Λιγότερο από το 3% των ηλιακών συλλεκτών που εγκαθίστανται στην ΕΕ παράγονται στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Επίτροπο της ΕΕ για θέματα Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.
Στο «μικροσκόπιο» της ΕΕ η οικονομική διείσδυση της Κίνας σε αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά
Shutterstock
Shutterstock

Στο «μικροσκόπιο» της ΕΕ η οικονομική διείσδυση της Κίνας σε αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά

Λιγότερο από το 3% των ηλιακών συλλεκτών που εγκαθίστανται στην ΕΕ παράγονται στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Επίτροπο της ΕΕ για θέματα Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Ενδελεχή έρευνα για το μέγεθος της κρατικής οικονομικής στήριξης που παρέχει το Πεκίνο στις κινεζικές εταιρείες κατασκευής ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών στοιχείων ξεκινά η ΕΕ, σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία από την πλημμύρα φθηνών κινεζικών εισαγωγών.

Σύμφωνα με το CNN, η Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, δήλωσε την Τρίτη ότι η έρευνα θα εξετάσει τους τρόπους, με τους οποίους αναπτύχθηκαν τα αιολικά πάρκα στην Ισπανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, η συγκεκριμένη κίνηση συνιστά περίτρανη απόδειξη της έντασης που σοβεί εδώ και καιρό ανάμεσα στην Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής στον κόσμο, και τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της. Το μείζον πρόβλημα, στην προκειμένη περίπτωση, είναι η την υπερπροσφορά κινεζικών προϊόντων σε βασικές βιομηχανίες σε όλο τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια και πλησιάζει πλέον το 1 τρισ. δολάρια.

Η ανακοίνωση της Βεστάγκερ στο πλαίσιο ομιλίας της στο Πρίνστον του Νιου Τζέρσεϊ, έρχεται λίγες μόλις ημέρες αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, άνοιξε ξεχωριστή έρευνα για τις επιδοτήσεις σε κινεζικές εταιρείες που διεκδικούσαν συμβόλαιο για ηλιακό πάρκο στη Ρουμανία.

Η Επιτροπή κάνει χρήση των νέων εξουσιών της βάσει του κανονισμού για τις ξένες επιδοτήσεις, με στόχο την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων της αγοράς που προκαλούνται από τις επιδοτήσεις ξένων κυβερνήσεων και τη διασφάλιση ότι οι εταιρείες της ΕΕ ανταγωνίζονται με ίσους όρους ανταγωνισμού.

«Είδαμε το εγχειρίδιο για το πώς η Κίνα έφτασε να κυριαρχεί στη βιομηχανία ηλιακών πάνελ», δήλωσε η Βεστάγκερ, αναφέροντας «μαζικές επιδοτήσεις για τους εγχώριους προμηθευτές».

«Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα, λιγότερο από το 3% των ηλιακών συλλεκτών που εγκαθίστανται στην ΕΕ παράγονται στην Ευρώπη», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Κίνα εφαρμόζει την ίδια στρατηγική σε άλλους τομείς της καθαρής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της «εξαγωγής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στον υπόλοιπο κόσμο σε χαμηλές τιμές».

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να δούμε αυτό που συνέβη στους ηλιακούς συλλέκτες να συμβαίνει ξανά στα ηλεκτρικά οχήματα, στην αιολική ενέργεια ή στα βασικά τσιπ», δήλωσε η Βεστάγκερ.

Τον Οκτώβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τις επιδοτήσεις της Κίνας για τους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων, οι οποίες, όπως υποπτεύεται, μπορεί να επιτρέπουν στις εταιρείες αυτές να διατηρούν τις τιμές σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές.

Το Πεκίνο θεωρεί τις εξαγωγές ως βασικό μέτρο για την αναζωογόνηση της επιβραδυνόμενης οικονομίας της Κίνας και εστιάζει όλο και περισσότερο σε εξαγωγές υψηλότερης αξίας σε κλάδους που η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν στρατηγικά σημαντικούς καθώς επιδιώκουν να πρασινίσουν τις οικονομίες τους και να μειώσουν τη ρύπανση που θερμαίνει τον πλανήτη.