Κέρδη άνω του 2% στο πετρέλαιο με φόντο τη Ρωσία

Κέρδη άνω του 2% στο πετρέλαιο με φόντο τη Ρωσία

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου.Συγκεκριμένα, το αργό Brent καταγράφει κέρδη 2,3% στα 86,46 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό WTI κινείται επίσης ανοδικά κατά 2,23%, στα 79,8 δολάρια ανά βαρέλι.

Με απώλειες έκλεισαν χθες, Πέμπτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, μετά από τρεις συναπτές συνεδριάσεις κερδών, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση στοιχείων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για έβδομη συναπτή εβδομάδα αύξησης των αποθεμάτων αργού της χώρας.

H Ρωσία θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, ή περίπου κατά 5% τον Μάρτιο, δήλωσε την Παρασκευή ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ, μετά την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο και τα πετρελαιοειδή από τη Δύση.

Η τιμή του Brent αυξήθηκε με την είδηση της μείωσης της παραγωγής από τη Ρωσία, τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία.

«Από σήμερα, πουλάμε πλήρως όλο τον όγκο του παραγόμενου πετρελαίου, ωστόσο, όπως ειπώθηκε προηγουμένως, δεν θα πουλήσουμε πετρέλαιο σε όσους τηρούν άμεσα ή έμμεσα το πλαφόν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Νόβακ.

«Στο πλαίσιο αυτό, η Ρωσία θα μειώσει οικειοθελώς την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως τον Μάρτιο. Αυτό θα συμβάλει στην αποκατάσταση των σχέσεων της αγοράς», πρόσθεσε.


Η G7, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία συμφώνησαν να απαγορεύσουν από τις 5 Δεκεμβρίου στις ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες να διαχειρίζονται φορτία ρωσικού πετρελαίου πάνω από το πλαφόν, τα 60 δολάρια δηλαδή. Η απόφαση είχε δύο στόχους, να περιορίσει τα έσοδα της Μόσχας και να διασφαλίσει ότι δεν θα «εκτιναχθούν» οι τιμές.

Η ΕΕ επέβαλε επίσης απαγόρευση αγορών ρωσικών πετρελαιοειδών και καθόρισε ανώτατα όρια τιμών (πλαφόν) από τις 5 Φεβρουαρίου. 

Η τελευταία μεγάλη πτώση της ρωσικής παραγωγής πετρελαίου ήταν τον Απρίλιο, όταν κατέρρευσε κατά σχεδόν 9% μετά την εισαγωγή των δυτικών κυρώσεων για την Ουκρανία. Πάντως, η Ρωσία κατάφερε να δημιουργήσει αλυσίδες εφοδιασμού για τις πωλήσεις πετρελαίου, κυρίως στην Ασία.

«Η Ρωσία πιστεύει ότι ο μηχανισμός "ανώτατης τιμής" στην πώληση του ρωσικού πετρελαίου και των πετρελαϊκών προϊόντων αποτελεί παρέμβαση στις σχέσεις της αγοράς και συνέχιση της καταστροφικής ενεργειακής πολιτικής των χωρών της συλλογικής Δύσης», δήλωσε ο Νόβακ, προσθέτοντς ότι οι περικοπές θα αφορούν μόνο το αργό πετρέλαιο, χωρίς το συμπύκνωμα φυσικού αερίου, ένα είδος ελαφρού πετρελαίου.