Το 2021 θα καλπάζει η πανδημία, το 2022 η οικονομία - Τι λένε οι ειδικοί

Το 2021 θα καλπάζει η πανδημία, το 2022 η οικονομία - Τι λένε οι ειδικοί

Με το αριστερό μπήκε το 2021 και τα σύννεφα στον ορίζοντα συνεχίζουν να είναι μαύρα καθώς η οικονομία παραμένει σε ύφεση, αλλά η πανδημία αντί να μπαίνει σε ύφεση, καλπάζει. Η οικονομική δραστηριότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και ολόκληροι κλάδοι έχουν τεθεί κυριολεκτικά εκτός λειτουργίας, προμηνύοντας ένα δύσκολο εξάμηνο έως το καλοκαίρι, παρά τα θετικά στοιχεία για το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας.

Τα χρηματιστήρια, βέβαια, συνεχίζουν το… βιολί τους. Η Wall Street κατέγραψε νέα ιστορικά υψηλά πανηγυρίζοντας την απόλυτη επικράτηση των Δημοκρατικών σε Λευκό Οίκο και Κογκρέσο, στη Φρανκφούρτη ο DAX βρίσκεται και αυτός στο δικό του «Έβερεστ», ενώ και το Λονδίνο σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο άνω του 20% το τελευταίο δίμηνο και 6% μέσα στο 2021 όσο δηλαδή βρίσκεται και τυπικά εκτός Ε.Ε. Παρ? όλα αυτά, νομοτελειακά κάποια στιγμή η διόρθωση θα γίνει στις αγορές και πολλοί πιστεύουν ότι η ώρα αυτή πλησιάζει. 

Από τα μέσα Νοεμβρίου, όταν τα lockdown επανήλθαν, ήταν ξεκάθαρο ότι το 2021 θα ξεκινούσε με ύφεση, παρά το θετικό κλίμα που κυριάρχησε στις αγορές λόγω των εμβολίων. Τώρα που οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν αλλά η πραγματικότητα είναι πως οι επόμενοι μήνες δεν θα είναι μήνες ανάκαμψης, οι ειδικοί αναθεωρούν τα σενάρια για τη φετινή χρονιά. Πλέον εκτιμούν ότι η πανδημία θα συνεχίσει και το 2021 να πλήττει την παγκόσμια οικονομία. Άλλωστε οι πρώτες εβδομάδες του έτους δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας αφού σε πολλές περιοχές του πλανήτη, από τις ΗΠΑ έως την Ευρώπη και την Ιαπωνία, τα μέτρα γίνονται πιο αυστηρά.

Η Citi προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 5% φέτος, μετά από ύφεση 3,9% το 2020, αλλά οι παγκόσμιες μετοχές δεν θα καταφέρουν να αποφέρουν κέρδη άνω του 2%, άρα όχι μόνο δεν θα εντυπωσιάσουν όπως πολλοί θα περίμεναν αλλά η επίδοσή τους θα είναι φτωχή. Ο οίκος τονίζει ότι η «ελαφρώς αισιόδοξη» αυτή εκτίμηση για τις παγκόσμιες μετοχές εξαρτάται πλήρως από την επιτυχία και την ταχύτητα των εμβολιασμών αφού μόνο έτσι θα δούμε ισχυρή επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας και κατ? επέκταση των εταιρικών κερδών. 

Σημειώνεται πως ο δείκτης MSCI All Countries World Index ενισχύθηκε σε ποσοστό 14,5% μέσα στο 2020. Σήμερα διαπραγματεύεται 20 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή, πολύ υψηλότερα από τις 15 φορές που είναι η μακροπρόθεσμη μέση τιμή του. Βάσει αυτού του μέτρου, η Citi υποστηρίζει ότι η Wall Street είναι σήμερα η πιο «ακριβή» αγορά και το Λονδίνο η πιο «φθηνή». Προσθέτει δε, ότι ο κόσμος μας είναι… βουτηγμένος στην ευφορία λόγω των εμβολίων και είναι λογικό να έρχονται διορθώσεις. 

Η Standard & Poor?s από την πλευρά της αναφέρει ότι το έτος της πραγματικής ανάκαμψης θα είναι το 2022, καθώς ακόμη και αν επιβεβαιωθεί το βασικό σενάριο που θέλει να διατίθενται αρκετά εμβόλια και μεγάλη μερίδα του πληθυσμού να εμβολιάζεται έως το καλοκαίρι, ο περιορισμός της περαιτέρω εξάπλωσης της πανδημίας θα είναι άνισος από ήπειρο σε ήπειρο και από χώρα σε χώρα. 
Οι αναλυτές σήμερα πιστεύουν ότι μέχρι να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο ο Covid-19 θα υπάρξουν και νέα κύματα της πανδημίας που θα υποχρεώσουν τις αρχές να εφαρμόζουν τα κατά περίπτωση κατάλληλα μέτρα. Αυτή η διαδικασία δεν θα επιτρέψει στην υπερβολικά εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη να παγιωθεί από τη στιγμή που οι κλάδοι που πλήττονται περισσότερο δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επανέλθουν. 

Ακόμη όμως και όταν η πανδημία τεθεί υπό έλεγχο, συμπληρώνει η S&P, τα βάσανα δεν θα έχουν τελειώσει για την παγκόσμια οικονομία καθώς οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στο πως θα αποσύρουν με τον πιο ομαλό και λιγότερο επιζήμιο τρόπο τα πρωτοφανή μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και παράλληλα να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. 

Διαβάστε Περισσότερα