Συνεχίζεται η πτώση στο πετρέλαιο - Μικρή άνοδος στο φυσικό αέριο
Shutterstock
Shutterstock

Συνεχίζεται η πτώση στο πετρέλαιο - Μικρή άνοδος στο φυσικό αέριο

Η αναμονή της ανακοίνωσης των στοιχείων για τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ οδηγεί σε πτώση τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη.

Τα futures του Brent υποχωρούν 0,65% στα 83,08 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό υποχωρεί επίσης στο -0,49% και στα 78,84 δολάρια το βαρέλι.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου και βενζίνης στις ΗΠΑ μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποστάγματα αυξήθηκαν, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου την Τετάρτη.

Τα στοιχεία της API έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 6,49 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 24 Μαΐου, ανέφεραν οι πηγές, με τα αποθέματα βενζίνης να έχουν μειωθεί κατά 452.000 βαρέλια και τα αποστάγματα να αυξάνονται κατά 2,045 εκατομμύρια βαρέλια.

Οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας θα αποσύρουν 1,9 εκατομμύρια βαρέλια αργού από τα αποθέματα, ενώ θα αποθεματοποιούσαν 0,4 εκατομμύρια βαρέλια αποστάγματα και 1 εκατομμύριο βαρέλια βενζίνης.

Οι αγορές πετρελαίου δέχονται πιέσεις λόγω προσδοκιών ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με το Brent να διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο τριμήνου και πλέον στις 23 Μαΐου.

Η οικονομική δραστηριότητα των ΗΠΑ συνέχισε να επεκτείνεται από τις αρχές Απριλίου έως τα μέσα Μαΐου, αλλά οι εταιρείες έγιναν πιο απαισιόδοξες για το μέλλον, ενώ ο πληθωρισμός αυξήθηκε με μέτριο ρυθμό, σύμφωνα με έρευνα της Fed.

Το υψηλότερο κόστος δανεισμού τείνει να δεσμεύει τα κεφάλαια και την κατανάλωση, αρνητικό για τη ζήτηση και τις τιμές του αργού. Η Fed φαίνεται τώρα να μειώνει τα επιτόκια το νωρίτερο τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με την έναρξη του Ιουνίου που περίμεναν οι αγορές στις αρχές του έτους.

Στο μεταξύ, το φυσικό αέριο συνεχίζει να κινείται ανοδικά πάνω από τα 34 ευρώ και συγκεκριμένα στα 34,81 ευρώ η μεγαβατώρα, καταγράφοντας άνοδο 2,94% την Πέμπτη.