Twitter προς Μασκ: Έλον πούλα να... πάρεις γαλοπούλα

Twitter προς Μασκ: Έλον πούλα να... πάρεις γαλοπούλα

Ο Έλον Μασκ έκανε πάλι όλο τον κόσμο να ασχολείται μαζί του. Συνεχίζοντας την κόντρα του με την κυβέρνηση Μπάιντεν, ζήτησε από το κοινό του να αποφασίσει μέσω …δημοψηφίσματος στο Twiter, αν πρέπει να πουλήσει το 10% των μετοχών του στην Tesla για να αποφύγει τους φόρους που θα αυξήσει σύντομα η κυβέρνηση.

Ο Έλον Μασκ σε ανάρτησή του χθες ρώτησε τα 62,7 εκατομμύρια ακόλουθούς του στο twitter αν θέλουν να πουλήσει ή όχι το 10% των μετοχών του στην Tesla διαβεβαιώνοντας ότι θα πράξει ό,τι εκείνοι αποφασίσουν.

«Έγινε πολύς λόγος τελευταία για μη ρευστοποιημένα κέρδη ως εργαλείο φοροδιαφυγής, γι’ αυτό προτείνω να πουλήσω το 10% των μετοχών μου στην Tesla», έγραψε ο Έλον Μασκ σε ένα tweet. «Συμφωνείτε;» ρώτησε στη συνέχεια τους χρήστες του twitter κάνοντας μια δημοσκόπηση ζητώντας τους να ψηφίσουν «ναι» ή «όχι».

«Θα σεβαστώ το αποτέλεσμα αυτής της δημοσκόπησης, όποιο κι αν είναι αυτό», πρόσθεσε ο πολυδισεκατομμυριούχος.

Περίπου 3,5 εκατομμύρια χρήστες του Twitter ψήφισαν και με «πλειοψηφία» σχεδόν 58% έκριναν πως πρέπει να πουλήσει. Ο Μασκ δήλωσε εκ των προτέρων πως θα σεβαστεί την ετυμηγορία των «ψηφοφόρων» και θα πουλήσει περίπου 17 εκατομμύρια μετοχές της εταιρείας του.

Αν πραγματοποιήσει την υπόσχεσή του, και υποθέσουμε πως οι μετοχές θα πουληθούν στην τωρινή τιμή τους, δηλαδή λίγο πάνω από τα 1.200 δολάρια, το ποσό που θα μαζέψει θα είναι κοντά ή λίγο παραπάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Η όποια απόφαση του Μασκ δεν περιορίζεται στον μικρόκοσμο του Twitter, ούτε μπορεί να ιδωθεί ως διαδικτυακή «πλάκα».

Η Tesla είναι μια εμβληματική εταιρεία, στην αιχμή των εξελίξεων σε ό,τι αφορά την ηλεκτροκίνηση, ενώ η μετοχή της στις 26 Οκτωβρίου εκπόρθησε και το οχυρό των 1.000 δολαρίων. Έτσι, η Tesla έγινε η 6η αμερικανική εταιρεία που ξεπέρασε το φράγμα της χρηματιστηριακής αξίας του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, μετά την Apple, τη Microsoft, την Google, την Amazon, και τη Facebook.

Ο πλουσιότερος (τουλάχιστον στα χαρτιά) άνθρωπος της Γης, δεν συμφωνεί με την πρόθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν και αρκετών δημοκρατικών βουλευτών να επιβάλλουν κάτι σαν φόρο περιουσίας σε όσους πλούσιους έχουν μετοχές στην κατοχή τους και δεν τις έχουν πουλήσει.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «κάποια στιγμή τους τελειώνουν τα χρήματα και έρχονται για τα δικά σου».

Παράγοντες της αγοράς συνδέουν την κίνηση του Μασκ με τα τεράστια κέρδη που θα αποκομίσει αν εξασκήσει τα δικαιώματα προαίρεσης που του έχει απονείμει η Tesla, με τα οποία μπορεί να αγοράσει περίπου 23 εκατομμύρια μετοχές της εταιρείας με τιμή λίγο πάνω από τα 6 δολάρια!!! Τα κέρδη θα είναι κοντά στα 28 δισ. δολάρια με βάση το κλείσιμο της μετοχής την Παρασκευή, και όπως είχε πει ο ίδιος τον Σεπτέμβριο, πάνω από τα μισά θα πάνε στην εφορία.

Ανεξάρτητα πάντως από τα κίνητρα του Μασκ, ακόμα και αν πουλήσει όλες αυτές τις μετοχές, όπως τον «διέταξε» το δημοψήφισμα του Twitter, το πιθανότερο είναι πως αυτές θα γίνουν ανάρπαστες και η μετοχή δεν πρόκειται να υποφέρει πολύ, έτσι τουλάχιστον εκτιμούν διαχειριστές κεφαλαίων με μεγάλη θέση στη μετοχή. 

Επειδή όμως μας έχει συνηθίσει και σε κινήσεις που παραπέμπουν στη διάσημη πλέον ελληνική λέξη «κωλοτούμπα» δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν κάποια από τις επόμενες μέρες μάθουμε πως τελικά δε θα γίνει ακριβώς αυτό που όρισε το «δημοψήφισμα». 

Υ.Γ: Για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι, το σύνθημα «πούλα - πούλα να φάμε γαλοπούλα» αποτελεί ένα... πανάρχαιο ρητό της πάλαι ποτέ οδού Σοφοκλέους 10, τότε που οι χρηματιστές, με το κλείσιμο της χρονιάς, συμβούλευαν τους πελάτες τους να κλειδώσουν μέρος των κερδών τους πριν την αλλαγή του έτους για να έχουν ρευστό στην τσέπη τους, δια πάν ενδεχόμενο...»  Τώρα που η χρονιά τελειώνει για την Tesla με αξία πάνω από 1 τρισ. δολάρια, να υποθέσουμε πως ο Έλον Μασκ μάλλον άκουσε κάποιον παλιό Έλληνα χρηματιστή…