Πρύτανης ΑΠΘ: Εφαρμογή του νόμου για να εξαλειφθούν τα τελευταία ίχνη τραμπουκισμού
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πρύτανης ΑΠΘ: Εφαρμογή του νόμου για να εξαλειφθούν τα τελευταία ίχνη τραμπουκισμού

print_article
εμείς στο Αριστοτέλειο θα εφαρμόσουμε το νόμο

Ως ένα αηδιαστικό γεγονός, έξω από κάθε λογική, χαρακτήρισε το περιστατικό που σημειώθηκε χθες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο πρύτανης του Ιδρύματος Νίκος Παπαϊωάννου, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Κόπηκε ένας αριθμός φοιτητών και αποφάσισε αυτή η μειοψηφία με τραμπούκικες λογικές να πάει στο γραφείο της καθηγήτριας ψυχολογίας και να της επιβάλει την αναβαθμολόγηση των γραπτών» ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου. 

Όπως είπε, «συνάδελφος από το τμήμα Ψυχολογίας καθ' όλα αγαπητή, πολύ σωστή συνάδελφος, ακαδημαϊκά και ερευνητικά, αποφάσισε να κάνει τη δουλειά της [...] να βάλει τα θέματά της και να βαθμολογήσει τα γραπτά όπως αυτή νομίζει με βάση την ακαδημαϊκή της ελευθερία».

Ο πρύτανης υπογράμμισε ότι η καθηγήτρια «προφανώς έχει και τη στήριξη του τμήματός της», τόνισε δε πως όλα αυτά δείχνουν «τις άρρωστες νοοτροπίες δεκαετιών» και πως «αυτές οι τραμπούκικες λογικές που έχουν τις ρίζες τους δεκαετίες πριν, έχουν εμφυσήσει το φόβο στους συναδέλφους οι οποίοι λειτουργούν».

Επιπλέον προειδοποίησε ότι σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος 4957/22 δίνεται η δυνατότητα παρέμβασης, την οποία, όπως είπε «και θα το κάνουμε». «Γιατί δεν είναι μόνο να αναγνωρίζουμε τέτοιες τραμπούκικες λογικές. Δεν είναι μόνο να συμπαραστεκόμαστε. Εμείς στο Αριστοτέλειο θα εφαρμόσουμε το νόμο. Υπάρχει νόμος για πειθαρχικές διαδικασίες σε τέτοιου είδους αντιδημοκρατικές και τραμπούκικες, λογικές», υπογράμμισε.

Πώς θα κινηθεί το ΑΠΘ

Στο ΑΠΘ τέτοια περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα. Ο πρύτανης ανέφερε ότι «όλες οι πράξεις που έχουν ως στόχο τη ρήξη με αυτές τις τραμπούκικες λογικές του παρελθόντος, χρειάζονται μεγάλες ψυχικές αντοχές για να μπορέσεις να τις αντιμετωπίσεις».

«Η φοβία πολλές φορές λειτουργεί ως ανθρώπινη άμυνα», είπε, ωστόσο τόνισε πως «θα δείξουμε πλέον ότι δεν είμαστε μόνον στο να διαπιστώνουμε. Δεν είμαστε μόνο στο να υποστηρίζουμε. Είμαστε και να κάνουμε. Γιατί αν κάνουμε μία φορά, όπως έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια και έχω υποστεί αυτά που έχω υποστεί σε προσωπικό επίπεδο, νομίζω ένα βήμα ακόμα είναι να συμβεί αυτό και να εξαλειφθούν και τα τελευταία ίχνη».

Επιπλέον υπογράμμισε ότι «από το καλοκαίρι έχουμε τα μέσα εκείνα πια που μας παρέχει η Πολιτεία με το νόμο 4957/22. Υπάρχουν τρία συγκεκριμένα άρθρα το 197 που μιλάει για τα είδη των ποινικών αδικημάτων των φοιτητών, το 198 για το ποιες είναι οι ποινές και το άρθρο 199 που καθορίζει ποια είναι τα όργανα. Ο Πρόεδρος του Τμήματος, στη συνέχεια ο Κοσμήτορας Μονοκομματικής Σχολής και το κεντρικό Πειθαρχικό των φοιτητών. Έχει ξεκινήσει τη διαδικασία να επιληφθεί και να δούμε ακριβώς να μας πει η καθηγήτρια, γενικά τα όργανα του τμήματος ποιοι είναι και θα το προχωρήσουμε μέχρι τέλους».