Θα επηρεάσει η αλλαγή της ώρας τους λογαριασμούς;
shutterstock
shutterstock

Θα επηρεάσει η αλλαγή της ώρας τους λογαριασμούς;

Και φέτος τελικά τα ρολόγια στην Ευρώπη θα γυρίσουν μια ώρα πίσω την Κυριακή και εν μέσω ενεργειακής κρίσης, έχει ανοίξει η συζήτηση κατά πόσο αυτή η αλλαγή  θα έχει αντίκτυπο και στους λογαριασμούς σε μια εποχή που κάθε γιγαβάτ μετράει. 

Στη Γαλλία, η αλλαγή ώρα θεσπίστηκε για πρώτη φορά στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και είχε στόχο να βοηθήσει την εξοικονόμηση ενέργειας συγχρονίζοντας τη δραστηριότητα των πολιτών με τις ώρες που υπήρχε το φως του ήλιου. Τελικά, το μέτρο εγκαταλείφθηκε μετά την απελευθέρωση και επανήλθε τη δεκαετία του 70 εν μέσω πετρελαϊκής κρίσης. Τότε στόχος ήταν η εξοικονόμηση ρεύματος που παραγόταν τότε με αυτό το καύσιμο. 

Το 2009, σύμφωνα με στοιχεία της γαλλικής Υπηρεσίας Οικολογικής Μετάβασης (Ademe) η αλλαγή της ώρας είχε βοηθήσει στη χώρα την εξοικόνομηση 440 γιγαβατόρες για φωτισμό, δηλαδή την μίνιμουμ ετήσια κατανάλωση 800.000 νοικοκυριών. Ωστόσο, η έλευση των λαμπτήρων οικονομίας έχει μειώσει σημαντικά την εξοικονόμηση ρεύματος από την αλλαγή ώρας. Συγκεκριμένα πια η εξοικονόμηση που προσφέρει αντανακλά μόλις το 0,07% της κατανάλωσης ενέργειας στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία της μεταφοράς ρεύματος RTE, η αλλαγή της ώρας μπορεί να μην εξασφαλίζει σημαντική εξοικονόμηση ωστόσο έχει τη δυνατότητα να αλλάξει έστω και ελαφρώς την καμπύλη της καθημερινής κατανάλωσης. «Το πέρασμα στη χειμερινή ώρα  επιβραδύνει την κορύφωση της κατανάλωση», εξηγεί η RTE.

H Κομισιόν από την πλευρά της έχει υπολογίσει ότι η αλλαγή της ώρας επιτρέπει εξοικονόμηση από 0,5 έως 2,5% ανάλογα με τη  χώρα...

Υπάρχουν κάποιοι πάντως που ισχυρίζονται ότι θα εξοικονομούσαμε σημαντικά περισσότερο αν δεν αλλάζαμε ώρα. 

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Αοίφε Φόλει, ειδικό σε θέματα καθαρής ενέργειας στο Queen's University στο Μπέλφαστ, τα νοικοκυριά στη Βρετανία θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν πάνω από 500 ευρώ το χρόνο στους λογαριασμούς ενέργειας αν τα ρολόγια δεν γύριζαν πίσω. Όπως εξηγεί η βραδινή ζήτηση ενέργειας εμφανίζει κορύφωση μεταξύ τις 5 και τις 7 το απόγευμα το χειμώνα. Αν τα ρολόγια έμεναν ως είχαν, θα εξακολουθούσε στη δυτική αυτή χώρα να έχει φως ένα μέρος αυτού του διαστήματος. 

«Οπότε, θα μειώναμε τη ζήτηση ρεύματος τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα σπίτια καθώς οι άνθρωποι θα έφευγαν από τη δουλειά νωρίτερα και θα πήγανιαν σπίτι νωρίτερα, γεγονός που σημαίνει λιγότερο ρεύμα για φωτισμό και για θέρμανση», αναφέρει.