Τρ. Πειραιώς: Δε σχεδιάζουμε αύξηση κεφαλαίου το προσεχές διάστημα

Τρ. Πειραιώς: Δε σχεδιάζουμε αύξηση κεφαλαίου το προσεχές διάστημα

Στη γνωστοποίηση ότι δε σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου το αμέσως προσεχές διάστημα προέβη τη Δευτέρα το απόγευμα με νέα επίσημη ανακοίνωσή της προς το ελληνικό χρηματιστήριο η Τράπεζα Πειραιώς, με φόντο τις διαρροές που έλαβαν χώρα σήμερα και οδήγησαν και τη μετοχή σε πολύ μεγάλες πιέσεις στο Χρηματιστήριο.

Πιο αναλυτικά, η Τράπεζα Πειραιώς τονίζει πως «Σε απάντηση ερωτημάτων από επενδυτές, η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα ότι, παρά το γεγονός πως αξιολογεί σε διαρκή βάση διάφορες επιλογές για την επιτάχυνση της εξυγίανσης του ισολογισμού της, δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στο αμέσως προσεχές διάστημα». 

Θυμίζουμε ότι με φόντο τις διαρροές αυτές η μετοχή της Πειραιώς πιέστηκε σημαντικά στη συνεδρίαση της Δευτέρας, υποχωρώντας 24,26% με κλείσιμο στα 0,7180 ευρώ, ενώ διακινήθηκε όγκος 11,5 εκατ. τεμαχίων. 

Πρωτύτερα το πρωί και στον απόηχο δημοσιευμάτων σύμφωνα με τα οποία έχει κατατεθεί πρόταση για αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας αφού προηγηθεί μετατροπή των Cocos, η Πειραιώς επιβεβαίωσε με μια πρώτη ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο ότι αξιολογεί διάφορες επιλογές με στόχο την επιτάχυνση εξυγίανσης του ισολογισμού της προς όφελος των μετόχων της, αφήνοντας όλα τα σενάρια ανοιχτά.

Πληροφορίες που επιβεβαιώνονται από πηγές προσκείμενες στην Τράπεζα Πειραιώς, αναφέρουν πως πράγματι υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση στο τραπέζι για την διενέργεια αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στην τράπεζα, με διαφορετικά όμως χαρακτηριστικά από αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, χωρίς ωστόσο να παρέχουν περισσότερες λεπτομέρειες καθώς εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια.

Δημοσιεύματα αναφέρονται συγκεκριμένα ότι οι τρεις μέτοχοι, που ελέγχουν αθροιστικά το 19,8% των μετοχών της τράπεζας ( Τζον Πόλσον με 9,3%, Αριστοτέλης Μυστακίδης με 5%, Bienville με 5,5%) έχουν προτείνει στο ΤΧΣ που σήμερα ελέγχει το 26,5% της τράπεζας, την μετατροπή των Cocos σε μετοχές και εν συνεχεία την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ με στόχο να την καλύψουν ενισχύοντας το ποσοστό συμμετοχής τους. 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες το ΤΧΣ αναμένεται να συνεδριάσει και να εξετάσει την πρόταση ή τις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι, χωρίς να είναι ξεκάθαρο τι θα αποφασίσει δεδομένου ότι η μετατροπή των Cocos σε μετοχές θα συνεπάγετο την καταγραφή ζημιάς για το Ταμείο και η ΑΜΚ σημαντική μείωση του ελέγχου του Δημοσίου και των άλλων μετόχων στην Τράπεζα Πειραιώς.