Ξέχασαν τις υποσχέσεις για μείωση του  ΕΝΦΙΑ το 2020

Ξέχασαν τις υποσχέσεις για μείωση του  ΕΝΦΙΑ το 2020

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Ξέχασε η κυβέρνηση τις υποσχέσεις για μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020. Ο κ. Τσίπρας μάλιστα ζητούσε τoν περασμένο Σεπτέμβριο την ψήφο του ελληνικού λαού για να προχωρήσει σε μείωση του ΕΝΦΙΑ το επόμενο έτος. Όπως φαίνεται η υπόσχεση αυτή κράτησε μερικούς μήνες, όπως άλλωστε και η αρχική πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Το ψηφισμένο μέτρο κόστους 200 εκατ. ευρώ για το 2020 δεν πρόκειται να προχωρήσει, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να προσελκύσει  άλλες ομάδες ψηφοφόρων που αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι τους χάνει. Για αυτό το λόγο άλλωστε προχώρησε σε μειώσεις στη φορολογία για τους αγρότες, οι οποίοι έχουν γυρίσει τις πλάτες τους στην κυβέρνηση μετά την φορολογική και ασφαλιστική εξάντληση  τους. 

Πάντως, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να τινάξει την οικονομία στον αέρα και όσο πλησιάζει ο χρόνος των εθνικών εκλογών η παροχολογία και οι υποσχέσεις θα αυξάνονται. Το στίγμα μάλιστα έδωσε η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου η οποία μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι: «Κάθε μέρα θα συνεχίζουμε να φέρνουμε όσα πιο πολλά μέτρα μπορούμε». 

Βέβαια, η  υφυπουργός ξεχνά ότι την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκαν και εφαρμόστηκαν 71 επώδυνα μέτρα για τους φορολογούμενους, τους ασφαλισμένους, τους συνταξιούχους του αγρότες και τις επιχειρήσεις.  Το κόστος των μέτρων αυτών ξεπέρασε τα 9 δισ. ευρώ.  

Αυτό βέβαια, που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι οι εξαγγελίες Τσίπρα για το 2020 αποτελούν υποσχέσεις και κοστίζουν περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Ποσό αστρονομικό το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να επιτρέψουν οι Ευρωπαίοι να διανεμηθεί. Σε κάθε περίπτωση όσα ανακοινώθηκαν αποτελούν προεκλογικό πρόγραμμα το οποίο, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, θα πρέπει να φέρει στη Βουλή για ψήφιση. 

Ενδεικτική είναι η στάση και των Ευρωπαίων εταίρων σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα ζήτησαν αναλυτική κοστολόγηση των μέτρων όχι μόνο για το 2019 αλλά και τα επόμενα έτη. Ουδείς εκ των δανειστών ήταν ενήμερος για τος προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης εξέλιξη που ανάγκασε Ευρωπαίους αξιωματούχος να επιμείνουν σε δηλώσεις ότι πρέπει η Ελλάδα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, κάτι που σημαίνει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος και τα επόμενα τρία χρόνια πρέπει να είναι στο 3,5% του ΑΕΠ. 

Ταυτόχρονα οι θεσμοί, παρά το γεγονός ότι δεν αναφέρεται κάτι στην ανακοίνωση που εξέδωσαν ελέω των Eυρωεκλογών, εμφανίστηκαν στις συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο επιφυλακτικοί για την 13η σύνταξη που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι τα μέτρα αφού κοστολογηθούν και δοθούν εξηγήσεις θα πρέπει να συζητηθούν στο Eurogroup.

Η ίδια ανησυχία εκφράζεται και στις αγορές. Ανησυχούν κυρίως για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το ειδικό λογαριασμό που επιθυμεί να δημιουργήσει ο κ. Τσίπρας ύψους 5,5 δισ. ευρώ. Οι αγορές είχαν ησυχάσει καθώς γνώριζαν ότι σε οποιοδήποτε ατύχημα θα υπήρχε το μαξιλάρι ασφαλείας που θα κάλυπτε τα προβλήματα της Ελλάδας απέναντι στους πιστωτές της.

Η απόφαση να μπει χέρι στο ταμειακό απόθεμα για να διανεμηθούν χρήματα εν όψει των εκλογών αναγκάζουν τις αγορές να κρατήσουν αποστάσεις ασφαλείας και ενδεχομένως οι «ποιοτικοί» επενδυτές να απέχουν από την επόμενη δημοπρασία καθώς θεωρούν ότι έχει αυξημένο ρίσκο.