Η Apple αύξησε την Παρασκευή το ποσό των χρημάτων που μπορούν να πάρουν οι καταναλωτές από το επόμενο iPhone τους στην Κίνα ανταλλάσσοντας την παλιά τους συσκευή, προσφέροντας περαιτέρω κίνητρα για την τόνωση της ζήτησης σε μια κρίσιμη αγορά.
Το iPhone 15 Pro Max έχει πλέον αξία ανταλλαγής έως και 5.700 κινεζικά γιουάν (791 δολάρια), καταγράφοντας αύξηση από τα 5.625 γιουάν. Ένα ολοκαίνουριο iPhone 15 Pro Max ξεκινά από 7.999 γιουάν στην Κίνα, ενώ το μοντέλο iPhone 15 Pro μπορεί πλέον να ανταλλαχθεί για έως και 4.750 γιουάν, από τα 4.725 πριν.
Υπάρχουν επίσης αυξήσεις στην αξία ανταλλαγής και σε άλλα μοντέλα.
Η Apple έχει προσπαθήσει να προσφέρει εκπτώσεις τον τελευταίο χρόνο, ειδικά κατά τις περιόδους των εορτών στην Κίνα.
Παρότι οι τελευταίες αυξήσεις δεν είναι τεράστιες, σηματοδοτούν τη συνεχιζόμενη επιθυμία της Apple να ενισχύσει τις πωλήσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, όπου έχει αντιμετωπίσει μείωση του μεριδίου αγοράς και μείωση των πωλήσεων εν μέσω σκληρότερου ανταγωνισμού από τις εγχώριες εταιρείες.
Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι αποστολές της Apple στην Κίνα μειώθηκαν κατά 8% σε ετήσια βάση, ενώ το μερίδιο της εταιρείας στην αγορά smartphone στη χώρα μειώθηκε από 15% σε 13%, σύμφωνα με στοιχεία της Canalys.
Η Apple ανέφερε επίσης αυτόν τον μήνα ότι οι πωλήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Κίνας, η οποία περιλαμβάνει το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν, μειώθηκαν ελαφρώς σε ετήσια βάση.
Ωστόσο, ο πονοκέφαλος της Apple στην Κίνα ξεπερνά τις πωλήσεις και αφορά ερωτήματα σχετικά με την αλυσίδα εφοδιασμού και τα προϊόντα της. Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει αναστείλει προς το παρόν τους περισσότερους δασμούς στην Κίνα, εξακολουθεί να υπάρχει μια συζήτηση σχετικά με το εάν τα τσιπ και άλλα ηλεκτρονικά είδη ενδέχεται να λάβουν ειδικό δασμό.
Η Apple, η οποία κατασκευάζει περίπου το 90% των iPhone της στην Κίνα μέσω του συνεργάτη της Foxconn, επιδιώκει να μεταφέρει περισσότερη παραγωγή στην Ινδία — αν και ο Τραμπ έχει επίσης εκφράσει δυσαρέσκεια με αυτό. Ο ηγέτης του Λευκού Οίκου δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι είπε στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Apple, Τιμ Κουκ, ότι δεν θέλει η εταιρεία να κατασκευάζει προϊόντα στην Ινδία και θα προτιμούσε να κατασκευάζει συσκευές στις ΗΠΑ.
Οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της Apple είναι η Xiaomi και η Huawei, με την τελευταία να βλέπει μια εκπληκτική ανάκαμψη στην εγχώρια αγορά της τους τελευταίους 17 μήνες χάρη στις καινοτομίες στα τσιπ και τις επιθετικές κυκλοφορίες νέων συσκευών.
Η Xiaomi, η οποία ήταν ο μεγαλύτερος παίκτης σε μερίδιο αγοράς στην Κίνα το πρώτο τρίμηνο, εν τω μεταξύ ενισχύει την παρουσία της στον χώρο των συσκευών υψηλής τεχνολογίας για να ανταγωνιστεί άμεσα την Apple. Την Πέμπτη, η εταιρεία λάνσαρε το smartphone Xiaomi 15S Pro που περιέχει ένα τσιπ που αναπτύχθηκε εσωτερικά — κάτι που πολύ λίγες εταιρείες στον κόσμο έχουν καταφέρει να κάνουν με επιτυχία.
Η Xiaomi έχει επίσης δεσμεύσει σχεδόν 7 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη περισσότερων τσιπ τα επόμενα 10 χρόνια, σηματοδοτώντας τη φιλοδοξία της να ανταγωνιστεί την Apple και την Huawei.