Το ΧΑ... φέρνει πιο κοντά την επόμενη ημέρα στη MIG

Το ΧΑ... φέρνει πιο κοντά την επόμενη ημέρα στη MIG

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Η φημολογία είναι αρκετά έντονη το τελευταίο διάστημα. Τις τελευταίες ημέρες όμως “υποστηρίζεται” και από την “κινητικότητα” της μετοχής, που μόνο χθες “έγραψε” στο ταμπλώ +6,20%. Η υπόθεση αφορά βέβαια την επόμενη ημέρα της Marfin Investment Group και των θυγατρικών της για τις οποίες η Τράπεζα Πειραιώς, σε συνεργασία με τη διοίκηση του επιχειρηματικού ομίλου, αναζητά στρατηγικό επενδυτή.

Η φημολογία, δεν απέχει βέβαια από την πραγματικότητα, αφού το ενδιαφέρον ενός τουλάχιστον επενδυτή, είναι γνωστό από μηνών, και μάλιστα πρόσφατα ανανεώθηκε με βελτιωμένη προσφορά. Τη διαφορά, τις τελευταίες ώρες κάνουν οι πληροφορίες για την εμφάνιση ενός (τουλάχιστον) ακόμη υποψήφιου επενδυτή, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στην τράπεζα (και τη MIG) να διαπραγματευτούν από μία καλύτερη θέση.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις τελευταίες 20 συνεδριάσεις η μετοχή της MIG ανέβηκε έως και 3% από τα χαμηλά του περασμένου Δεκεμβρίου για να φτάσει χτες μέχρι και τα 0,113 ευρώ. Ίσως, όμως ακόμη πιο ενδιαφέρον να είναι ότι στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις η μετοχή της Πειραιώς σημείωσε άνοδο 16% και βρίσκεται σε διαδικασία διάσπασης των υψηλών του περασμένου Ιουλίου, όταν είχε φτάσει τα 3,29 ευρώ. Χθες έκλεισε στα 3,30 ευρώ. Κατά τους αναλυτές μια ενδεχόμενη διάσπαση σηματοδοτεί αλλαγή επιπέδου για τη μετοχή, και προσδοκία για σημαντικότερη άνοδο.

Σε ότι αφορά τις business, η πρώτη προσφορά για το συγκρότημα της MIG ήρθε (επίσημα) το περασμένο φθινόπωρο από την ΕΜΜΑ Capital και τον Τσέχο μεγιστάνα Ιρζι Σμετς. Ο Σμετς ήταν εκ των μεγαλομετόχων της ΕΜΜΑ Delta, όταν η αυτή διεκδίκησε και ανέλαβε τον έλεγχο του ΟΠΑΠ, μαζί με τον Κάρελ Κομάρεκ. Σήμερα, που οι άλλοτε δύο συνεταίροι έχουν διαχωρίσει πλήρως τα του οίκου τους μετά την αποχώρηση του Σμετς από την EMMA Delta την περασμένη άνοιξη, ο τελευταίος αποφάσισε το φθινόπωρο του 2019 να επανέλθει στοχεύοντας στη Vivartia.

Αιφνιδιάζοντας τότε την αγορά (αλλά και τη MIG) υπέβαλε μια μη δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά της Vivartia, σε ένα deal συνολικής αξίας 600 εκατ. ευρώ. Η πρόταση της EMMA “προσέφερε” μετρητά περί τα 185 εκατ. ευρώ στη MIG και 15 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα, έχοντας παράλληλα αναλάβει και το δανεισμό της Vivartia: 430 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία Δεκεμβρίου 2018. Η πρόταση βέβαια είχε μπει “σφήνα” σε μια περίοδο που η MIG βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της με τα funds Farallon και Oakhill. Και για τον λόγο αυτό, δεν εξετάσθηκε.

Η ΕΜΜΑ ωστόσο επανήλθε μετά το ναυάγιο της διαπραγμάτευσης εκείνης, με νέα προσφορά, που σύμφωνα με τις πληροφορίες του Liberal.gr καλύπτει κατά καλύτερο τρόπο τα δεδομένα που έχουν προκύψει τόσο για την MIG όσο και για την τράπεζα. Ενδεχομένως αναλαμβάνοντας έως και το σύνολο των δανείων της Πειραιώς στη MIG.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες στο “προσκήνιο” έχει εμφανιστεί και έτερος διεκδικητής. Με προσφορά, που κινείται στην ίδια λογική αλλά και σε αντίστοιχη οικονομική προσφορά. 

