Το ΙΚΑ έδωσε νέες οδηγίες για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ

Το ΙΚΑ έδωσε νέες οδηγίες για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ

Συμπληρωματικές οδηγίες σχετικά με τη χορήγηση του ΕΚΑΣ για το έτος 2016, καθώς και πληροφορίες για τον έλεγχο των προϋποθέσεων χορήγησης του ΕΚΑΣ για το χρονικό διάστημα από 1/1/2016 μέχρι 31/5/2016, δίνει το ΙΚΑ με εγκύκλιό του.

Α. Χορήγηση ΕΚΑΣ για το χρονικό διάστημα από 1/1/2016-31/5/2016

Με έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει διευκρινιστεί ότι ως προς τη χορήγηση του ΕΚΑΣ, για την περίοδο Ιανουαρίου- Μαΐου 2016, ισχύουν τα εισοδηματικά κριτήρια και τα χορηγούμενα ποσά που ίσχυσαν για τη χορήγηση του επιδόματος το έτος 2015.

Στο εισοδηματικό κριτήριο των 850 ευρώ, που αφορά το ύψος της καταβαλλόμενης ακαθάριστης μηνιαίας σύνταξης (κύριας και επικουρικής), συμπεριλαμβάνονται:

Τα ποσά κύριας και επικουρικής σύνταξης που έχουν καταβληθεί από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

Οι παροχές τύπου σύνταξης που λαμβάνει ο συνταξιούχος από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή άλλους ασφαλιστικούς φορείς της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

Τα ποσά που αντιστοιχούν σε χορηγία ή βουλευτική σύνταξη που καταβάλλεται από το Δημόσιο σε νομάρχες, δημάρχους, προέδρους κοινοτήτων ή προέδρους νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και βουλευτές, αντίστοιχα, δεδομένου ότι αντιμετωπίζονται από τις υπηρεσίες του γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ως συντάξεις.

Η επιδότηση που χορηγείται από τον ΟΑΕΔ, λόγω τακτικής ανεργίας.

Στο ανωτέρω ποσό δεν συμπεριλαμβάνονται:

Προνοιακά επιδόματα.

Άλλα ποσά που χορηγούνται, λόγω κοινωνικών κριτηρίων, χωρίς ανταποδοτικό χαρακτήρα, τα οποία δεν συνιστούν σύνταξη.

Ποσά που αντιστοιχούν στις συντάξεις αναπήρων και θυμάτων πολεμικής περιόδου κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας είτε εξ ιδίου δικαιώματος είτε εκ μεταβιβάσεως. Ο έλεγχος αυτού του κριτηρίου αφορά τις συντάξεις, τα επιδόματα και τις λοιπές παροχές, ως ανωτέρω, που χορηγήθηκαν κατά το μήνα Απρίλιο 2016.

Κατόπιν των ανωτέρω, από 1/1/2016 έως 31/5/2016, χορηγούνται σε δικαιούχους τα ποσά ΕΚΑΣ κάθε κλίμακας, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες έτους 2014, που είχαν καθοριστεί με το προϊσχύον νομοθετικό πλαίσιο για το έτος 2015, καθώς και το ποσό των 30 ευρώ, με όλα τα γενικά και ειδικά κριτήρια που αφορούσαν τη χορήγηση του ΕΚΑΣ κατά το ίδιο έτος.

Συνεπώς, για το ανωτέρω χρονικό διάστημα, εξακολουθούν να ισχύουν τα εξής:

Το όριο ηλικίας των 65 ετών, πλην των περιπτώσεων που οι συνταξιούχοι κάθε κατηγορίας είχαν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

Η απαγόρευση χορήγησης του επιδόματος σε συνταξιούχους που διαμένουν στο εξωτερικό.

Η απαγόρευση πολλαπλής είσπραξης του επιδόματος.

Στην Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε έχει ήδη δοθεί οδηγία για τη διακοπή χορήγησης του ΕΚΑΣ από τη σύνταξη μηνός Αυγούστου 2016 στις περιπτώσεις που έχει εντοπιστεί καταβολή του από δύο φορείς για το τρέχον έτος.

Η οδηγία περί αναζήτησης σε μηνιαίες δόσεις των 80 ευρώ των τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών ΕΚΑΣ που αφορούν το χρονικό διάστημα από 1/1/2016 μέχρι 31/5/2016, με τα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπονταν για το έτος 2015 (για εισοδήματα που αποκτήθηκαν εντός του έτους 2014), εκτός από το κριτήριο εισοδήματος των 850 ευρώ, που, όπως προαναφέρθηκε, ελέγχεται κατά το μήνα Απρίλιο 2016. Με τον ίδιο τρόπο, θα πρέπει να αναζητηθούν και τα ποσά ΕΚΑΣ που χορηγήθηκαν για το ίδιο ως άνω χρονικό διάστημα σε μη δικαιούχους για οποιονδήποτε άλλο λόγο, δηλαδή σε όσους δεν πληρούσαν και τις λοιπές προϋποθέσεις που είχαν καθοριστεί για το έτος 2015 (ηλικία, διαμονή στο εξωτερικό, ποσοστό αναπηρίας, κλπ).

Το έργο αυτό το αναλαμβάνει η Η.ΔΙ.Κ.Α. ΑΕ.

Διευκρινίζεται ότι ποσά που έχουν καταβληθεί σε μη δικαιούχους για το μήνα Ιούνιο 2016 θα παρακρατούνται από την Η.ΔΙ.Κ.Α. ΑΕ σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις συντάξεις που καταβάλλονται κατά το τρέχον έτος, με τελευταία τη σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου 2016. Η χορήγηση αναδρομικών ποσών ΕΚΑΣ σε δικαιούχους για το χρονικό διάστημα από 1/1/2016 μέχρι 31/5/2016, θα πρέπει να επιμεριστεί σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον πρώτο μήνα πληρωμής τους, μέσω Η.ΔΙ.Κ.Α. ΑΕ ή Ο.Π.Σ., δηλαδή με τη σύνταξη μηνός Αυγούστου 2016 και τελευταία δόση με τη σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου 2016.

Η καταβολή των αναδρομικών ποσών σε δόσεις, καθώς και η αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών σε δόσεις των 80 ευρώ, κατά τα ανωτέρω, ισχύουν τόσο στις περιπτώσεις αυτόματης χορήγησης του επιδόματος από την Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε ή το Ο.Π.Σ. όσο και στις περιπτώσεις ατομικού ελέγχου των συνταξιούχων από το αρμόδιο τμήμα πληρωμής συντάξεων.

Επισημαίνεται ότι, στις περιπτώσεις που κατά τον ατομικό έλεγχο από τα τμήματα πληρωμών συντάξεων διαπιστωθεί χορήγηση του επιδόματος αχρεωστήτως, θα πρέπει να εκδίδεται απόφαση καταλογισμού του ποσού από τον αρμόδιο Διευθυντή, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