Γιατί η Ελλάδα βρίσκεται στις κορυφαίες χώρες στο 5G

Γιατί η Ελλάδα βρίσκεται στις κορυφαίες χώρες στο 5G

Το όριο του ενός δισεκατομμυρίου συνδέσεων, παγκοσμίως, αναμένεται να υπερβούν οι συνδέσεις 5G έως το τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς στο τέλος του α΄εξαμήνου 2022 έφθασαν τα 810 εκατ.ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 112% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία των εταιρειών Omdia και 5G Americas, τα οποία αποδεικνύουν ότι η ανάπτυξη της συγκεκριμένης ασύρματης τεχνολογίας μετάδοσης δεδομένων είναι, πλέον, αλματώδης, παρά την υστέρηση που είχε παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες του 2021 και στις αρχές του 2022. 

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία οι συνδέσεις 5G αναμένεται να φτάσουν τα 5,9 δισ. μέχρι τα τέλη του 2027, ενώ ως το τέλος του 2022 θα ανέλθουν σε 1,1 δισ. και ως το τέλος του 2023 θα φθάσουν τα 2 δισεκατομμύρια. 

Αυτός ο ρυθμός πρακτικά σημαίνει ότι η διείσδυση των ασύρματων δικτύων 5G διπλασιάζεται πλέον σε ετήσια βάση. 

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από την αύξηση των πωλήσεων smartphones συμβατών με την τεχνολογία 5G. 

Μάλιστα στις αρχές του χρόνου, τον Ιανουάριο του 2022 η παγκόσμια αγορά έφτασε σε ένα σημαντικό ορόσημο αφού για πρώτη φορά οι πωλήσεις 5G smartphones ξεπέρασαν τις πωλήσεις κινητών τεχνολογίας 4G.

Συγκεκριμένα, η διείσδυση των πωλήσεων smartphones, που υποστηρίζουν την τεχνολογία 5G, έφτασε το 51% παγκοσμίως ξεπερνώντας τη διείσδυση των smartphone 4G για πρώτη φορά. Σύμφωνα με το «Global Monthly Handset Model Sales Tracker» της Counterpoint Research, η Κίνα, η Βόρεια Αμερική και η Δυτική Ευρώπη ήταν οι μεγαλύτεροι μοχλοί αυτής της ανάπτυξης στις πωλήσεις 5G smartphones.

Συνολικά, ο αριθμός των εμπορικών δικτύων 5G παγκοσμίως έχει φτάσει τα 233, σύμφωνα με στοιχεία από την TeleGeography και το 5G Americas. Αυτός ο αριθμός αναμένεται να φτάσει τα 313 έως το τέλος του 2022 και τα 352 έως το τέλος του 2024, αντιπροσωπεύοντας ισχυρή ανάπτυξη επενδύσεων σε δίκτυο 5G σε πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Ανά περιοχή, η Βόρεια Αμερική είχε συνολικά 99 εκατ. συνδέσεις 5G και 502 εκατ. LTE μέχρι το τέλος του 2ου τριμήνου 2022. Αυτό μεταφράζεται σε προσθήκη 17 εκατ. συνδέσεων 5G για το τρίμηνο - μια αύξηση 20,7% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2022.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την πλευρά τους, μετράνε 315 εκατ. συνδέσεις 5G, ενώ το ένα τρίτο των Αμερικανών έχει πλέον μια ενεργή συσκευή τεχνολογίας 5G.

Πρωτιά για την Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, είναι μια από τις τέσσερις χώρες της Ευρώπης που έχουν προχωρήσει στην εκχώρηση φάσματος στα δίκτυα 5G που ξεπερνά το 90%. 

Μάλιστα η ανάπτυξη του 5G στην Ελλάδα τρέχει με ρυθμούς υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

Σημειώνεται ότι στους δείκτες DESI που καταρτίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  για τη ψηφιακή ετοιμότητα των κρατών μελών, η Ελλάδα διακρίνεται στον καινοτόμο τομέα του 5G και όσον αφορά στη διάθεση του φάσματος (5G readiness), η χώρα μας βρίσκεται στο 99%, τη στιγμή που ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι μόλις στο 56%.

