Ασιατικές αγορές: Άλμα κοντά στο 3% για τον Hang Seng, ρεκόρ στην Ταϊβάν
(AP Photo/Kin Cheung)
(AP Photo/Kin Cheung)

Ασιατικές αγορές: Άλμα κοντά στο 3% για τον Hang Seng, ρεκόρ στην Ταϊβάν

Μεικτά ήταν τα πρόσημα στις συναλλαγές της Τετάρτης, με μεγάλους πάντως κερδισμένους τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, ενώ ρεκόρ ξεπερνώντας τις 23.000 μονάδες έκανε το χρηματιστήριο στην Ταϊβάν.

Οι χρηματιστηριακές αγορές στην περιοχή ενισχύθηκαν κυρίως μετά τα κέρδη στη Wall Street καθώς η Nvidia ξεπέρασε τη Microsoft σε χρηματιστηριακή αξία. Η μετοχή της στη Wall έκανε άλμα 3,5% έχοντας σημειώσει άνοδο 174% από την αρχή του έτους.

Οι επενδυτές στην Ασία αξιολόγησαν τα εμπορικά στοιχεία της Ιαπωνίας για τον Μάιο, με τις εξαγωγές να ξεπερνούν τις προσδοκίες. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 13,5% σε ετήσια βάση σε σύγκριση με αύξηση 13% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Η αύξηση των εισαγωγών κατά 9,5%, ωστόσο, δεν έπιασε τις προσδοκίες για αύξηση 10,4%.

Οι επενδυτές αφομοίωσαν επίσης την ανάγνωση του δείκτη Reuters Tankan που έδειξε ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη μεταξύ των μεγάλων Ιάπωνων κατασκευαστών έπεσε στο +6 από +9 τον Μάιο. Από την άλλη πλευρά, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη μεταξύ των μη κατασκευαστών ανέβηκε στο +31 από +26 τον Μάιο.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei κατέγραψε κέρδη 0,25% ενώ ο ευρείας βάσης Topix κινήθηκε επίσης ανοδικά στο 0,47%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας κέρδισε 1,18%, χάρη στην άνοδο 1,6% της Samsung Electronics.Η LG Electronics έκανε άλμα 6%, ενώ η SK Hynix ανέτρεψε τα προηγούμενα κέρδη και υποχώρησε 0,43%. Οριακή άνοδο (0,14%) σημείωσε ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq.

Ο σταθμισμένος δείκτης της Ταϊβάν έφτασε σε νέα υψηλά, κερδίζοντας 1,99% για να ξεπεράσει το όριο των 23.000, καθώς οι εταιρείες Hon Hai Precision Industry (Foxconn) και Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp, σημείωσαν άνοδο 2,27% και 4,03% αντίστοιχα.