Στα 107 δισ. ευρώ οι προσφορές του πρώτου 10ετούς ομολόγου της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Στα 107 δισ. ευρώ οι προσφορές του πρώτου 10ετούς ομολόγου της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Tα 107 δισ. ευρώ έφτασαν οι προσφορές που συγκέντρωσε το πρώτο ομόλογο που εκδίδει συλλογικά η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, στην πρώτη ένδειξη της μεγάλης διάθεσης των επενδυτών για τα χρεόγραφα - πιστοληπτικής αξιολόγησης βαθμίδας AAA του μπλοκ.

Η Danske Bank και η ABN Amro Bank εκτιμούν ότι η ΕΕ θα συλλέξει από τις αγορές 10 δισ. ευρώ ή και ποσό κατά τι μεγαλύτερο με την πώληση του 10ετούς ομολόγου, με εκδόσεις συνολικού ύψους περί τα 80 δισ. ευρώ στο σύνολο του 2021, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

«Οι διεθνείς επενδυτές είναι ιδιαίτερα ευτυχείς με τα ομόλογα αυτά τα οποία εκδίδει η Ευρώπη», δηλώνει από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), μιλώντας στο Bloomberg TV.

Σε ερώτηση για το τι είναι αυτό που «βλέπουν» οι διεθνείς επενδυτές σε αυτή την νέα έκδοση ευρωπαϊκού χρέους ο  Ρέγκλινγκ απάντησε πως «οι διεθνείς επενδυτές θέλουν να διαφοροποιήσουν τα assets τους, έτσι δεν επενδύουν τα πάντα στο αμερικανικό δολάριο, ή σε άλλο συνάλλαγμα. Η εμπιστοσύνη προς το ευρώ είναι μεγάλη αυτή τη στιγμή, αν συγκριθεί με 10 χρόνια πριν. Υπάρχει ικανοποίηση για το πως αντέδρασε στην κρίση η Ευρώπη, για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, οι προβλέψεις είναι καλές, όπως και η απάντηση στην πανδημία ήταν αποτελεσματική, γι’ αυτό και θα χαρακτήριζα το ευρώ ένα ασφαλές asset. Στα ομόλογα που εκδίδονται από την Κομισιόν ή τον ESM, οι επενδυτές μπορούν να έχουν περί τις 30 μονάδες βάσης υψηλότερες αποδόσεις από τα γερμανικά ομόλογα, και γι’ αυτό είναι τόσο ελκυστικά». 

«Το μήνυμα που είχαμε από την κυρία Λαγκάρντ ουσιαστικά βάζει ένα όριο στις ανησυχίες που ίσως είχε η αγορά αναφορικά με το συνολικό ποσό της έκδοσης… που πρόκειται να κάνει η ΕΕ», δήλωσε αναλυτής της Rabobank, αναφερόμενος στην απόφαση της ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη να διατηρήσει τον υψηλό ρυθμό αγορών ομολόγων.

Η ΕΕ θα πωλήσει ομόλογα για να αντλήσει έως 800 δισ. ευρώ για το ταμείο, ρευστότητα που θα χρηματοδοτήσει τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια στις χώρες-μέλη. Θα είναι το επόμενο βήμα μετά τα 90 δισ. που άντλησε μέσω ομολογιακών εκδόσεων από τον Οκτώβριο για να χρηματοδοτήσει ένα άλλο πρόγραμμα στήριξης, το SURE, για την αντιμετώπιση της ανεργίας εν μέσω πανδημίας.

Η ΕΕ την περασμένη εβδομάδα έστειλε επιστολή στους 11 βασικούς διαπραγματευτές της πρωτογενούς αγοράς προσκαλώντας τους να υποβάλλουν προτάσεις για την ομολογιακή έκδοση.

Γύρω στα 80 δισ. ευρώ αναμένεται να αντληθούν φέτος για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του προγράμματος. Έως το 30% του χρέους για να χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα εκδοθεί μέσω πράσινων ομολόγων, χρεογράφων που χρηματοδοτούν δαπάνες για περιβαλλοντολογικές δράσεις, κίνηση που αναμένεται να τονώσει το κομμάτι αυτό της αγοράς ομολόγων.

Μετά το ντεμπούτο της έκδοσης για το Ταμείο Ανάκαμψης θα ακολουθήσουν άλλα δύο ομόλογα μέχρι το τέλος Ιουλίου μέσω κοινοπραξίας με επενδυτικές τράπεζες που θα αναλάβουν την άμεση τοποθέτηση των ομολόγων αυτών σε επενδυτές.

Η πώληση είναι μία από τις πλέον αναμενόμενες από τις αγορές στη σύγχρονη εποχή, δεδομένου του όγκου χρέους το οποίο η ΕΕ σκοπεύει να εκδώσει τα επόμενα χρόνια. Προ πανδημίας, η έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους ήταν σχεδόν αδύνατη, λόγω της αντίστασης των πλουσιότερων και δημοσιονομικά ισχυρότερων ευρωπαϊκών κρατών.

Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ (NextGenerationEU) έχει επιδράσει καταλυτικά και στο κόστος δανεισμού των χωρών της ΕΕ με τη χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.