Χαμηλές πτήσεις για το φυσικό αέριο - Άνοδος για το πετρέλαιο

Χαμηλές πτήσεις για το φυσικό αέριο - Άνοδος για το πετρέλαιο

Συνεχίζεται το πτωτικό ράλι για το φυσικό αέριο με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 38,77 ευρώ η μεγαβατώρα, κατά 2,98% πιό κάτω από την χθεσινή ημέρα. Παρά το γεγονός ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες σημειώνουν μικρή μείωση, η τιμή παραμένει χαμηλή καθώς η ζήτηση δεν έχει φθάσει σε υψηλά επίπεδα, λόγω του ότι οι θερμοκρασίες ακόμη δεν έχουν πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. 

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου Brent και αμερικανικό αργό κινούνται ανοδικά περίπου 2%, όμως οι δείκτες για 7η σερί εβδομάδα θα κλείσουν με αρνητικό πρόσημο.

Η συνεχιζόμενη πτώση οφείλεται στο πλεόνασμα προσφοράς παγκοσμίως και τη μικρή ζήτηση από την Κίνα, από τη στιγμή που Σαουδική Αραβία και Ρωσία κάλεσαν περισσότερα μέλη του ΟΠΕΚ+ να συμμετάσχουν στις περικοπές παραγωγής.

Η τιμή του Brent κινείται ανοδικά 1,99% στα 75,52 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό κινείται στα 70,88 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας άνοδο 2,22%.

Και οι δύο δείκτες έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τα τέλη Ιουνίου στην προηγούμενη συνεδρίαση, σημάδι ότι πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι η αγορά έχει υπερπροσφορά. 

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, οι δύο μεγαλύτεροι εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο, κάλεσαν την Πέμπτη όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ+ να συμμετάσχουν σε μια συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής για το καλό της παγκόσμιας οικονομίας, λίγες μόνο ημέρες μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της λέσχης των παραγωγών.

Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε σε συνδυασμένες περικοπές της παραγωγής κατά 2,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα (bpd) για το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Οι τιμές του Brent και του αμερικανικού αργού θα υποχωρήσουν κατά 4,2% και 4,5% για την εβδομάδα, αντίστοιχα, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων πέντε εβδομάδων.

Οι ανησυχίες σχετικά με την οικονομία της Κίνας και η αυξανόμενη παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ έχουν επίσης τροφοδοτήσει την πτώση της αγοράς αυτή την εβδομάδα.

Τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων έδειξαν ότι οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της τον Νοέμβριο μειώθηκαν κατά 9% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς τα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων, οι αδύναμοι οικονομικοί δείκτες και η επιβράδυνση των παραγγελιών από τα ανεξάρτητα διυλιστήρια αποδυνάμωσαν τη ζήτηση.

Στην Ινδία, η κατανάλωση καυσίμων τον Νοέμβριο μειώθηκε αφού άγγιξε κορυφή τεσσάρων μηνών τον προηγούμενο μήνα, επηρεασμένη από τη μείωση των ταξιδιών στην τρίτη μεγαλύτερη καταναλώτρια πετρελαίου στον κόσμο, καθώς η εορταστική ώθηση έπεσε.

Τέλος, το φυσικό αέριο ξεπερνά τα 40 ευρώ και είναι στα 41,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καταγράφοντας άνοδο 3,5%.