Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές «γύρισαν» θετικά την Παρασκευή, ανακάμπτοντας από τις ήπιες απώλειες που σημείωναν νωρίτερα και καθώς οι εξελίξεις από τη Μέση Ανατολή αυξάνουν την ανησυχία για την ενεργειακή προσφορά διεθνώς.
Μετά από τις 11:30 της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) τα συμβόλαια του Brent -παράδοσης Μαΐου- ανέβαιναν 2,5% στα 8762 δολάρια ανά βαρέλι, οδεύοντας προς κέρδη άνω του 20% σε επίπεδο εβδομάδας.
Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού -παράδοσης Απριλίου- ενισχύονταν 4,6% στα 84,66 δολάρια ανά βαρέλι, οδεύοντας προς κέρδη άνω του 25% σε επίπεδο εβδομάδας.
Τα συμβόλαια του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου -παράδοσης Απριλίου- ανέβαιναν 3,63% στα 52,57 ευρώ ανά μεγαβατώρα, οδεύοντας προς κέρδη άνω του 63% σε επίπεδο εβδομάδας.
Η άνοδος στις τιμές των εμπορευμάτων ήρθε καθώς κλιμακώνονται οι ανησυχίες για το κατά πόσο η σύγκρουση Ισραήλ - ΗΠΑ με το Ιράν μπορούν να επηρεάσουν τις ενεργειακές ροές από την -ιδιαίτερη κρίσιμη παγκοσμίως- περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Σαάτ αλ-Καάμπι, δήλωσε στους Financial Times πως ο πόλεμος θα αναγκάσει τις ενεργειακές εξαγωγές να σταματήσουν εντός εβδομάδων.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως ακόμη και αν ο πόλεμος τελείωνε αμέσως, θα χρειαζόταν «εβδομάδες έως μήνες» για να επιστρέψει το Κατάρ σε έναν κανονικό κύκλο παραδόσεων.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα την Παρασκευή η πολυεθνική ναυτική συμβουλευτική ομάδα Joint Maritime Information Center ανέφερε πως η κίνηση των πλοίων στα Στενά του Ορμούζ έχει διακοπεί σχεδόν εντελώς.
Την Πέμπτη η συμβουλευτική εταιρεία Kpler ανέφερε η διακίνηση των δεξαμενόπλοιων στα Στενά του Ορμούζ είναι τώρα περίπου 90% χαμηλότερη από την προηγούμενη εβδομάδα.
«Με κάθε μέρα που περνά, η διακοπή των δραστηριοτήτων στα Στενά του Ορμούζ θα έχει δύο σημαντικές επιπτώσεις στο πετρέλαιο: την αδυναμία αποθήκευσης 20 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα και την έλλειψη ροής προς τον κόσμο, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας», δήλωσε στο Reuters η Πριγιάνκα Σατσντέβα, ανώτερη αναλύτρια αγοράς στη Phillip Nova.
