Υπουργός Ενέργειας Σ. Αραβίας: Επιστροφή σε πλήρη επίπεδα παραγωγής μέχρι τέλη του μήνα

Υπουργός Ενέργειας Σ. Αραβίας: Επιστροφή σε πλήρη επίπεδα παραγωγής μέχρι τέλη του μήνα

Την επιστροφή της χώρας μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου στα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου πριν την επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας Αμπντουλαζιζ Μπιν Σαλμάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το θέμα.

Ο πρόσφατα διορισθείς Υπουργός τόνισε ότι η Σαουδική Αραβία χρησιμοποιεί εφεδρικά αποθέματα για να καλύψει την ζήτηση των πελατών της και ότι η παραγωγή θα ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια βαρέλια ανά μέρα μέχρι το τέλος του μήνα. Πρόσθεσε επίσης ότι η τρομοκρατική επίθεση δεν θα επηρεάσει την IPO της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία ετοιμάζεται για ένα διπλό ΙΡΟ, στο οποίο ελπίζει να πουλήσει μέρος της στους επενδυτές μέσω του χρηματιστηρίου της Σαουδικής Αραβίας, και στη συνέχεια να διαπραγματεύεται τις μετοχές της διεθνώς, σύμφωνα με πηγές της The Wall Street Journal.

Οι δηλώσεις του κ. Μπιν Σαλμάν επιβεβαίωσαν ουσιαστικά την ανεπίσημη τοποθέτηση νωρίτερα σήμερα αξιωματούχων της χώρας στο Reuters, οι οποίοι είχαν αναφέρει υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι η παραγωγή θα έχει αποκατασταθεί εντός δύο ή τριών εβδομάδων, αντί των πρώτων εκτιμήσεων που προσδιόριζαν το απαιτούμενο χρονικό διάστημα σε μήνες.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι είχαν υποστηρίζει δε ότι η παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας έχει ήδη αποκατασταθεί σχεδόν στο 70%.

Στο απόηχο των δηλώσεων οι τιμές του πετρελαίου, μετά το χτεσινό ράλι άνω του 14,5%, πλέον υποχωρούν άνω του 5%, με τους επενδυτές να δείχνουν πως αντιλαμβάνονται τις εξελίξεις ως «λήξη συναγερμού».