Ζολτ Ντάρβας: Η μετάλλαξη Δέλτα δεν θα εκτροχιάσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Ζολτ Ντάρβας: Η μετάλλαξη Δέλτα δεν θα εκτροχιάσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Η ελληνική οικονομία δείχνει να αποκτά δυναμισμό, η εικόνα είναι ενθαρρυντική και παρά τις αβεβαιότητες λόγω τουρισμού, η μετάλλαξη Δέλτα δεν πρόκειται να εκτροχιάσει την ανάκαμψη της χώρας, εκτιμά στο Liberal, ο γνωστός οικονομικός αναλυτής Ζολτ Ντάρβας, παρά τις διεθνείς ανησυχίες για την επιμονή της πανδημίας.

Συμφωνεί με τις προβλέψεις της Κομισιόν για ανάπτυξη φέτος 4,3% της ελληνικής οικονομίας, εξηγώντας ότι παρά την μεταδοτικότητα της μετάλλαξης, ακριβώς επειδή τα κρούσματα αφορούν νέους ανθρώπους και δεν επιβαρύνονται τα συστήματα υγείας, δεν υπάρχει κίνδυνος lockdowns όπως στα προηγούμενα κύματα.

«Είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν αναμένω η εξάπλωση της Δέλτα να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάκαμψη», σημειώνει ο αναλυτής του ευρωπαϊκού ινστιτούτου Bruegel, που στέκεται περισσότερο στην τεράστια ευκαιρία που συνεπάγεται για την Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης. Εκτιμά ότι εφόσον οι επενδύσεις σχεδιαστούν σωστά, μπορεί να έχουν μόνιμο αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία, ενώ ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις θα έχουν οι μεταρρυθμίσεις, εφόσον στοχεύσουν στις διαρθρωτικές αδυναμίες της χώρας.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

H Κομισιόν εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα κυμανθεί φέτος στο 4,8% και στο 4,5% το 2022. Μπορεί η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα να ανατρέψει τα δεδομένα; Ποια η εκτίμησή σας;

Η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα συνιστά μείζονα ανησυχία. Η απότομη αύξηση νέων κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ολλανδία, στην Ισπανία και την Πορτογαλία αποτελεί καμπανάκι, όπως και η σταθερή αύξηση νέων λοιμώξεων σε πολλές άλλες χώρες, όπως Γαλλία, Ιταλία, ακόμη και στο Ισραήλ, όπου οι εμβολιασμοί είχαν προχωρήσει ταχύτατα.

Ωστόσο, το τέταρτο κύμα διαφέρει σημαντικά από τα προηγούμενα, καθώς οι πιο ευάλωτοι, δηλαδή οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν χρόνια νοσήματα, έχουν εμβολιαστεί σε μεγάλο βαθμό. Το γεγονός ότι αυτοί που κολλούν τη νόσο πιο εύκολα είναι οι νέοι, οι οποίοι είναι και λιγότερο ευαίσθητοι σε σοβαρές ασθένειες, επομένως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι δεν αυξάνονται, σημαίνουν ότι δεν πρέπει να αναμένουμε lockdowns, όπως στα πρώτα κύματα. Είναι αυτό που κάνει και την διαφορά για την οικονομία.

Είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν αναμένω η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάκαμψη. Σε αυτό επομένως το στάδιο δεν βλέπω κανένα λόγο να αναθεωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα κύματα, η αβεβαιότητα για την οικονομία είναι πολύ μικρότερη.



Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Επιτροπής, η Ελλάδα αναμένει για φέτος ανάπτυξη 4,3%. Ωστόσο, οι φόβοι για τη πορεία του τουρισμού και την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε νησιά, όπως πρόσφατα στην Μύκονο, όπου η πανδημία παρουσιάζει έξαρση, παραμένουν. Μπορεί η αβεβαιότητα του τουρισμού να επιβραδύνει την ανάκαμψη για χώρες όπως η Ελλάδα ; Ποια η πρόβλεψή σας για την φετινή ανάπτυξη της χώρας;

Ασφαλώς και υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την ανάκαμψη του τουρισμού. Αλλά αυτή η αβεβαιότητα δεν είναι καινούργια. Υπήρχε και πριν από μήνες. Ξέραμε εδώ και πολύ καιρό ότι ο κίνδυνος μεταλλάξεων, όπως η Δέλτα, μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα. Είμαι βέβαιος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε συνυπολογίσει αυτήν την αβεβαιότητα προτού ανακοινώσει τις προβλέψεις της για την Ελλάδα. Έτσι, δεν βλέπω ακόμη για ποιο λόγο θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι προβλέψεις αυτές. Δεν βλέπω τεράστιες επιπτώσεις από την μετάλλαξη Δέλτα στην ελληνική οικονομία, όπως άλλωστε και για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η ελληνική οικονομία δείχνει να έχει δυναμισμό. Η εικόνα είναι ενθαρρυντική.

Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο μόλις αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης να αποκαλυφθούν οι χρόνιες αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, όπως η χαμηλή ανταγωνιστικότητα και η υψηλή ανεργία; Και κατά πόσο τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να αποτελέσουν game changer για την ελληνική οικονομία;

Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα. Η χώρα θα εισπράξει για την περίοδο 2021-2026 ένα 12% του ετησίου της ΑΕΠ σε επιδοτήσεις και άλλο ένα 7% του ΑΕΠ της σε δάνεια για ιδιωτικές επενδύσεις. Προφανώς και οι επενδύσεις θα έχουν θετική επίπτωση στο ΑΕΠ, αλλά μπορεί να έχουν και μόνιμο αντίκτυπο στην οικονομία, εφόσον σχεδιαστούν σωστά. Τόσο οι πράσινες επενδύσεις, όσο και αυτές που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας -τομέας όπου η χώρα κατείχε μέχρι πρότινος μια από τις χειρότερες επιδόσεις στην ΕΕ- θα ενισχύουν την αποτελεσματικότητα για πολλά χρόνια στο μέλλον.

Τα κεφάλαια ωστόσο είναι μόνο ένα από τα συστατικά του Ταμείου Ανάκαμψης. Το άλλο στοιχείο αφορά την υλοποίηση ενός μεγάλου εύρους μεταρρυθμίσεων. Εάν αυτές στοχεύσουν στις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και εφαρμοστούν σωστά, τότε θα έχουν ενδεχομένως ακόμη μεγαλύτερες θετικές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία συγκριτικά με τις επενδύσεις.