Στη Βουλή το πακέτο των παροχών - Με κυρώσεις απειλούν οι Ευρωπαίοι

Στη Βουλή το πακέτο των παροχών - Με κυρώσεις απειλούν οι Ευρωπαίοι

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα το νέο πακέτο παροχών, το οποίο προκάλεσε την οργή των θεσμών κυρίως για την 13 σύνταξη κόστους άνω των 800 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει την καταβολή «13ης σύνταξης» και τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, τα τυποποιημένα τρόφιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο. Επίσης, και τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις προς την εφορία, τα ταμεία και τους ΟΤΑ. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί αύριο και δεν αποκλείεται την τελευταία στιγμή να γίνουν βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων προς την εφορία.

Το συνολικό πακέτο κοστίζει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ ή διαφορετικά 0,8% του ΑΕΠ, ωστόσο δεν υπάρχει ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος και δεν αποκλείεται η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές να κληθεί να λάβει μέτρα για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να αυξηθούν οι δόσεις για την αποπληρωμή των χρεών στις επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση αρχικά είχε ανακοινώσει 18 δόσεις για τις τακτικές και 30 για τις έκτακτες οφειλές. Το  Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει ζητήσει διόρθωση της διάταξης προτείνοντας 60 δόσεις για την αποπληρωμή όλων των οφειλών των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή της 13ης σύνταξης σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους τη Δευτέρα 20 Μαΐου και για την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών εφαρμογών μέσω των οποίων οι οφειλέτες προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για να υπαχθούν στις ρυθμίσεις.

Πάντως η κίνηση αυτή της κυβέρνησης προβληματίζει τους Ευρωπαίους που είδαν τις αγορές να αντιδρούν εντονότατα και τα ελληνικά ομόλογα να βρίσκονται στα αζήτητα στη δευτερογενή αγορά. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση απειλείται με κυρώσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους της και συγκεκριμένα με τη μη επιστροφή της επόμενης δόσης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs).

Εκτός από τους Ευρωπαίους και τις αγορές, τριγμοί σημειώθηκαν και εντός της κυβέρνησης με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών να διαφωνεί για τις παροχές τουλάχιστον έτσι όπως αυτές μοιράστηκαν.

Και σε όλα αυτά προστίθενται και οι πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλούμενο πηγές που είναι εν γνώσει των συζητήσεων, αναφέρει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας «αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβάλουν κυρώσεις στη χώρα για μια δυνητική παραβίαση των υποχρεώσεών της ως προς το χρέος».

Οι πιστωτές, συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο θεωρούν πως η παραβίαση αυτή συνίσταται στη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% του ΑΕΠ, στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός. «Αν και η επίπτωση των νέων δημοσιονομικών στόχων δεν έχει ακόμη πλήρως εκτιμηθεί», σημειώνει το δημοσίευμα, «οι πιστωτές προβλέπουν ότι θα επιβληθούν κυρώσεις όταν θα ληφθεί η επόμενη απόφαση για το χρέος, το φθινόπωρο». «Πιθανές κυρώσεις», συνεχίζει, «θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη διακράτηση του μεριδίου της Ελλάδας από τα κέρδη από ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τη μη επιστροφή του ετήσιου πέναλτι που πληρώνει η χώρα σε μερικά δάνεια».

Το θέμα είναι πιθανό να συζητηθεί στο Eurogroup της Πέμπτης 16 Μαΐου, παρότι οι πρώτες εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί ήταν ότι θα απέφευγαν οι εταίροι μας να αναδείξουν θέμα Ελλάδας προ των ευρωεκλογών.