Κλιμακώνεται η διαμάχη μεταξύ Epic Games και Apple

Κλιμακώνεται η διαμάχη μεταξύ Epic Games και Apple

Ο δημιουργός του δημοφιλές βιντεοπαιχνιδιόυ Fortnite, Epic Games, έφερε την διαμάχη της με την Apple στην προσοχή της αντιμονοπωλιακής αρχής της ΕΕ, αφού δεν κατάφερε να προχωρήσει στα δικαστήρια των ΗΠΑ.

Η διαφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών αφορά το σύστημα πληρωμών της Apple στην πλατφόρμα της, App Store, καθώς και τον έλεγχο λήψης της εφαρμογής Fortnite.

Οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε νομική διαμάχη απο τον Αύγουστο του 2020, όταν η Epic Games προσπάθησε να παρακάμψει τις χρεώσεις 30% της Apple για ορισμένες αγορές εντός του App Store, ξεκινώντας το δικό της σύστημα πληρωμών εντός της δικής της εφαρμογής.

Αυτό ώθησε την Apple στο να διαγράψει το Fortnite από το App Store και να απειλήσει την διαγραφή συνεργαζόμενου λογαριασμού το οποίο θα εμπόδιζε τη διανομή της Unreal Engine, εργαλείο λογισμικού που χρησιμοποιείται από εκατοντάδες δημιουργούς παιχνιδιών, συμπεριλαμβανομένης και της Epic Games.

 Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Epic Games, Τιμ Σουίνι, δήλωσε ότι ο έλεγχος της πλατφόρμας της από την Apple καταστρατηγεί τους κανόνες του ανταγωνισμου.

«Το 30% που χρεώνουν ως φόρο εφαρμογών μπορούν να το κάνουν 50% ή 90% ή 100%. Σύμφωνα με τη θεωρία τους για το πώς είναι δομημένες αυτές οι αγορές, έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν», σχολίασε στους δημοσιογράφους.

«Η Epic δεν ζητά από κανένα δικαστήριο ή ρυθμιστική αρχή να αλλάξει αυτό το 30% σε κάποιον άλλο αριθμό, μόνο για να αποκαταστήσει τον ανταγωνισμό στα IOS», πρόσθεσε αναφερόμενος στο λειτουργικό σύστημα της Apple.

Η εταιρεία κατηγόρησε επίσης την Apple ότι βάζει εμπόδια τους αντιπάλους της από το να ξεκινήσουν τη δική τους συνδρομητική υπηρεσία παιχνιδιών στην πλατφόρμα της, εμποδίζοντας τους από το να συνδυάσουν πολλά παιχνίδια μαζί, παρόλο που η δική της υπηρεσία, που ονομάζεται Apple Arcade, το κάνει.

Η Apple απάντησε λέγοντας ότι οι κανόνες της ισχύουν για όλους τους προγραμματιστές και ότι η Epic τους έχει παραβιάσει.

«Με τρόπους που ένας δικαστής χαρακτήρισε ως παραπλανητικούς και παράνομους, η Epic ενεργοποίησε μια λειτουργία στην εφαρμογή της η οποία ούτε αξιολογήθηκε ούτε εγκρίθηκε από την Apple και το έπραξαν με ρητή πρόθεση παραβίασης των οδηγιών του App Store που ισχύουν εξίσου για κάθε προγραμματιστή με σκοπό την προστασία των πελατών », ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της.

«Η απερίσκεπτη συμπεριφορά τους χρησιμοποίησε ως πιόνια τους πελάτες και ανυπομονούμε να το κάνουμε σαφές αυτό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», πρόσθεσε η Apple.

Μεγάλες εταιρείες όπως η Microsoft , η Spotify και η Match Group έχουν επίσης κατακρίνει τις χρεώσεις και τους κανόνες της Apple στο App Store.