ΕΑΣ: Ανασκευάζει πλήρως η Global Ordnance σχετικά με την επενδυτική πρόταση της ONEX

ΕΑΣ: Ανασκευάζει πλήρως η Global Ordnance σχετικά με την επενδυτική πρόταση της ONEX

Επιστολή προς το γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τα πέντε συναρμόδια υπουργείο και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΣ αλλά και τον πρέσβη των ΗΠΑ, απέστειλε η Global Ordnance σε σχέση με Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Την επιστολή υπογράφει ο πρόεδρός της, Marc Morales

Στην επιστολή, η οποία φέρει ημερομηνία 09/06/2024, αναφέρεται στη σχέση της εταιρείας με την ΟΝΕΧ, ανασκευάζοντας προηγούμενες επιστολές, σύμφωνα με τις οποίες δεν είχε καμία επαφή με την αμερικανική εταιρεία ΟΝΕΧ και δηλώνοντας ότι  υπήρξε παρανόηση μετά από δημοσιεύματα του Τύπου και ότι η «GO είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με την ΟΝΕΧ για τα ΕΑΣ, σε περίπτωση που το επενδυτικό της σχέδιο γίνει αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση».

Σημειώνει δε, ότι η GO «έχει πρόσφατα υπογράψει Συμφωνία Εμπιστευτικότητας (NDA) με την ΟΝΕΧ στην οποία περιγράφονται τα κύρια βήματα της συνεργασίας και βάσει της οποίας, οι ηγετικές ομάδες της GO και της ONEX παραμένουν σε τακτική επικοινωνία».

Καταλήγει δε, αναφέροντας ότι «η πιθανή συνεργασία της GO και της ONEX που αναφέρεται παραπάνω θα σεβαστεί πλήρως όλους τους ελληνικούς νόμους και οποιεσδήποτε αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης ή άλλων αρμόδιων ελληνικών Άρχων».

Στην αρχή της επιστολής η GO αναφέρει ότι η πρόσφατη δημοσιότητα δεν αντανακλά τους πραγματικούς ρόλους και τις ευθύνες όσον αφορά τη συμμετοχή και οποιαδήποτε επένδυση στα ΕΑΣ. Σημειώνει δε, ότι στο επενδυτικό σχέδιο για τη στρατηγική ανάκαμψη των ΕΑΣ που παρουσιάστηκε από την ΟΝΕΧ (25/06/2024) η GO δεν αποτέλεσε μέρος της επιστολής προσφοράς ωστόσο, τόσο η GO όσο και η ΟΝΕΧ έχουν την υποστήριξη της πρεσβείας των ΗΠΑ και είναι πρόθυμη να συνεργαστεί και να εργαστεί με την ΟΝΕΧ σχετικά με τα ΕΑΣ, εφόσον το επενδυτικό σχέδιο της γίνει αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση. 

Κλείνει δε, αναφέροντας ότι τα παραπάνω εκτιμάται ότι αναδεικνύουν τα πραγματικά γεγονότα, διευκρινίζουν τυχόν παρερμηνείες που δημοσιεύτηκαν σχετικά με την GO και τέλος, αναδεικνύουν πόσο επωφελές θα μπορούσε να είναι αν ο ελληνικός αμυντικός τομέας αποφασίσει να εκμεταλλευτεί την εμπειρία και τις δυνατότητες των ΟΝΕΧ και GO.

Αυτούσια η μεταφρασμένη στα ελληνικά επιστολή της Global Ordnance 

«ΠΡΟΣ:

Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ:

κ. Αθανάσιο Τσιόλκα, Πρόεδρο Δ.Σ. ΕΑΣ

Εξοχότατο Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας,

κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Υπουργό Επικρατείας, κ. Χρήστο-Γεώργιο Σκέρτσο

Υπουργό Άμυνας, κ. Νικόλαο Δένδια

(υπόψη κ. Αντώνη Οικονόμου)

Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο

Υπουργό Υγείας, κ. Σπυρίδωνα-Άδωνι Γεωργιάδη

Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη

Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, κ. Αθανάσιο Ντόκο

Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΑΣ, κ. Νικόλαο Κωστόπουλο

Ακόλουθο Άμυνας της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, CAPT Michael Biery

Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη

Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών, κ. Γιώργο Τσούνη

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση σχετικά με τον ρόλο της Global Ordnance σε σχέση με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

Αναφ.: Επιστολές της GO της 3ης Ιουλίου 2024 προς τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας


Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Χαιρετισμούς και ευχές. Είναι τιμή και προνόμιο να συμμετέχουμε σε συζητήσεις σχετικά με το πώς η Global Ordnance (GO) και η κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας θα μπορούσαν να συνεργαστούν στενότερα για την ενίσχυση της στρατιωτικής παραγωγής και των πωλήσεων εξοπλισμού και οπλισμού εντός της οικογένειας και των εγκαταστάσεων των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ).

