«Η εικόνα που έχουμε είναι ότι» ο σεισμός που σημειώθηκε την Τετάρτη (23/04) στη Θάλασσα του Μαρμαρά είναι «κατά πάσα πιθανότητα ο κύριος. [...] Ο μεγάλος σεισμός αν θα γίνει, θα έχει μέγεθος πάνω από 7. Αυτός ο σεισμός σίγουρα θα επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο». Αυτά σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Θανάσης Γκανάς, κάνοντας δηλώσεις για τον σεισμό, στην ΕΡΤ, όπου έκαναν επίσης δηλώσεις άλλοι σεισμολόγοι.
Θ. Γκανάς: Ένας σεισμός πάνω από 7R θα επηρεάσει την Ελλάδα
«Έχουμε μια μετασεισμική ακολουθία η οποία έχει χιλιάδες μικρούς σεισμούς και όλοι αυτοί οι μικροί σεισμοί είναι εντοπισμένοι περίπου 20 χιλιόμετρα νότια των θρακικών ακτών, στο κέντρο της θάλασσας του Μαρμαρά, σε μία διεύθυνση ανατολή-δύση, όπως δηλαδή είναι και το ρήγμα που έσπασε, το ρήγμα του κεντρικού Μαρμαρά και δεν έχουν μεταφέρει τάσεις απ’ ό, τι φαίνεται μέχρι στιγμής σε γειτονικά ρήγματα στη θάλασσα του Μαρμαρά και η σεισμικότητα είναι εντοπισμένη εκεί. Ελάχιστοι σεισμοί βρίσκονται βόρεια ή νότια αυτού του σμήνους της ακολουθίας» ανέφερε ο Θανάσης Γκανάς.
Σχετικά με τα ρήγματα στο Βόρειο Αιγαίο, ο Θ. Γκανάς εκτιμά δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Παρά ταύτα, «ο μεγάλος σεισμός αν γίνει, θα έχει μέγεθος πάνω από 7. Αυτός ο σεισμός σίγουρα θα επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο. Δεν έχουμε όμως και πάλι λόγο αυτή τη στιγμή να ανησυχούμε ιδιαίτερα. Δεν έχει γίνει αυτός ο σεισμός, αν και οι πιθανότητες είναι αυξημένες να γίνει τα επόμενα χρόνια, δεν ξέρουμε αν θα γίνει γιατί υπάρχει πάντα ένα στατιστικό περιθώριο σφάλματος και μπορεί να αργήσει και σε 5 και σε 10 χρόνια ακόμη. (…)
»Όταν λέμε εμείς ότι θα επηρεάσει, γιατί μπορεί ο καθένας να το αντιλαμβάνεται διαφορετικά, κατ’ αρχήν έχουμε στην Ελλάδα μεγάλους σεισμούς ούτως ή άλλως. Το 2014 τον Μάιο έγινε σεισμός στη Σαμοθράκη με μέγεθος 6,9. Πέρα από κάτι στέγες που πέσανε στη Λήμνο και στο αεροδρόμιο είχαν μια μικρή ζημιά εκεί, δεν είχαμε κάποια άλλη επίπτωση. Οπότε δεν χρειαζόμαστε τους 7άρηδες από τον Μαρμαρά για να έχουμε ισχυρές δονήσεις στο Βόρειο Αιγαίο.
»Αυτό που συμβαίνει είναι ότι μεταφέρεται ενέργεια προς δυσμάς από τη διάρρηξη που θα γίνει τη μεγάλη, κοντά στην Κωνσταντινούπολη και αυτή η ενέργεια θα μεταφέρεται μέσω της μορφής σεισμικών κυμάτων, τα οποία περνώντας μέσα από τα ρήγματα τα δικά μας, γεωγραφικά μιλάω πάντα, μπορούν να προκαλέσουν σεισμούς σε ρήγματα που είναι κοντά, ώριμα να δώσουν σεισμούς. Κάποια απ’ αυτά τα ρήγματα που είναι ώριμα να δώσουν σεισμούς δηλαδή έχουν φορτιστεί αρκετά, η επιπλέον πίεση που θα δεχθεί το ρήγμα από τα κύματα που έρχονται από δυσμάς μπορεί να τα οδηγήσει σε υπερδιέγερση της αντίστασης και να γίνει ο σεισμός. Αυτό είναι το φυσικό φαινόμενο» όπως εξήγησε ο Θ. Γκανάς.
«Το ρήγμα στην Κωνσταντινούπολη είναι μεγάλο»
«Το ρήγμα που υπάρχει στην Κωνσταντινούπολη είναι μεγάλο, έχει μήκος κοντά στα 70 χιλιόμετρα περίπου και περνάει πολύ κοντά από την πόλη, στα 20 χιλιόμετρα περίπου νότια της πόλης και συγκεκριμένα νότια από τα Πριγκηπόννησα. Αυτό είναι το κομμάτι του ρήγματος που δεν έχει σπάσει από το 1766 και μετά και είναι αυτό για το οποίο υπάρχει ο φόβος ότι αν ενεργοποιηθεί θα δώσει έναν σεισμό πάνω από 7 και αυτός θα είναι καταστρεπτικός για την Κωνσταντινούπολη», υπογράμμισε ο Θ. Γκανάς.
