Σχετικά με τον εντοπισμό και τη διάσωση 66 μεταναστών, εκ των 158 που συνολικά διασώθηκαν, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου την Τρίτη (06/05), αναγνωρίστηκε από τους διασωθέντες ένας 32χρονος υπήκοος Σουδάν, ως ο διακινητής, ο οποίος τους μετέφερε έναντι χρηματικής αμοιβής από το Τομπρούκ της Λιβύης στην Ελλάδα.
Ο ανωτέρω συνελήφθη κατά παράβαση του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023 «Κώδικας μετανάστευσης», του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 «Παράνομη είσοδος στη χώρα» και του άρθρου 306 του Π.Κ. «Έκθεση». Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας.
Σημειώνεται ότι το πρωί της Τρίτης ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο Γυθείου από το Αστυνομικό Τμήμα Αρεόπολης για την ύπαρξη αλλοδαπών στην περιοχή «ΚΟΚΚΙΝΟΓΕΙΑ» Δήμου Ανατολικής Μάνης. Αμέσως, στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με δύο περιπολικά οχήματα και ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (ΠΛΣ) μετέβησαν στην περιοχή, όπου εντόπισαν συνολικά τριάντα έξι μετανάστες, οι οποίοι είχαν αποβιβαστεί από μηχανοκίνητη λέμβο σε δυσπρόσιτη περιοχή του Ακρωτηρίου Ταίναρου. Οι ανωτέρω μεταφέρθηκαν σε στεγαζόμενο χώρο του Δήμου Γυθείου.
ΟΙ μετανάστες με βάση τα λεγόμενά τους είχαν αποπλεύσει από την ευρύτερη περιοχή της Βεγγάζης Λιβύης τις βραδινές ώρες τις 3 Μαϊου και είχαν καταβάλει το ποσό των τριών χιλιάδων δολαρίων (3.000$) έκαστος για τη μεταφορά τους σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από το Λιμεναρχείο Γυθείου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί (υπήκοοι Μπαγκλαντές) εκ των ανωτέρω, ηλικίας 44 και 21 ετών, που αναγνωρίστηκαν ως οι διακινητές των υπολοίπων, για παράβαση του άρθρου 83 του Ν.3386/05 «Παράνομη είσοδος στη χώρα», του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023 «Διευκόλυνση» και του άρθρου 306 του Π.Κ. «Έκθεση», ενώ εντοπίστηκε και κατασχέθηκε το σκάφος μεταφοράς τους.
Διάσωση 158 μεταναστών από το Λιμενικό νότια της Γαύδου
Υπενθυμίζεται ότι επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης συνολικά 158 μεταναστών πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (06/05) στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ).
Οι Μετανάστες επέβαιναν σε τρεις λέμβους και η επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή πλωτών και ναυαγοσωστικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος, μη επανδρωμένου σκάφους (drone) της δύναμης Frontex, καθώς και δύο παραπλεόντων πλοίων υπό ξένη σημαία.
Όλοι οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Γαύδου.