Για τη MIG των υποχρεώσεων που φτάνουν το 1,45 δις. ευρώ, αλλά και τις λαμπρές θυγατρικές επιχειρήσεις, το τελευταίο κεφάλαιο των εξελίξεων άρχισε να γράφεται το φθινόπωρο. Την περίοδο δηλαδή που τερματίστηκαν –χωρίς αποτέλεσμα- οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις της Liknoss του εφοπλιστή Πριόβολου για την Singular Logic, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα τερματίστηκαν άδοξα και οι διαβουλεύσεις του ομίλου με τα funds Farallon και Oak Hill για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού του ομίλου.

Συνέπεια του ναυαγίου, ήταν η τράπεζα να αναλάβει η ίδια την αναχρηματοδότηση, κυρίως δε του ομολογιακού δανείου των 142 εκατ. ευρώ που κατείχε το Fortress. Η τράπεζα, υποχρεώθηκε μεν να το αποπληρώσει, αλλά με τον τρόπο αυτό “πήρε πίσω” και τις εξασφαλίσεις που αυτό εμπεριείχε: και εν προκειμένω το 51% της Attica Group και το 42% της Vivartia. Σημειώνεται δε ότι η Πειραιώς μέσω του δανείου που είχε χορηγήσει στη MIG το 2015, και είχε ανεξόφλητο υπόλοιπο ύψους 86 εκατ. ευρώ  κατέχει πλέον ως εγγυήσεις και τα υπόλοιπα ποσοστά των δύο θυγατρικών -Attica και Vivartia. Επομένως και τον πλήρη τους έλεγχο. Η τράπεζα, έτσι, αναχρηματοδοτεί το δάνειο, αλλά επιθυμία της είναι η αποπληρωμή του νέου δανείου να γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους από τη χορήγηση του. Κάτι που εκ των πραγμάτων οδηγεί σε εξελίξεις, σε σχετικά σύντομο χρονικό ορίζοντα.

Σε μια παράλληλη –και ιδιαίτερα σημαντική- εξέλιξη η Τράπεζα Πειραιώς, πρόσφατα, πέρασε ένα μέρος του δανεισμού της MIG στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΝΡΕ) για τεχνικούς και στρατηγικούς λόγους, όπως αναφέρθηκε επίσημα. Το ύψος του δανεισμού που πέρασε στα NPE’s της τράπεζας δεν έγινε επίσημα γνωστό, αλλά στην αγορά κυκλοφόρησαν φήμες ότι κυμαίνεται μεταξύ 500 και 700 εκατ. ευρώ. Για την κίνηση αυτή, ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε μετά τις αναθεωρήσεις που ζήτησε ο SSM, αλλά και σε σύμφωνη γνώμη και με την ίδια την διοίκηση της τράπεζας που ετοιμάζει πλέον τον νέο της σχεδιασμό για το «ζήτημα MIG” με στόχο να τον ξεδιπλώσει στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η τράπεζα, όσο και η διοίκηση του επιχειρηματικού ομίλου θεωρούν ως την καλύτερη δυνατή λύση την είσοδο στρατηγικού επενδυτή. και προς την κατεύθυνση αυτή τις τελευταίες ημέρες σημειώνεται η σχετική κινητικότητα. Στο σενάριο της εισόδου στρατηγικού επενδυτή, το μεγάλο πρόβλημα παραμένει το ύψος του δανεισμού του επιχειρηματικού ομίλου που βαρύνει τη μητρική. Είναι εύλογο ότι ένας επενδυτής που θα αναλάμβανε το “βάρος” της MIG θα συνόδευε την προσφορά του με ένα διόλου ευκαταφρόνητο “κούρεμα”. Ήδη, όμως, η εξέλιξη, με την μεταφορά ενός σημαντικού ποσοστού του δανεισμού στα NPE’s της Πειραιώς, διευκολύνει σημαντικά τις εξελίξεις, καθιστώντας το «βάρος» μικρότερο…