Προς το σκοπό αυτό, θα ήθελα να διευκρινίσω τυχόν παρεξηγήσεις που μπορεί να έχουν προκύψει από την πρόσφατη δημοσιότητα που δεν αντανακλούν ακριβώς τους πραγματικούς ρόλους και τις ευθύνες της Global Ordnance όσον αφορά τη συμμετοχή και οποιαδήποτε πιθανή επένδυση στα ΕΑΣ. Είναι αναγκαίο να σας αναφέρω ότι η GO παραμένει δεσμευμένη στη συνεργασία με βιομηχανικούς εταίρους και συνεργάτες για την παροχή με συνέπεια, υψηλής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, και επαναλαμβάνουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεργαστούμε με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να καθορίσουμε τον καλύτερο δρόμο προς τα εμπρός για την Ελλάδα, για τις Ηνωμένες Πολιτείες, για τα ΕΑΣ, και για τους εαυτούς μας και τους επιχειρηματικούς μας εταίρους.


Αναφέροντας τα παραπάνω, παρακαλώ επιτρέψτε μου να διευκρινίσω τα εξής:

• Η ONEX, βάσει της προηγούμενης εμπειρίας της στην Ελλάδα σε παρόμοιες προσπάθειες, έχει συντάξει ένα επενδυτικό σχέδιο για τη στρατηγική ανάκαμψη των ΕΑΣ, το οποίο παρουσιάστηκε στην επιστολή της ONEX προς τους μετόχους των ΕΑΣ, στις 25 Ιουνίου 2024.

• Η GO δεν αποτέλεσε μέρος της επιστολής προσφοράς της ONEX και προς το παρόν δεν σχεδιάζει να επενδύσει στα ΕΑΣ, αλλά η GO, βασιζόμενη στο γεγονός ότι η ONEX είναι μια εταιρεία που χαίρει σεβασμού από τις ΗΠΑ, με εκτεταμένη εμπειρία και επιτυχία στην Ελλάδα, και λόγω του ότι τόσο η GO όσο και η ONEX έχουν την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ, είναι πρόθυμη να συνεργαστεί και να εργαστεί με την ONEX σχετικά με τα ΕΑΣ, εφόσον το επενδυτικό σχέδιο της ONEX γίνει αποδεκτό από την Ελληνική Κυβέρνηση.

• Ως πρώτο βήμα, η GO - έχοντας μακρά εμπειρία στον τομέα της άμυνας και των πυρομαχικών και γνωρίζοντας την καλή φήμη και τις δυνατότητες της ONEX στη συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση και τη βιομηχανία - έχει υπογράψει πρόσφατα μια Συμφωνία Εμπιστευτικότητας (NDA) με την ONEX, στην οποία περιγράφονται τα κύρια βήματα της συνεργασίας και βάσει της οποίας, οι σχετικές ομάδες της GO και της ONEX παραμένουν σε τακτική επικοινωνία, σύμφωνα με τις διατάξεις εμπιστευτικότητας και τη μη παραβίασης της συμφωνίας τους.

• Η πιθανή συνεργασία της GO και της ONEX που αναφέρεται παραπάνω θα σεβαστεί πλήρως όλους τους ελληνικούς νόμους και οποιεσδήποτε αποφάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης ή άλλων αρμόδιων Ελληνικών Αρχών.

Πιστεύω ότι τα παραπάνω σημεία αναδεικνύουν τα πραγματικά γεγονότα σχετικά με το θέμα αυτής της επιστολής, διευκρινίζουν τυχόν παρερμηνείες που υπήρχαν στη δημοσιότητα σχετικά με την GO και τη συμμετοχή μας σε αυτή την προσπάθεια, και επίσης αναδεικνύουν πόσο επωφελές θα μπορούσε να είναι αν ο Ελληνικός Αμυντικός Τομέας αποφασίσει να εκμεταλλευτεί την εμπειρία και τις δυνατότητες της GO και της ONEX, δύο αμερικανικών εταιρειών που χαίρουν υψηλής εκτίμησης και σεβασμού».

Δείτε εδώ την επιστολή στα αγγλικά.