Υπεγράφη η συμφωνία πώλησης της Forthnet στην BC Partners

Υπεγράφη η συμφωνία πώλησης της Forthnet στην BC Partners

Ένα από τα μεγαλύτερα σίριαλ της ελληνικής επιχειρηματικότητας φαίνεται πως οδεύει σε ολοκλήρωση και σε νέα εποχή, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπεγράφη η πώληση της Forthnet στο βρετανικό fund BC Partners από τις πιστώτριες τράπεζες Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Attica Bank.

Πιο αναλυτικά, παρ? ότι ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι οι υπογραφές έχουν πέσει και αφορούν την πώληση της Forthnet, μαζί με τα δάνεια και τις μετατρέψιμες ομολογίες. Αγοραστής είναι η σερβική εταιρεία United Group, που αποτελεί τον τηλεπικοινωνιακό βραχίονα του μεγάλου βρετανικού επενδυτικού σχήματος BC Partners, με τις πληροφορίες να μιλούν για τίμημα περί τα 45 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη εξέλιξη των τελευταίων πολλών ετών στο χώρο της εγχώριας τηλεπικοινωνιακής αγοράς, που ασφαλώς αλλάζει τα δεδομένα, καθώς η PC Partners είναι ένα από τα πλέον ισχυρά και δραστήρια fund της Ευρώπης, με πληθώρα επενδυτικών κινήσεων σε πολλούς κλάδους, έχοντας δημιουργήσει σημαντική «ομπρέλα» παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στη Νότια Ευρώπη.

Ο όμιλος PC Partners, με επικεφαλής τον Έλληνα Νίκο Σταθόπουλο, θυμίζουμε πως το 2015 εξαγόρασε το 80% της ελληνικής εταιρείς Pharmaten από την οικογένεια Κάτσου, σ? ένα από τα μεγαλύτερα deal που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα, καθώς ξεπέρασε τα 400 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι η Forthnet έχει εξασφαλίσει άδεια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, ως εικονικός πάροχος, μέσα από την υπογραφή σύμβασης Mobile Virtual Network Operator (MVNO) με τη Vodafone.

H Forthnet «γεννήθηκε» πριν από 24 χρόνια στο Ηράκλειο της Κρήτης μέσα από έναν ερευνητικό ακαδημαϊκό φορέα, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και αποτελεί το πρώτο επιτυχημένο παράδειγμα ακαδημαϊκού “Spin Off” στην Ελλάδα.

Έφερε πρώτη το Internet και τη συνδρομητική τηλεόραση στην Ελλάδα, ενώ στο τέλος του 2019 διέθετε 892 χιλιάδες συνδρομές, 660 χιλ. μοναδικούς πελάτες και συνολικά 457 χιλιάδες συνδρομητές PayTV (NOVA). Σήμερα απασχολεί πάνω από 900 εργαζόμενους, ενώ έχει μπει και στην αγορά ενέργειας.

Με βάση το μετοχολόγιο στο τέλος του 2019, η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει, δυνάμει συμβάσεων ενεχυρίασης μετοχών εκδόσεως της εταιρείας, ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου 15,11%, η Εθνική Τράπεζα 12,14%, η Alpha Bank 8,48%.