Τι βλέπουν οι Αμερικάνοι και κάνουν επενδυτική «απόβαση» στην Ελλάδα

Τι βλέπουν οι Αμερικάνοι και κάνουν επενδυτική «απόβαση» στην Ελλάδα

Από τις επενδύσεις χαρτοφυλακίου στην πραγματική οικονομία. Μέχρι πρότινος οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα αφορούσαν τοποθετήσεις κυρίως σε μετοχές μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων και τραπεζών, αποφεύγοντας την πραγματική οικονομία. Η εικόνα αυτή αλλάζει. Η αναζωογόνηση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας βρίσκεται στο στόχαστρο αμερικανικών εταιρειών με την υποστήριξη της Αμερικανικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η Tesla έχει βάλει την Ελλάδα στους επενδυτικούς της προορισμούς, η Pfizer λειτουργεί hub στη Θεσσαλονίκη, η Microsoft θα ανοίξει data center στη χώρα μας, ενώ προετοιμάζεται να ακολουθήσει η Amazon Web Services. To Liberal Markets ανοίγει τον φάκελο των κυριότερων αμερικάνικων επενδύσεων στη χώρα μας και παρουσιάζει τα αναπτυξιακά σχέδια των εταιρειών. Γιατί όμως τα τελευταία χρόνια οι αμερικάνικες εταιρείες φαίνεται πως προτιμούν τη χώρα μας;

Πηγές με γνώση των κινήσεων αμερικανικών εταιρειών εξηγούν στο Liberal Markets πως οι αιτίες του ενδιαφέροντος των Αμερικάνων για τη χώρα μας είναι πολυδιάστατες. «Πρώτον η Ελλάδα φαίνεται πως θα καταγράψει ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, ως αποτέλεσμα του σαφούς φιλοεπενδυτικού προσανατολισμού της κυβέρνησης και των αλμάτων που έχουν γίνει για την προσέλκυση επενδύσεων.

Δεύτερον, στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια το αμερικανικό αποτύπωμα, με την έννοια των επενδύσεων είχε ατονήσει, αντιθέτως Κινέζικες εταιρείες είχαν τοποθετηθεί στην αγορά. Επομένως, η γεωπολιτική είναι ένας ακόμη λόγος που βλέπουμε και θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αμερικάνικες επενδύσεις στην ελληνική αγορά» σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ενώ στους δύο παραπάνω λόγους έρχεται να προστεθεί το θετικό momentum των επενδύσεων. Δηλαδή; Όπως με νόημα αναφέρουν οι ίδιες πηγές «είναι από τις λίγες χρονικές περιόδους που όλα τα παραπάνω συμπίπτουν με σημαντικές αλλαγές στον κόσμο. Από τη μία η πράσινη μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και από την άλλη τα χρήματα που θα πέσουν στην ελληνική οικονομία από ευρωπαϊκά προγράμματα, δημιουργούν μια ιδανική συγκυρία momentum για να τοποθετηθεί κάποιος στη χώρα».

Το Liberal Markets αποκωδικοποιεί τους μεγάλους Αμερικάνικους «παίκτες» που έχουν επενδύσει στην ελληνική αγορά και παρουσιάζει τα επόμενα βήματά τους.

