Τουρκία: Αύξηση επιτοκίων με στόχο να ανακοπεί η πτώση της λίρας

Τουρκία: Αύξηση επιτοκίων με στόχο να ανακοπεί η πτώση της λίρας

Σε αύξηση των επιτοκίων της στο 21% αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κρίση στη λίρα, η οποία έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, εξαιτίας της ανησυχίας για την επιρροή του Ερντογάν στην νομισματική πολιτική της χώρας, καθώς και της διπλωματικής σύγκρουσης με τις ΗΠΑ.

Η Τράπεζα προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις ανησυχίες για την εξασθένιση του τουρκικού νομίσματος και τους φόβους για επιβράδυνση της οικονομίας.

"Η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να αντέξει το κόστος που θα προκαλέσει η ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με τη νομισματική της πολιτική. Η απόφαση να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια θα μπορούσε να οδηγήσει την λίρα σε νέα πτωτική πορεία", δήλωσε ο Άντερς Φέρτζμαν, της επενδυτικής PineBridge Investments του Λονδίνου.

Την περασμένη Τετάρτη, η λίρα άγγιξε το ανώτατο επίπεδό της αυτό τον μήνα, κυρίως χάρη στις προσδοκίες ότι η Κεντρική Τράπεζα θα αναλάβει δράση αυξάνοντας το κόστος δανεισμού, μετά την εκτίναξη του πληθωρισμού σε υψηλό 15ετίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών του Bloomberg, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας κατά 325 μονάδες βάσης, ωστόσο θεωρούν ότι ο Ερντογάν δεν θα εγκαταλείψει τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, με αυτές τις αυξημένες προσδοκίες υπάρχει ταυτόχρονα και ο κίνδυνος να υπάρξουν μαζικές πωλήσεις στις αγορές της χώρας, σε περίπτωση που οι Τούρκοι αξιωματούχοι απογοητεύσουν τις αγορές, ιδιαίτερα μάλιστα αφού έχει προηγηθεί η δυσάρεστη έκπληξη που ένιωσαν οι επενδυτές κατά την τελευταία τους συνάντηση τον περασμένο Ιούλιο, όταν έμαθαν ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής.

Λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, ο Τούρκος πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα που απαιτεί τη χρήση της τουρκικής λίρας για αγορά, πώληση και μίσθωση ακινήτων καθώς και για τη μίσθωση οχημάτων (leasing), σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Anadolu, βάζοντας τέλος σε παρόμοιες συμφωνίες σε ξένο νόμισμα, σε μια νέα προσπάθεια να υποστηρίξει την λίρα.