Πτωτικά το πετρέλαιο - Σταθερά πάνω από τα 35 ευρώ το φυσικό αέριο

Πτωτικά το πετρέλαιο - Σταθερά πάνω από τα 35 ευρώ το φυσικό αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν την Πέμπτη, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στο ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επέλεξε να μη μειώσει τα επιτόκια στο εγγύς μέλλον, ενώ τα άφθονα αμερικανικά αποθέματα αργού και καυσίμων επιβάρυναν περαιτέρω την αγορά.

Σε αυτό το κλίμα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent σημειώνουν πτώση 0,12% στα 82,50 ευρώ ανά βαρέλι, και το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) καταγράφει πτώση 0,20% στα 78,34 δολ. ανά βαρέλι.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε σταθερά τα επιτόκια την Τετάρτη και ανέβαλε την έναρξη της μείωσης των επιτοκίων ίσως και μέχρι τον Δεκέμβριο.

Το υψηλότερο κόστος δανεισμού τείνει να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και θα μπορούσε, κατ' επέκταση, να περιορίσει τη ζήτηση πετρελαίου.

Οι έμποροι παρακολουθούν επίσης τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η οποία, εάν επιλυθεί, θα μειώσει τους φόβους για πιθανές διαταραχές του εφοδιασμού από την πετρελαιοπαραγωγό περιοχή.

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο κινούνται ανοδικά κατά 2,47%, στα 35,87 ευρώ η μαγαβατώρα, ενώ νωρίτερα  είχαν φθάσει  σε πάνω από 36,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πλησιάζοντας σε υψηλό έξι μηνών, λόγω των ανησυχιών για τις διακοπές λειτουργίας των εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου και της προόδου της Ευρώπης στην αναπλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου για το χειμώνα.

Οι επισκευές στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου Wheatstone της Αυστραλίας έχουν σταματήσει την παραγωγή, επηρεάζοντας την παγκόσμια προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς η Ευρώπη ανταγωνίζεται την Ασία, όπου η ζήτηση είναι υψηλή λόγω καύσωνα. Οι εγχύσεις στις αποθήκες φυσικού αερίου της ΕΕ έχουν επιβραδυνθεί, και ενώ τα επίπεδα αποθήκευσης είναι επί του παρόντος ισχυρά στο 72,33%, υπάρχουν ανησυχίες για τις μελλοντικές προμήθειες, ιδίως με τις πιθανές απώλειες ρωσικού φυσικού αερίου. Η γερμανική Uniper SE εξασφάλισε αποζημιώσεις ύψους 13 δισ. ευρώ από την Gazprom για μη ικανοποιητικές παραδόσεις φυσικού αερίου, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την αξιοπιστία των ρωσικών προμηθειών.