Tesla στο Liberal Markets: Ανοίγουν και άλλοι σταθμοί

Όπως είχαμε έγκαιρα γράψει η Tesla σχεδιάζει να επενδύσει στο άνοιγμα κέντρων ηλεκτρικής φόρτισης. Μάλιστα είχαμε παρουσιάσει το ακριβές αναπτυξιακό πλάνο, κάτι που επιβεβαιώθηκε εκ των υστέρων με την επίσημη ανακοίνωση λειτουργίας του πρώτου φορτιστή. Τι ακολουθεί; Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας «μετά από το άνοιγμα του σταθμού φόρτισης στο Golden Hall, έως τις αρχές Ιουλίου σχεδιάζουμε να ανακοινώσουμε τη λειτουργία του σταθμού στην Πάτρα. Σκοπός μας είναι να καλύψουμε βασικούς κόμβους στην Ελλάδα, σε πρώτη φάση. Έπεται η ανακοίνωση του ανοίγματος του ηλεκτρικού σταθμού φόρτισης στη Λαμία έως τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους και έπειτα στη Θεσσαλονίκη έως τέλος του 2021». Γιατί όμως επενδύει η εταιρεία στη χώρα μας; «Οι επενδύσεις αφορούν την επέκταση των δραστηριοτήτων μας στην Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει προοπτικές στην ηλεκτροκίνηση, ενώ μην ξεχνάμε πως έρχονται και τα φθηνά μοντέλα της Tesla….» καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Έως το 2023 σε λειτουργία τα data centers της Microsoft

Η επένδυση της Microsoft ανακοινώθηκε με λαμπρότητα. Κάτι που είναι λογικό αν αναλογιστεί κανείς πως είναι μία επένδυση 400 εκατ. ευρώ, με πολύ μεγαλύτερη πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία. Το project της κατασκευής του data center προχωρά, με την εταιρεία σύμφωνα με πληροφορίες να αξιολογεί τις προτάσεις που έχει για την περιοχή στην οποία θα κατασκευαστεί τον κόμβο των data centers. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως έως το 2023 θα έχει ξεκινήσει η λειτουργία τους.

Η εταιρεία πρόκειται να δημιουργήσει ένα μεγάλο Κέντρο Δεδομένων (Data Center), που θα αποθηκεύει και θα διαχειρίζεται τα δεδομένα στο υπολογιστικό "νέφος" (cloud computing). Θα είναι ένα από τα πρώτα κέντρα δεδομένων της εταιρείας στην Ευρώπη. Το κέντρο δεδομένων θα λειτουργήσει ως περιφερειακό κέντρο και για τις γειτονικές χώρες.

Ειδικότερα, προβλέπεται η λειτουργία τριών ξεχωριστών υπολογιστικών "νεφών", και συγκεκριμένα το Κυβερνητικό Νέφος Δημοσίου Τομέα (G-Cloud), το Κυβερνητικό Νέφος Τομέα Έρευνας και Εκπαίδευσης (RE-Cloud) και το Κυβερνητικό Νέφος Τομέα Υγείας (H-Cloud). Ως Κυβερνητικό Νέφος Δημόσιου Τομέα (G-Cloud) νοείται το σύνολο των ψηφιακών υποδομών που διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.), είτε αφορούν ψηφιακές υποδομές εντός της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ., είτε αφορούν το ιδιωτικό νέφος της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ., είτε αφορούν δημόσιο υπολογιστικό νέφος που διαχειρίζεται η Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.

Υπενθυμίζεται πως η επένδυση ανακοινώθηκε μετά από μακράς διαρκείας διαπραγματεύσεις του Μεγάρου Μαξίμου με την εταιρεία, οι οποίες ήρθαν μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον επικεφαλής της εταιρείας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

«Απόβαση» σε λιμάνια και υποδομές από την Αμερικάνικη Αναπτυξιακή Τράπεζα

Το όνομα της Αμερικάνικης Αναπτυξιακής Τράπεζας (DFC) είναι γνωστό από την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και της συμμετοχής της στην προσπάθεια αναβίωσης των ιστορικών ναυπηγείων. Εκτός όμως από αυτή την επένδυση σύμφωνα με πληροφορίες η DFC αναμένεται να τοποθετηθεί και σε άλλες επενδύσεις στον κλάδο των υποδομών. Τα λιμάνια του Βόλου και της Ηγουμενίτσας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν «κεντρίσει» το ενδιαφέρον των Αμερικάνων, οι οποίοι βλέπουν ευκαιρίες ανάπτυξης στην ελληνική αγορά. Σημειωτέον ότι θέσεις σε υποδομές που αφορούν μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων και διακίνηση προϊόντων στην ελληνική αγορά έχουν πάρει ρωσικά και κινεζικά κεφάλαια. Εκτός όμως από τις υποδομές, η DFC σχεδιάζει να επενδύσει και στον ενεργειακό τομέα με το Αιγαίο να βρίσκεται στον πυρήνα του ενδιαφέροντός της.

