Το μεγάλο στοίχημα για τα μέτρα είναι η εφαρμογή τους
Shutterstock
Shutterstock
Οπαδική βία

Το μεγάλο στοίχημα για τα μέτρα είναι η εφαρμογή τους

Μέτρα - ημίμετρα είναι όσα ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.Ορισμένα μάλιστα είχαν εξαγγελθεί και στο παρελθόν ,αλλά δεν τηρήθηκαν ποτέ. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν όλα όσα ακούσαμε χθες θα λύσουν το πρόβλημα που μαστίζει την ελληνική κοινωνία. 

Καταρχάς, γίνεται λόγος για αγώνες χωρίς θεατές μόνο για το άθλημα του ποδοσφαίρου, την ώρα που ο συνάδελφος τραυματίστηκε σε αγώνα βόλεϋ. Η κυβέρνηση αποφάσισε να γίνονται κεκλεισμένων των θυρών οι αγώνες στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Super League 1 για δύο μήνες. Και μετά τους δύο μήνες η Αστυνομία πού θα βρίσκεται; Εντός ή εκτός των γηπέδων; 

Κάμερες στα γήπεδα

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «μέχρι 18 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί κάμερες υψηλής ευκρίνειας σε όλα τα γήπεδα της Super League και θα ελέγχεται από την αστυνομία. Ανάλογα με τη χωρητικότητα του γηπέδου θα τοποθετεί και αντίστοιχος αριθμών καμερών».

Οι κάμερες, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που αναφέρονται στα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, έπρεπε ήδη να υπήρχαν και να μην είχαν γίνει εκπτώσεις ως προς την ποιότητα της εικόνας που καταγράφουν.

Ηλεκτρονικό εισιτήριο στα γήπεδα

Ανάμεσα στις εξαγγελίες ήταν ότι «ο κάθε φίλαθλος, όταν αγοράζει το εισιτήριο θα δίνει το ΑΚΜΑ του, τα στοιχεία ταυτότητας, και έτσι το εισιτήριο θα είναι ονομαστικό. Το εισιτήριο εκτός τα προσωπικά του στοιχεία θα καταγράφει τη θύρα, τη σειρά  και τον αριθμό της θέσης που κάθεται ο κάθε φίλαθλος.

Έτσι όταν γίνονται επεισόδια θα βλέπουν από τις κάμερες σε ποια θέση κάθονταν οι ταραξίες και θα τους εντοπίζουν από το ονομαστικό εισιτήριο. Επίσης, όταν μπαίνουν στο γήπεδο θα γίνεται και ταυτοπροσωπία, μήπως είναι άλλος αυτός που αγόρασε το εισιτήριο και άλλος αυτός που το χρησιμοποιεί για να παρακολουθήσει τον ποδοσφαιρικό αγώνα».

Και διερωτώμαι αυτό δεν είχε εξαγγελθεί; Γιατί δεν εφαρμόστηκε; Επομένως, χρειαζόμαστε ένα νόμο που να τους υποχρεώνει να εφαρμόζουν το νόμο. Ακούσατε εσείς κάτι για τις ποινές που θα έχουν οι ομάδες όταν οι οπαδοί τους δημιουργήσουν επεισόδια; Γιατί εμείς δεν ακούσαμε.  

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο Έλληνας αστυνομικός δεν είναι υπάλληλος σε καμιά ΠΑΕ, ΚΑΕ ή Σωματείο. Η δουλειά μας είναι να προσφέρουμε στον πολίτη, το πολύτιμο αγαθό της ασφάλειας. Το πάγιο αίτημα όλων των αστυνομικών είναι οι ίδιες οι εταιρείες, οι ίδιες οι ομάδες να αναλαμβάνουν τα ασφαλή μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή του εκάστοτε αγώνα. Αυτό άλλωστε συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη και τους ευρωπαϊκούς αγώνες. Οι ίδιες οι ομάδες θα πρέπει να αποβάλλουν αυτές τις εγκληματικές συμμορίες που φορώντας τον μανδύα του «φιλάθλου» δημιουργούν αυτά τα έκτροπα. 

Πίσω από αυτές τις εγκληματικές συμμορίες, υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί. Αυτοί που παρακινούν τα άτομα και έχουμε φαινόμενα ωμής βίας, που άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, όπως ο Μιχάλης Φιλόπουλος, ο Άλκης Καμπανός, ο Μιχάλης Κατσουρής και να χαροπαλεύει σήμερα ο συνάδελφός μας Γιώργος

* O Κανέλλος Νικολάου είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας Αττικής