Ανοδικά κινούνται οι διεθνείς τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται οι διεθνείς τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Με άνοδο κινούνται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, επεκτείνοντας τα κέρδη τους λόγω των προσδοκιών για εμβάθυνση των περικοπών της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+, προκειμένου να στηριχθούν οι τιμές, οι οποίες μειώνονται εδώ και τέσσερις εβδομάδες λόγω της υποχώρησης των ανησυχιών για διακοπή του εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή εν μέσω της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς.

Το Brent κινείται ανοδικά στο +2,74% στα 82,82 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό κερδίζει 2,78% στα 78,00 δολάρια ανά βαρέλι.

Ο ΟΠΕΚ+ θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο για να αξιολογήσει την κατάσταση στην παγκόσμια αγορά αργού και να αποφασίσει για τις προτεραιότητες καθώς οδεύουμε στο 2024. Καθώς οι τιμές κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα φέτος, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα συνεχισθεί η μείωση της παραγωγής του καρτέλ.

«Συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα επεκτείνουν τις πρόσθετες εθελοντικές μειώσεις τους για τις αρχές του 2024… Ωστόσο, είναι λιγότερο ξεκάθαρο αν ο ΟΠΕΚ+ θα προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της ING.

Την Παρασκευή, η Μόσχα ήρε την απαγόρευση των εξαγωγών βενζίνης, η οποία θα μπορούσε να προσθέσει στον παγκόσμιο εφοδιασμό του καυσίμου κίνησης. Αυτό έρχεται μετά την κατάργηση από τη Ρωσία των περισσότερων περιορισμών στις εξαγωγές ντίζελ τον περασμένο μήνα.

Στη Μέση Ανατολή, Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια συμφωνία για την απελευθέρωση ορισμένων από τους ομήρους που κρατούνται στον πολιορκημένο θύλακα της Γάζας πλησιάζει, παρά τις σφοδρές μάχες.

Οι αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες πρόσθεσαν επίσης την περασμένη εβδομάδα εξέδρες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου για πρώτη φορά σε τρεις εβδομάδες, δήλωσε την Παρασκευή η εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών Baker Hughes, με τον αριθμό των εξέδρων άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου να χρησιμεύει ως πρώιμος δείκτης της μελλοντικής παραγωγής.

Το φυσικό αέριο κινείται ανοδικά κατά 1,52% στα 45,75 ευρώ η μεγαβατώρα.