Χρυσός: Γιατί σπάει κάθε ρεκόρ - Αναλυτές βλέπουν ράλι έως τα 3.000 δολάρια
Shutterstock
Shutterstock

Χρυσός: Γιατί σπάει κάθε ρεκόρ - Αναλυτές βλέπουν ράλι έως τα 3.000 δολάρια

Επίμονος πληθωρισμός. Αύξηση της τιμής πετρελαίου, άνοδος του δείκτη φόβου στις αγορές και γεωπολιτικές αναταραχές. Το κινεζικό real estate απειλεί τις τράπεζες, ενώ η Fed βάζει «πάγο» στις προσδοκίες των επενδυτών για πολλές μειώσεις επιτοκίων το 2024. Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε ράλι την τιμή του χρυσού που σήμερα ξεπέρασε τα 2.310 δολάρια ανά ουγγιά.

«Η προσμονή για μείωση των επιτοκίων παραμένει σημαντικός παράγοντας πίσω από τα αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά του χρυσού», αναφέρει ο Τζόνι Τέβες, αναλυτής της UBS.

Αναλυτές εκτιμούν επίσης ότι οι επενδυτές αγοράζουν χρυσό και για να προστατευθούν σε ενδεχόμενο κίνδυνο αύξησης του πληθωρισμού που θα ωθήσει σε άνοδο τις ομολογιακές αποδόσεις. Πιθανός κίνδυνος είναι η άνοδος της τιμής πετρελαίου brent κατά 18% από τα μέσα Φεβρουαρίου, φθάνοντας σήμερα μία ανάσα από τα 90 δολάρια το βαρέλι, πυροδοτώντας ανησυχίες για νέα έξαρση του πληθωρισμού.

«Ο στόχος μου είναι 2.500 μέχρι το τέλος του 2024. Πολλά από αυτά έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι μια ύφεση μπορεί να κάνει την εμφάνισή της αργότερα φέτος και τα αποτελέσματά της να γίνουν αισθητά το 2024», δήλωσε ο David Neuhauser, ιδρυτής της Livermore Partners.

«Είμαι σίγουρος ότι το προσεχές διάστημα θα δούμε τον χρυσό στα 2.500 δολάρια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Wheaton Precious Metals, Randy Smallwood.

«Κάθε είδους υφεσιακή κίνηση θα ήταν θετική για τον χρυσό», είπε, προσθέτοντας ότι βλέπει αδυναμία στην κινεζική και αμερικανική οικονομία.

Οι τιμές του χρυσού μπορούν να ανέβουν στα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά και του πετρελαίου στα 100 δολάρια ανά βαρέλι μέσα στους επόμενους 12 έως 18 μήνες σύμφωνα με έκθεση της Citi.

O χρυσός μπορεί να εκτιναχθεί κατά περίπου 50%, εάν οι κεντρικές τράπεζες αυξήσουν απότομα τις αγορές του, ενός πιθανού στασιμοπληθωρισμού, ή σε περίπτωση βαθιάς παγκόσμιας ύφεσης, δήλωσε στο CNBC ο Aakash Doshi, επικεφαλής της Citi για την έρευνα εμπορευμάτων στη Βόρεια Αμερική.

«Η πιο πιθανή πορεία προς τα 3.000 δολάρια/ουγγιά χρυσού είναι η ταχεία επιτάχυνση μιας υπάρχουσας αλλά αργά κινούμενης τάσης: η απο-δολαριοποίηση στις κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών που με τη σειρά της οδηγεί σε κρίση εμπιστοσύνης στο δολάριο ΗΠΑ», έγραψαν οι αναλυτές της Citi, συμπεριλαμβανομένου του Doshi, σε πρόσφατο σημείωμά τους.

Την ίδια στιγμή οι κεντρικές τράπεζες «φορτώνουν» τα αποθέματά τους σε χρυσό. Επικεφαλής στις αγορές χρυσού είναι η Κίνα, ενώ η JP Morgan εκτιμά ότι οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες θα ξεπεράσουν τους 950 τόνους φέτος.