Τα stress tests έρχονται, τα μεγάλα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια φεύγουν

Τα stress tests έρχονται, τα μεγάλα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια φεύγουν

Στην άσκηση προσομοίωσης σε ακραίες καταστάσεις που ξεκινά από το τέλος του μήνα η Ευρωπαική Αρχή Τραπεζών (European Banking Authority) εκτιμάται ότι θα είναι προσαρμοσμένη στις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν. Παρά ταύτα οι επόπτες προβλέπεται να σχολαστικοί στις απαιτήσεις τους.
Το ήδη υψηλό ποσοστό των κόκκινων δανείων που βαραίνουν τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και η αβεβαιότητα που κυριαρχεί για την «κληρονομιά» της πανδημίας, αναγκάζει τους τραπεζίτες να δείξουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην εκκαθάριση του προβληματικού τους χαρτοφυλακίου .

Στην Εθνική Τράπεζα οι προβολείς να είναι στραμμένοι στην τιτλοποίηση του μεγάλου χαρτοφυλακίου δανείων Frontier 6,1 δισ. ευρώ, καθώς στις αρχές του επομένου μήνα θα υποβληθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Όμως παράλληλα η διοίκηση Μυλωνά κινείται στην πώληση μεμονωμένων επιχειρηματικών δανείων. Για παράδειγμα πρόσφατα ήρθε σε συμφωνία με το Αμερικανικό fund ΗΙG για την πώληση του δανείου της Χαλυβουργίας ύψους 35 εκατ.ευρω.
Από τα μεγάλα δάνεια ξεχωρίζει επίσης αυτό της Audio Visual. Η Τράπεζα βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την πώληση του δανείου 52 εκατ.ευρω στην Castelake.

Στην Τράπεζα Πειραιώς το ενδιαφέρον εστιάζεται στα δάνεια των εταιρειών συμφερόντων του εφοπλιστή Γ. Λογοθέτη. Το ύψος τους εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρω και αφορούν μία πληθώρα δραστηριοτήτων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ολοκληρώνονται οι προπαρασκευαστικές ενέργειες προκειμένου ν΄ανοίξει το VDR (Virtual Data Room) . Ήδη, έχουν προσληφθεί ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι οι Houlihan Lokey και Euroxx.

Η Τράπεζα και προσωπικά ο διευθύνων σύμβουλος της Χρ. Μεγάλου πιστώνονται στο ενεργητικό τους την μεγαλύτερη πώληση δανειακού χαρτοφυλακίου. Πρόκειται για τα δάνεια της Vivartia ύψους 150 εκατ.ευρω στo CVC.
Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Πειραιώς φέρεται να έχει συμφωνήσει στην πώληση των δανείων 55 εκατ. ευρώ της Χαλυβουργίας στη HIG.

Κινητικότητα στο μέτωπο αυτό επιδεικνύει εσχάτως και η διοίκηση της Εurobank η οποία προχωρά στην πώληση του δανείου της Notos Com. Αφορά στην συμμετοχή της Τράπεζας (περίπου 30 εκατ. ευρώ) στο ομολογιακό δάνειο των 155 εκατ.ευρω που είχε εκδώσει η επιχείρηση. Η πώληση του δανείου επέρχεται μετά από ατέρμονες συζητήσεις τεσσάρων περίπου ετών που διεξάγονταν με τη συμμετοχή όλων των πιστωτριών τραπεζών για τη διάσωση της εταιρείας, οι οποίες ωστόσο δεν φαίνεται να τελεσφορεί. Είναι ενδεικτικό ότι πριν από λίγες ημέρες έκλεισε το υποκατάστημα που διατηρούσε στο Golden Hall.

Στον ξενοδοχειακό κλάδο η Τράπεζα επιχειρεί να απεμπλακεί από τα δάνεια που είχε χορηγήσει στον πάλαι ποτέ κραταιό όμιλο Κυπριώτη (με παρουσία κυρίως στην Κω). Ο δανεισμός του στην Eurobank υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ. Για το σύνολο των δανείων της εταιρείας που υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ έχει εκφράσει ενεργό ενδιαφέρον το Αμερικάνικο fund H.Ι.G.