Τέμπη: Στον Εφέτη ανακριτή οι κατηγορούμενοι - Ανοίγουν φάκελοι σε βάθος 15ετίας
eurokinissi
eurokinissi

Τέμπη: Στον Εφέτη ανακριτή οι κατηγορούμενοι - Ανοίγουν φάκελοι σε βάθος 15ετίας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη την ώρα που η Δικαιοσύνη ερευνά τις συμβάσεις των σιδηροδρόμων σε βάθος δεκαπενταετίας. 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο εφέτης ανακριτής αναμένεται να καλέσει εκ νέου τον προϊστάμενο επιθεώρησης και τους δύο σταθμάρχες της απογευματινής βάρδιας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες επίκεινται και νέες διώξεις.

Επιπλέον, διερευνώνται πιθανές ποινικές ευθύνες στους γιατρούς που χορήγησαν την αναρρωτική άδεια στον προϊστάμενο επιθεώρησης και η οποία ξεκινούσε στις 2 Μαρτίου.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος ζήτησε χθες από τον διοικητή του ΟΣΕ να του αποστείλει τους φακέλους για όλα τα σιδηροδρομικά  δυστυχήματα τα τελευταία 15 χρόνια, με στόχο να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες που δεν αναζητήθηκαν. Η έρευνα για τις συμβάσεις του ΟΣΕ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, Χαράλαμπο Βουρλιώτη, θα φτάσει σε βάθος δεκαετίας. 

Έτσι εκτός από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης με τους 4 νεκρούς, στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν μεταξύ αυτών η σύγκρουση μηχανήματος συντήρησης σιδηροδρομικών γραμμών με ψεκαστικό σταθερής τροχιάς του ΟΣΕ, στις Σέρρες με απολογισμό δύο θανάτους και δύο τραυματισμούς (16 Μαΐου 2016), ο θανάσιμος τραυματισμός  55χρονου επιβάτη, κατά την επιβίβαση στο Δομοκό (30 Σεπτεμβρίου 2019) και η σύγκρουση τρένου  με Ι.Χ. σε αυτόματη φυλασσόμενη διάβαση στη Λάρισα με αποτέλεσμα τον θάνατο οδηγού.(21 Ιουνίου 2022)

Παράλληλα, ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερεζάκης έκανε αυτοψία στο σιδηροδρομικό δίκτυο από την Θεσσαλονίκη μέχρι και τη Λάρισα ενώ μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να έχει αποκατασταθεί πλήρως η ηλεκτροδότηση του δικτύου στο σημείο της τραγωδίας.

Χθες, Δευτέρα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε συνάντηση με εκπροσώπους εργαζομένων στους σιδηροδρόμους στο Υπουργείο Μεταφορών, όπου ενημερώθηκε εντεταμένως για τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού Σιδηροδρόμου, ενώ τονίστηκε ότι κανένα από τα προβλήματα αυτά δεν έχει επιλυθεί παρά τις επανειλημμένες και στοχευμένες προσπάθειές μας να τα αναδείξουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους».

Αύριο ο υπουργός θα ενημερώσει τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής σε συνέχεια της αυτοψίας που πραγματοποίησε προ ημερών τόσο στον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, όσο και στον ΟΣΕ της Θεσσαλονίκης, στο κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας.

Παράλληλα, η Hellenic Train ανακοίνωσε τη δρομολόγηση λεωφορείων, από αύριο Τετάρτη 15 Μαρτίου, για τη μετακίνηση επιβατών σε ορισμένες διαδρομές, έως ότου αποκατασταθεί η σιδηροδρομική κυκλοφορία.

Διαβάστε επίσης: 

Γ. Οικονόμου: Οι αρμόδιοι όφειλαν να ξέρουν την κατάσταση στον ΟΣΕ

Ι. Ντογιάκος: Ζητά τους φακέλους για τα σιδηροδρομικά δυστυχήματα της 15ετίας

Ενημερώνει την επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο Γ. Γεραπετρίτης