Χρυσός: Ραγδαία αύξηση του λαθρεμπορίου - Οι διαδρομές από την Αφρική στα Εμιράτα
Shutterstock
Shutterstock

Χρυσός: Ραγδαία αύξηση του λαθρεμπορίου - Οι διαδρομές από την Αφρική στα Εμιράτα

Το λαθρεμπόριο χρυσού από την Αφρική, κυρίως προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχει αυξηθεί κατά την τελευταία δεκαετία, με εκατοντάδες τόνους χρυσού αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων να φεύγουν παράνομα από την ήπειρο κάθε χρόνο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Η ανάλυση της Swissaid, μιας οργάνωσης που επικεντρώνεται στην αναπτυξιακή βοήθεια και τη συνηγορία, διαπίστωσε ότι συνολικά 435 τόνοι χρυσού, ο οποίος εξορύσσεται κυρίως από ανθρακωρύχους μικρής κλίμακας και αξίζει περισσότερα από 30 δισ. δολάρια, εξήχθησαν λαθραία από την Αφρική το 2022.

Η Swissaid υπογράμμισε ότι τα ΗΑΕ ήταν ο κύριος προορισμός για τον λαθραίο χρυσό της Αφρικής και ότι το 2022 παρέλαβαν 405 τόνους.

Κατά την προηγούμενη δεκαετία, τα ΗΑΕ δέχθηκαν περισσότερους από 2.500 τόνους λαθραίου χρυσού συνολικής αξίας άνω των 115 δισ. δολαρίων, ανέφερε ο οργανισμός.

Κληθείς να σχολιάσει τα ευρήματα, αξιωματούχος των ΗΑΕ δήλωσε ότι η χώρα έχει λάβει σημαντικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με το λαθρεμπόριο χρυσού και εφάρμοσε νέους κανονισμούς για τον χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα.

Το 2019, μια έρευνα του Reuters διαπίστωσε ότι χρυσός αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων διοχετεύονταν λαθραία από την Αφρική κάθε χρόνο μέσω των ΗΑΕ, τα οποία χρησίμευαν ως πύλη στις αγορές στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και πέρα ​​από αυτήν.

Εκτός από την απώλεια φορολογικών εσόδων, ειδικοί και κυβερνήσεις έχουν προειδοποιήσει ότι το λαθρεμπόριο αυτής της κλίμακας υποδηλώνει μια τεράστια παράνομη οικονομία ευάλωτη σε ενδεχόμενο ξέπλυμα χρήματος, χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και φοροδιαφυγή κυρώσεων.

Ο Marc Ummel, ο επικεφαλής των εμπορευμάτων στη Swissaid και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, είπε ότι τα ΗΑΕ συμβάλλουν στο ξέπλυμα χρυσού επειδή μεγάλες ποσότητες λαθρεμπορίου χρυσού αποκτούν νόμιμη ύπαρξη με τη διέλευση μέσω των ΗΑΕ.