Τιτλοποιήσεις μαμούθ άνω των 20 δισ. ευρώ το 2021 από τις μεγάλες τράπεζες

Τιτλοποιήσεις μαμούθ άνω των 20 δισ. ευρώ το 2021 από τις μεγάλες τράπεζες

            Το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάστηκε από ξένους επενδυτές στο project Frontier της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο υποχρέωσε την διοίκηση της τράπεζας να δώσει ολιγοήμερη παράταση για την κατάθεση των μη δεσμευτικών προτάσεων, καταδεικνύει ότι  το έδαφος είναι αρκετά γόνιμο  για τις τράπεζες προκειμένου να προχωρήσουν στο εγχείρημα, ελαφρώνοντας έτσι τους Ισολογισμούς τους από τα κόκκινα δάνεια. 

    Η όλη διαδικασία διευκολύνεται από την ασφάλεια που προσφέρει το Δημόσιο με την επέκταση του προγράμματος ΗΡΑΚΛΗΣ. Η κρατική εγγύηση που προσφέρει  το Ελληνικό Δημόσιο  στα senior bonds (ομόλογα κύριας διαβάθμισης) που προκύπτουν από την τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων λύνει τα χέρια των διοικήσεων σε Alpha, Πειραιώς, Eurobank και Εθνική καθώς έτσι περιορίζεται η κεφαλαιακή ζημιά που υφίστανται οι τράπεζες από τη διαδικασία αυτή.

             Βέβαια την ίδια ώρα που σχεδιάζεται ο ΗΡΑΚΛΗΣ 2 τα στοιχεία από την εξέλιξη του ΗΡΑΚΛΗ 1 δείχνουν ότι η διαδικασία προχωρά με βήμα σημειωτόν.  Ενώ σε επίπεδο εξαγγελιών  το αρχικό πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων φέρεται να έχει εξαντληθεί (περίπου 12 δισ. ευρώ),  στην πράξη μόνο η τιτλοποίηση Cairo της Eurobank (περίπου 2,1 δισ. ευρώ) έχε λάβει την εγγύηση του Hρακλή.  Οι υπόλοιπες τιτλοποιήσεις που τυπικώς έχουν λάβει το πράσινο φως για την ένταξη τους στο πρόγραμμα βρίσκονται ακόμη σε φάση υλοποίησης.

            Όσον αφορά τις νέες τιτλοποιήσεις οι οποίες δεν έχουν εξαγγελθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής στο πιστωτικό σύστημα για το 2021, εκτός από την Τράπεζα Πειραιώς που έχει ανακοινώσει πρόγραμμα τιτλοποιήσεων 14 δισ. ευρώ, (εκ των οποίων τα 7 δισ. ευρώ αφορούν τα δύο προγράμματα που ήδη τρέχουν Phoenix και Vega), η Alpha Bank  θα οδηγηθεί σε τιτλοποιήσεις ύψους 6- 8 δισ. ευρώ μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος Galaxy των 6 δισ. ευρώ , η Eurobank θα προχωρήσει σε τιτλοποίηση περίπου 5 δισ. ευρώ, ενώ ο σχεδιασμός της Εθνικής Τράπεζας περιλαμβάνει τιτλοποίηση ΝPEs 3 δισ. ευρώ.
       Στα προγράμματα αυτά δεν περιλαμβάνονται οι λεγόμενες συνθετικές τιτλοποιήσεις, όπως αυτή που υλοποιεί η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς η διαδικασία αυτή αφορά ενήμερα δάνεια.  
        Απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει ο δεύτερος αυτός γύρος τιτλοποιήσεων είναι να λυθεί το πρόβλημα της κάλυψης των ζημιών που αυτές συνεπάγονται προκειμένου να μην μετατραπούν οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις σε μετοχές υπέρ του Δημοσίου όπως ορίζει ο σχετικός Νόμος.

    Στον πρώτο γύρο των τιτλοποιήσεων το εμπόδιο της αναβαλλόμενης φορολογίας αντιμετωπίστηκε σε όλες τις τράπεζες -πλην Εθνικής- με τον περίφημο εταιρικό μετασχηματισμό τους (hive down),  με αποτέλεσμα οι ζημιές που προέκυψαν να επιβαρύνουν  την holding εταιρεία και όχι την τράπεζα.

   Η διαδικασία όμως για λόγους πρακτικούς αλλά και εξαιτίας του κόστους που συνεπάγεται δεν μπορεί να επαναληφθεί. Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τις Τράπεζες έχει επεξεργαστεί έναν «μηχανισμό» προκειμένου για μία ακόμη φορά οι ζημιές να εγγραφούν στην εταιρεία συμμετοχών έτσι ώστε ο οι φορολογικές απαιτήσεις οι οποίες διατηρούνται στο επίπεδο της θυγατρικής τράπεζας να μην επηρεαστούν.