσερις τύποι επιπτώσεων αναφέρονται από μία στις πέντε έως μία στις τέσσερις ΜΜΕ:

  • μειωμένη κερδοφορία και ανάπτυξη (25%),
  • μειωμένη κερδοφορία (25%),
  • αυξημένο κόστος παραγωγής (23%)
  • και προβλήματα στη διατήρηση της ποιότητας προϊόντων/υπηρεσιών (22%).

Μόλις το 8% των ΜΜΕ βλέπει τον αντίκτυπο των ελλείψεων δεξιοτήτων σε μειωμένη δραστηριότητα καινοτομίας.

Η έρευνα θα παρουσιαστεί στην ετήσια συνέλευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ΕΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 13-15 Νοεμβρίου στο Μπιλμπάο της Ισπανίας. Στην εμβληματική αυτή εκδήλωση της ΕΕ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συμμετέχουν εκατοντάδες υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Ο κ. Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, δήλωσε σχετικά: «Οι ελλείψεις δεξιοτήτων αποτελούν ένα εντεινόμενο πρόβλημα για την ευρωπαϊκή οικονομία. Η Επιτροπή ήδη εργάζεται για την αντιμετώπιση των ελλείψεων δεξιοτήτων σε καίριους στρατηγικούς τομείς, όπως οι συσσωρευτές και άλλες τεχνολογίες μηδενικών καθαρών εκπομπών.

Η έρευνα αυτή θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς οι ελλείψεις δεξιοτήτων επηρεάζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 98% της ευρωπαϊκής οικονομίας, με σκοπό τη βελτίωση της ευρύτερης ανταγωνιστικότητάς τους.»

Διαβάστε Περισσότερα