Στο «μικροσκόπιο» της βρετανικής αρχής ανταγωνισμού η Apple

Στο «μικροσκόπιο» της βρετανικής αρχής ανταγωνισμού η Apple

Η βρετανική αρχή ανταγωνισμού (CMA) δήλωσε ότι άνοιξε έρευνα ενάντια της Apple μετά από καταγγελίες ότι οι όροι και προϋποθέσεις της πλατφόρμα της είναι άδικοι για τους προγραμματιστές εφαρμογών και καταστρατηγούν τους κανόνες του ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με τη CMA, η έρευνα θα εξετάσει συγκεκριμένα εάν η Apple κατέχει κυρίαρχη θέση στη διανομή εφαρμογών στις συσκευές της στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι πολιτικές πληρωμών της Apple έχουν γίνει αντικείμενο καταγγελιών από διάφορους προγραμματιστές εφαρμογών, όπως την Epic Games, τη Microsoft, και τη Spotify, σχετικά με τη χρέωση 30% που τους επιβάλλεται για πωλήσεις μέσω του App Store.

Από την πλευρά της η Apple σχολίασε ότι θα συνεργαστεί με τη CMA.

«Το App Store είναι μέσω επιτυχίας των προγραμματιστών, εν μέρει λόγω των αυστηρών προτύπων που έχουμε εφαρμόσει με δίκαιο και ισότιμο τρόπο σε όλους τους προγραμματιστές, με στόχο την προστασία των πελατών από κακόβουλο λογισμικό και την αποτροπή της ανεξέλεγκτης συλλογής δεδομένων χωρίς τη συγκατάθεσή τους», δήλωσε η εταιρεία.

Η εταιρεία εξετάζεται για παρόμοιους λόγους και από τις ολλανδικές αρχές ανταγωνισμού, οι οποίες πλησιάζουν ένα σχέδιο απόφασης, ανέφερε το Reuters τον περασμένο μήνα.

Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επίσης ανοίξει έρευνα σχετικά με τις προμήθειες της Αpple.

«Τα παράπονα ότι η Apple χρησιμοποιεί τη θέση της στην αγορά για να ορίσει όρους που είναι άδικοι ή ενδέχεται να περιορίσουν τον ανταγωνισμό και την επιλογή απαιτούν προσεκτικό έλεγχο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της CMA, Andrea Coscelli.