Avramar: Σε συζητήσεις για την ενίσχυση της κεφαλαιακής της δομής

Avramar: Σε συζητήσεις για την ενίσχυση της κεφαλαιακής της δομής

Ενδεχόμενοι τρόποι ενίσχυσης της κεφαλαιακής δομής και της ρευστότητας του ομίλου ιχθυοκαλλιεργειών Avramar συζητήθηκαν κατά την παρουσίαση του ανανεωμένου business plan της εταιρείας στους δανειστές της που είναι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Πρόκειται, όπως αναφέρουν κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία, για μια καθιερωμένη διαδικασία η οποία θα συνεχιστεί και στο μέλλον στο πλαίσιο του ανοικτού και διαρκούς διαλόγου με τους βασικούς της δανειστές.  

Παράλληλα, η Avramar, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των εταιρειών Σελλόντα, Νηρεύς, Ανδρομέδα και Περσεύς και έλαβε την τελική της μορφή τον Ιανουάριο του 2021, στο πλαίσιο των παραπάνω συζητήσεων συζήτησε και για ενδεχόμενη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κάποιων από τις δανειακές της υποχρεώσεις προς τις ελληνικές τράπεζες, καθώς οι συνθήκες της αγοράς έχουν αλλάξει με την άνοδο των επιτοκίων αλλά και των συντελεστών κόστους, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκωπτα την αναπτυξιακή της πορεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  η Avamar ζήτησε και ένα μικρό δάνειο της τάξεως των 3-4 εκατ.ευρώ. Το ποσόν αυτό προορίζεται για να καλύψει ορισμένες τρέχουσες ανάγκες της εταιρείας, έως ότου ξεκινήσουν οι αναμενόμενες εισροές κεφαλαίου από τις πωλήσεις στον κλάδο HORECA.

Υοπεθυμίζεται ότι η εταιρεία που έχει έδρα την Ισπανία και ελέγχεται από το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι Mubadala και το αμερικανικό fund Amerra Capital Management, ενώ καταγράφει την μεγαλύτερη παραγωγή στην Ελλάδα, είχε διαψεύσει τα σχετικά δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου, τονίζοντας ότι δεν αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα.

Η Avamar για τη χρήση 2022 κατέγραψε αύξηση πάνω από 20%, με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται περί τα 500 εκατ.ευρώ, έναντι 408 εκατ.ευρώ το 2021.

Η σημαντική άνοδος αποδίδεται τόσο στις αυξημένες τιμές, αλλά και στους υψηλότερους όγκους των πωλήσεων που πραγματοποίησε. Πρόκειται, όπως επισημαίνει η διοίκηση της εταιρείας για μια καλή χρονιά παρά το γεγονός ότι είχε να επιλύσει μια σειρά από ζητήματα με σημαντικότερο από αυτά το κόστος εκτροφής των ψαριών.

Αυξημένα κόστη και εξαγωγές

Αρνητικός παράγοντας για την ανάπτυξη της εταιρείας ήταν και το αυξημένο ενεργειακό κόστος το οποίο προκάλεσε έμμεσες ανατιμήσεις σε οτιδήποτε χρειαζόταν να προμηθευθεί  η εταιρεία. Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας ήταν το κόστος για μεταφορικά και για υλικά συσκευασίας. Σύμφωνα με τις αυξήσεις αυτές, εκτιμάται ότι η ετήσια αύξηση του κόστους παραγωγής έφθασε το  50% σε σχέση με το 2021.

Σε περίπτωση που τα υψηλά κόστη θα διατηρηθούν και φέτος τα στελέχη της εταιρείας εκφράζουν τις ανησυχίες τους αν θα καταφέρει η εταιρεία να διατηρήσει την ανοδική πορεία των όγκων, δεδομένου ότι θα χρειαστεί να περάσουν αυξήσεις στο τελικό προϊόν σε μία περίοδο κατά την οποία τα ελληνικά νοικοκυριά πιέζονται σημαντικά λόγω του υψηλού πληθωρισμού. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μία περαιτέρω αύξηση του κόστους κατά 10%-15% σε σχέση με πέρυσι, κάτι που θα περάσει αναπόφευκτα και στις τιμές των ψαριών.

Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό πλάνο, το οποίο θα είναι πιό συγκρατημένο για φέτος, αφορά σε εκσυγχρονισμό των πλωτών μέσων, των διχτυών και των κτιριακών εγκαταστάσεων. Ακόμη, έμφαση θα δοθεί και στην ψηφιακή μετάβαση με τον εκσυγχρονισμό των διαδικτυακών υποδομών αλλά και στην ιχνηλάτηση των προϊόντων. 

Εκτός από την Ελλάδα και την Ισπανία όπου ο όμιλος Avramar δραστηριοποιείται παραγωγικά πραγματοποιεί εξαγωγές σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Αραβική Χερσόνησο.

Ένας από τους βασικούς στόχους για την Avramar είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου  πωλήσεών ς στις ΗΠΑ και στον Καναδά.