Παράλληλα η Ελλάδα βρίσκεται στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους και στην κάλυψη του δικτύου 5G που φτάνει το 66%, με τους παρόχους να έχουν φέρει μπροστά μια τριετία τα σχέδια τους για την ανάπτυξη του σε σχέση με όσα είχαν προαναγγείλει πριν δυο χρόνια.

Όπως καταγράφεται στη φετινή έκθεση της Κομισιόν, η Ελλάδα πραγματοποίησε σημαντική βελτίωση πέντε θέσεων καθώς βρέθηκε από την 27η θέση στην 22η, βασιζόμενη  κυρίως στην εξαιρετική επίδοση των υποδεικτών  του 5G και την περαιτέρω βελτίωση των υποδεικτών της σταθερής ευρυζωνικότητας, ενώ παράλληλα διαθέτει και ένα από τα πιο γρήγορα δίκτυα 5G πανευρωπαϊκά.

Επενδύσεις 6 δισ.ευρώ από τους τηλεπικοινωνιακούς «παίκτες»

Από την πλευρά τους, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν εντείνει τους ρυθμούς ανάπτυξης των δικτύων και μάλιστα έχουν ανακοινώσει σημαντικές επενδύσεις που ξεπερνούν τα 6 δισ.ευρώ.

Ήδη η Cosmote έχει ανακοινώσει πως μέχρι το τέλος του 2022 το Cosmote 5G θα έχει πληθυσμιακή κάλυψη 80% και έχει σαν στόχο το 90% μέχρι το τέλος του 2023, ενώ από την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει κι η λειτουργία του 5G Stand Alone (SA), του επόμενου σταδίου ανάπτυξης του δικτύου 5ης γενιάς.

Μάλιστα, από το ποσό των 3 δισ.ευρώ που προορίζει για επενδύσεις σε δίκτυα νέας τεχνολογίας ένα σημαντικό μέρος προορίζεται και στην ανάπτυξη του 5G

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει οι πάροχοι κατά την δημοπράτηση των αδειών φάσματος, το 2023 θα έπρεπε να έχει φτάσει στο 60% η πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου 5G, και μέχρι το τέλος του 2026 θα ήταν στο 94%, με τον ΟΤΕ να καταφέρνει να επιταχύνει κατά μια τριετία το αναπτυξιακό του πλάνο.

H Vodafone είχε αναφέρει ότι επεκτείνει το δίκτυο 5G οποίο θα προσφέρει πληθυσμιακή κάλυψη 44% με τον στόχο για το 2025 να έχει τεθεί στο 90%, προχωρώντας πιο γρήγορα και εκείνη με την σειρά της στην ανάπτυξη του δικτύου. Μάλιστα, όπως πρόσφατα είχε αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας ένα σημαντικό μέρος της επένδυσης των 600 εκατ. Ευρώ που έχει δρομολογήσει αναμένεται να κατευθυνθεί και στο δίκτυο 5G.

H Nova Wind του ομίλου United Telecom πρόσφατα ανακοίνωσε ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα με στόχο την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το δύκτυο 5G. Το σύνολο των επενδύσεων της Nova-Wind για τεχνολογίες νέας γενιάς πρόκειται να ξεπεράσει τα 1,3 δισ. ευρώ, μέχρι το 2026 και αφορά εκτός από την  επέκταση του δικτύου οπτικών ινών αι στην εθνική κάλυψη του δικτύου 5G, σε μια προσπάθεια αλλαγής της αγοράς κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ.

Οι παραπάνω εξελίξεις έρχονται μετά από μία έκρηξη της χρήσης δεδομένων και πλήρους ανάκαμψη του τουρισμού μετά από δυο χρόνια πανδημίας, και έχουν οδηγήσει τους παρόχους να επενδύσουν δυναμικά στην ανάπτυξη των δικτύων 5G στην επαρχία αλλά και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.