Εξετάζει την επένδυση σε Data Center η Amazon Web Services

Η AWS ανακοίνωσε πως ανοίγει γραφείο στην Αθήνα. Ο επικεφαλής της εταιρείας στην περιοχή μας είχε δηλώσει στο Liberal Markets πως «εξετάζουμε τη δημιουργία data center στην Ελλάδα». Κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο πως ήδη έχει εκφραστεί επίσημα το ενδιαφέρον της εταιρείας για επενδύσεις στη χώρα μας, με τις όποιες συζητήσεις όμως να βρίσκονται ακόμη σε εμβρυακό στάδιο. Σε κάθε περίπτωση η ανακοίνωση της επένδυσης της Microsoft αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην όποια απόφαση της Amazon Web Services.

Ενίσχυση της λειτουργίας του Digital Hub στη Θεσσαλονίκη από την Pfizer σε πρώτη φάση. Σε… δεύτερη;

Με διαδικασίες fast track προχωρά η υλοποίηση της επένδυσης της Pfizer στη χώρα μας. Ανακοινώθηκε το 2019 μετά από συνάντηση του ΔΣ του πολυεθνικού γίγαντα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και δύο χρόνια μετά το Digital Hub στη Θεσσαλονίκη κάνει… προσλήψεις. Το κέντρο εστιάζει στην ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων και αναμένεται να στελεχωθεί με περίπου 200 ερευνητές, στην πλειονότητά τους επιστήμονες πληροφορικής και μηχανικούς υπολογιστών.

Η Pfizer αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς της με πανεπιστήμια και τοπικά κέντρα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, ώστε να δημιουργήσει στη συμπρωτεύουσα μια ομάδα διεθνούς βεληνεκούς και να μεγιστοποιήσει τα οφέλη των νέων τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης.

Στο «στόχαστρο» ενέργεια και… τεχνολογία

Πληροφορίες του Liberal Markets αναφέρουν πως το προσεχές διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν και άλλες επενδύσεις εταιρειών στον κλάδο της τεχνολογίας. Μάλιστα η Θεσσαλονίκη ενδείκνυται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για να επενδύσουν εταιρείες από τις ΗΠΑ που δραστηριοποιούνται στον τεχνολογικό κλάδο και σε πρώτη φάση με έμφαση τα…hubs. Άλλωστε αποτελεί πάγια τακτική των εταιρειών αμερικανικών συμφερόντων, πριν ανακοινώσουν μία επένδυση μεγάλου βεληνεκούς να «σκανάρουν» την αγορά και το έμψυχο δυναμικό της, δημιουργώντας hubs.

Eκτός από την τεχνολογία, η ενέργεια είναι ένας ακόμη κλάδος που ενδιαφέρονται οι Αμερικάνοι. Ο λόγος είναι πως η πράσινη μετάβαση και το κλίμα στην Ελλάδα είναι κατάλληλα για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει κάνει comeback και εξετάζεται από μεγάλες και μικρότερες εταιρείες ως ένας εν δυνάμει επενδυτικός προορισμός. Η πολιτική βούληση για ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο κρατών με τη διευκόλυνση επενδύσεων έντασης κεφαλαίων υπάρχει, η πολιτική κατάσταση είναι σταθερή και η Ελλάδα φιλοδοξεί να καταγράψει σταθερούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Το αν το αεροπλάνο θα «απογειωθεί» εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την μάχη με την πανδημία. Το μόνο σίγουρο είναι πως για πρώτη φορά, οι προοπτικές είναι θετικές, όπως δείχνει και η αναβάθμιση της διεθνούς εικόνας της χώρας.