Θα διαπραγματευτούμε νέους δημοσιονομικούς στόχους για το 2021
Χρ. Σταϊκούρας στο CNBC

Θα διαπραγματευτούμε νέους δημοσιονομικούς στόχους για το 2021

Νέους δημοσιονομικούς στόχους για το 2021 θα διαπραγματευτεί η ελληνική κυβέρνηση με την Ευρωζώνη, όπως ανέφερε στο CNBC, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει ισχυρό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία και το χρέος αγγίζει σχεδόν το 200% του ΑΕΠ της χώρας. 

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε στο CNBC πως «λαμβάνοντας υπόψη αυτά που αποφάσισε πρόσφατα το Eurogroup, δεν έχουμε αυτούς τους στόχους το 2020 και θα συζητήσουμε ως Ευρώπη, στο Eurogroup, τους στόχους, τους κανόνες και τις απαιτήσεις για το 2021 και μετά λαμβάνοντας υπόψη και την απάντηση στην κρίση του κορονοϊού».

Η Ελλάδα, η οποία έχει περάσει από τρία μνημόνια την τελευταία δεκαετία, συμφώνησε το 2018 να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022. Αν και αυτό το επίπεδο πλεονάσματος περιορίζει την ικανότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δαπάνες, δόθηκε ως αντάλλαγμα για πιο ήπιους όρους αποπληρωμής του χρέους.

Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες μέρες το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης ύψους 748 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την έκτη έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, η οποία διαπιστώνει ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες από την έξαρση του κορονοϊού, η Ελλάδα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για να επιτύχει τις προβλεπόμενες συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις».

Η έκθεση υπογραμμίζει πως η ελληνική κυβέρνηση προσάρμοσε τις προτεραιότητες με υπεύθυνο τρόπο και κινητοποίησε ένα μεγάλο ποσό για μέτρα ρευστότητας στήριξη των εισοδημάτων, διατηρώντας όμως τη δέσμευση για τη διατήρηση μεταρρυθμίσεων που θα υποστηρίξουν την ανάκαμψη, όταν εκλείψουν οι επιπτώσεις της πανδημίας. Επίσης, γίνεται αναφορά στην καλή δημοσιονομική θέση της χώρας και στο «πλεονέκτημα» των 34 δισ. ευρώ.