Σε υψηλό επτά εβδομάδων το πετρέλαιο - Ανεβαίνει το φυσικό αέριο
Shutterstock
Shutterstock

Σε υψηλό επτά εβδομάδων το πετρέλαιο - Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν στα υψηλά επτά εβδομάδων την Τετάρτη, καθώς η αισιοδοξία για την αύξηση της ζήτηση τους θερινούς μήνες του καλοκαιριού και οι ανησυχίες για κλιμάκωση των συγκρούσεων αντιστάθμισαν την έκθεση του κλάδου που ανέφερε ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν απροσδόκητα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent σημείωσαν άνοδο 23 σεντς, ή 0,3%, στα 85,56 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate αυξήθηκε κατά 18 σεντς, ή 0,2%, στα 81,75 δολάρια το βαρέλι.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Brent ενισχύθηκε οριακά κατά 0,02% στα 85,36 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό κατέγραψε μείωση στα 81,57 δολάρια το βαρέλι.

Αμφότεροι οι δείκτες κατέγραψαν κέρδη πάνω από 1 δολάριο την προηγούμενη συνεδρίαση μετά από επίθεση ουκρανικού drone που οδήγησε σε πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό πετρελαίου σε μεγάλο ρωσικό λιμάνι.

Οι τιμές του πετρελαίου είχαν ανακάμψει αρκετά ισχυρά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εν μέσω πιθανών κινδύνων αναταραχής «σε περίπτωση ευρύτερης σύγκρουσης, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις οδηγούνται σε ένα νέο μέτωπο μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ», δήλωσε στρατηγικός αναλυτής της αγοράς.

Αναλυτές σε έκθεση της ANZ Research την Τετάρτη ανέφεραν ότι ένας ευρύτερος τόνος κινδύνου στις παγκόσμιες αγορές υποστήριξε τις τιμές του αργού πετρελαίου. Τα μικτά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ για τον Μάιο ενίσχυσαν τα στοιχήματα ότι η Federal Reserve θα μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα παρά αργότερα, πρόσθεσαν οι αναλυτές, αναφερόμενοι στην ισχυρή βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις που μόλις αυξήθηκαν.

Οι αξιωματούχοι της Fed αναζητούν περαιτέρω επιβεβαίωση ότι ο πληθωρισμός μειώνεται και για τυχόν προειδοποιητικά σημάδια από μια ακόμη ισχυρή αγορά εργασίας, καθώς κατευθύνονται προσεκτικά προς αυτό που οι περισσότεροι αναμένουν να είναι μια ή δύο μείωση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Mε τους περιορισμούς στις τιμές του πετρελαίου, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,264 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 14 Ιουνίου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του American Petroleum Institute την Τρίτη.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν έλξη 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών στα αποθέματα αργού.

Τα αποθέματα βενζίνης, ωστόσο, μειώθηκαν κατά 1,077 εκατ. βαρέλια, ενώ τα αποστάγματα αυξήθηκαν κατά 538.000 βαρέλια, δήλωσαν οι πηγές, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Το φυσικό αέριο το απόγευμα της Τετάρτης ενισχύθηκε κατά 1,8%  στα 35,35 ευρώ τη μεγαβατώρα.