Συγχώνευση «μαμούθ» των Virgin Media και O2 ύψους 39 δισ. δολαρίων

Συγχώνευση «μαμούθ» των Virgin Media και O2 ύψους 39 δισ. δολαρίων

Σε συμφωνία συγχώνευσης ύψους σχεδόν 39 δισ. δολαρίων ήρθαν οι Virgin Media και η O2, με στόχο τη δημιουργία ένος τηλεπικοινωνικού γίγαντα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ειδικότερα, η Virgin Media, χειριστής καλωδιώσεων της Liberty Global, και η O2, ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας της Telefonica στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμφώνησαν στη δημιουργία κοινής εταιρείας με συμμετοχή 50-50, όπως μετέδωσε το CNBC. Το ύψος της συμφωνίας εκτιμάται ότι θα ανέλθει στις 31,4 δισ. βρετανικές λίρες (38,9 δισ. δολάρια), με την αξία της O2 να υπολογίζεται σήμερα στις 12,7 δισ. λίρες και της Virgin Media στις 18,7 δισ. λίρες, ενώ η συναλλαγή αναμένεται να κλείσει στα μέσα του 2021.

Η νέα εταιρεία ενδέχεται να ασκήσει πίεση στην BT, η οποία είχε εξαγοράσει το 2016 τη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Βρετανίας την EE, αλλά και στις αντίπαλες εταιρείες Vodafone και Sky. Σημειώνεται ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της BT χαρακτήρισε τη συγχώνευση «λογική κίνηση» που «ακολουθεί τη στρατηγική μας» για τη σύγκλιση σταθερών και ασύρματων ευρυζωνικών δικτύων.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Telefonica, Χοσέ Μαρία Αλβάρεζ-Παλέτε, δήλωσε ότι η συμφωνία θα αλλάξει ριζικα τους όρους του τηλεπικοινωνιακού πεδίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, «σε μια εποχή που η ζήτηση για συνδεσιμότητα δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη ή πιο κρίσιμη», καθώς η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες Διαδικτύου εν μέσω lockdown.