Γ. Καρακαΐσης: Μιλάμε για ζώνη ρηγμάτων της Βόρειας Ανατόλιας
Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος, καθηγητής Γεωλογίας στο ΑΠΘ, Γιώργος Καρακαΐσης, εξήγησε γιατί χρειάζεται ένα 48ωρο για να μιλήσει κανείς με μεγαλύτερη ασφάλεια για το κατά πόσο ένας σεισμός είναι κύριος ή όχι.
«Έχοντας μελετήσει εκατοντάδες σεισμικές ακολουθίες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο και άλλοι συνάδελφοι από άλλα ερευνητικά κέντρα, έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχει 50% πιθανότητα να γίνει ο μεγαλύτερος σεισμός στο πρώτο εικοσιτετράωρο και γύρω στο 65-70% στο πρώτο 48ωρο. Όπου και να γίνονται σεισμοί υπάρχει αυτή εδώ η πιθανότητα. Από την άλλη μεριά, όταν μιλάμε για προσεισμούς, υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα στο πρώτο 24ωρο ένας σεισμός να ακολουθηθεί από έναν μεγαλύτερο σεισμό. Γι’ αυτό σας λέμε ένα 24ωρο, ένα 48ωρο» είπε ο κ. Καρακαΐσης.
Αναφερόμενος στον συγκεκριμένο σεισμό των 6,2, που έγινε, όπως είπε, κοντά στις βόρειες ακτές της θάλασσας του Μαρμαρά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, στη Σηλυβρία, επισήμανε ότι το ρήγμα αυτό που έχει σπάσει πρέπει να έχει δώσει μια μετάθεση σύμφωνα με τα ισχύοντα γύρω στα 20-30 εκατοστά και αυτές οι μεταθέσεις δεν δημιουργούν κινδύνους για τη δική μας περιοχή.
«Δεν μιλούμε για ένα ρήγμα, μιλάμε για ζώνη ρηγμάτων της Βόρειας Ανατόλιας. Φανταστείτε ότι ξεκινά από την ζώνη ρηγμάτων κάπου προς τον Καύκασο, ο ένας κλάδος της ακολουθεί τις βόρειες ακτές της Τουρκίας, της Ανατόλιας δηλαδή εν προκειμένω και ο άλλος κλάδος, ξεκινώντας απ’ τον Καύκασο, πηγαίνει προς τα νοτιοδυτικά για να βγει απέναντι από την Κύπρο.
Αυτή είναι η Ανατολική Ανατόλια, η ζώνη ρηγμάτων Ανατολικής Ανατόλιας. Η ζώνη ρηγμάτων Βόρειας Ανατόλιας, η κατάληξή της είναι οι Σποράδες. Όπως έρχονται τα ρήγματα αυτά από τη βόρεια Ανατόλια στην περιοχή της θάλασσας του Μαρμαρά υπάρχει μία διακλάδωση που αν την βλέπατε σε ένα χάρτη με απεικόνιση γεωλογικών ρηγμάτων θα βλέπατε τρεις κλάδους, ο ένας ο βόρειος, ο άλλος που είναι στη μέση και ο άλλος νότιος, ο νότιος που πηγαίνει προς τη Λέσβο, ο μεσαίος φτάνει προς την τάφρο Βορείου Αιγαίου και ο βόρειος είναι που περνάει από τα στενά Δαρδανελίων, Καλλίπολη» περιέγραψε ο κ. Καρακαΐσης. Ερωτηθείς ποιος κλάδος από τους τρεις επηρεάζει τη χώρας μας περισσότερο, σημείωσε ότι είναι αυτό που φτάνει την τάφρο Βορείου Αιγαίου.
«Φανταστείτε, στους ισχυρούς σεισμούς της τάξεως του 7 και μεγαλύτεροι, υπάρχει μια ξαφνική προς τα δυτικά κίνηση της πλάκας της Ανατόλιας, της Τουρκίας, της τάξης του μέτρου και λίγο παραπάνω. Δηλαδή, γίνεται μια ξαφνική ολίσθηση. Η Ανατόλια έρχεται προς τα εμάς και το βόρειο τμήμα, αυτό που λέμε Ευρασία πια, κινείται προς τα ανατολικά, αυτό που είναι βόρεια από το ρήγμα αυτό εδώ, η ευρωπαϊκή Τουρκία, φανταστείτε. Κινείται προς ανατολικά. Ξαφνικά, κατά ένα μέτρο όπως έρχεται προς τα εμάς η Ανατόλια, η Τουρκία, όταν είναι σεισμός από 7 και πάνω, αυτή η ξαφνική μετακίνηση προκαλεί ενδεχομένως σεισμούς και στη δική μας περιοχή» τόνισε ο κ. Καρακαΐσης.
Ο σεισμός στη θάλασσα Μαρμαρά πρέπει να αφορά τον βόρειο κλάδο, σύμφωνα με τον κ. Καρακαΐση και δεν είναι αυτό το ρήγμα που έσπασε το 1999 στην Τουρκία, στη νότια πλευρά της Κωνσταντινούπολης, δηλαδή από το ασιατικό τμήμα της.