Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020, 18:33

-A +A

Ξεκινάει ο διαγωνισμός για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020, 18:33
Ξεκινάει ο διαγωνισμός για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ
-A +A

Η αντίστροφη μέτρηση για τη «μητέρα όλων των μαχών» στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου ξεκινά με την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για το 65% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας διαμορφώνει την «καρδιά» του φιλέτου, των αποκρατικοποιήσεων στον κλάδο του φυσικού αερίου, περιλαμβάνοντας τις εμπορικές δραστηριότητες, τη συμμετοχή στην ΕΠΑ Αττικής, τις υπογεγραμμένες συμβάσεις εισαγωγής αερίου την προμήθεια και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, τον ανεφοδιασμό οχημάτων με CNG, τα δίκτυα πρατηρίων αλλά και τη χρήση του εμπορικού σήματος FISIKON. Ειδικότερα, η θυγατρική της ΔΕΠΑ Φυσικό Αέριο (η άλλοτε ΕΠΑ Αττικής) με το πελατολόγιο των 350.000 συνδρομητών λιανικής, διαμορφώνει ένα πολύ ισχυρό δέλεαρ για τον παίκτη που θα υπερισχύσει στην μάχη για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, προσφέροντάς του ένα ιδιαίτερα ισχυρό προβάδισμα στην συγκεκριμένη αγορά.

Για τον λόγο αυτό, στη μάχη που θα ακολουθήσει αναμένεται να ριχτούν όλοι οι μεγάλοι παίκτες της ελληνικής ενεργειακής αγοράς, αλλά και σημαντικά ξένα ονόματα που “εστιάζουν” στην ελληνική ενέργεια είτε είναι ήδη “τοποθετημένα” στον κλάδο. 

Σήμερα μέτοχοι της ΔΕΠΑ είναι το ΤΑΙΠΕΔ και τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), με ποσοστά 65% και 35% αντίστοιχα. Μετά την ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού της, η ΔΕΠΑ θα μετονομαστεί σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και θα διατηρεί είτε απευθείας είτε μέσω των θυγατρικών της το σύνολο των δραστηριοτήτων προμήθειας και εμπορίας. Το ΤΑΙΠΕΔ θα κατέχει το 65% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώ τα ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35%.

Το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ έχουν προχωρήσει στη σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι ο προτιμητέος επενδυτής θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει και τις μετοχές που κατέχουν τα ΕΛΠΕ στη ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ, αποκτώντας έτσι το σύνολο (100%) των μετοχών της εταιρείας.

Διαδικασία διαγωνισμού

Η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 65% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: φάση προεπιλογής (Α’ Φάση) και φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών (Β’ Φάση). Λεπτομέρειες της διαγωνιστικής διαδικασίας περιγράφονται στην Πρόσκληση

Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καλούνται να υποβάλουν την εκδήλωση ενδιαφέροντός τους μέχρι τις 6 Μαρτίου 2020.

Η UBS και η Τράπεζα Πειραιώς ενεργούν από κοινού ως Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι, ενώ η Δικηγορική Εταιρεία Ποταμίτης Βεκρής ως Νομικός Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασής του, κήρυξε, επίσης, το διαγωνισμό για το ακίνητο «Κορυζή & Θράκης» στον Ταύρο Αττικής ως άγονο, λόγω της μη υποβολής δεσμευτικών προσφορών.
 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα