Σε υψηλό έξι ετών η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη το Μάρτιο

Σε υψηλό έξι ετών η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη το Μάρτιο

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν έξι ετών αλλά και άνω των εκτιμήσεων διαμορφώθηκε ο δείκτης PMI στην Ευρωζώνη το Μάρτιο, με τους δείκτες της Γερμανίας και της Γαλλίας να ξεχωρίζουν καταγράφοντας νέα υψηλά. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Markit, ο σύνθετος PMI ανήλθε στις 56,7 μονάδες το Μάρτιο, από τις 56 μονάδες το Φεβρουάριο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011, αντανακλώντας τις βελτιώσεις στους επιμέρους δείκτες μεταποίησης και υπηρεσιών οι οποίοι ενισχύθηκαν στις 56,2 και 56,5 μονάδες αντίστοιχα.

Σημειώνεται πως οι οικονομολόγοι ανέμεναν και οι τρεις δείκτες να μειωθούν, ωστόσο οι επιδόσεις σε Γερμανία και Γαλλία ώθησαν υψηλότερα τους δείκτες.

Σε υψηλό 70 μηνών ο PMI στη Γερμανία

Σε υψηλό 70 μηνών και συγκεκριμένα στις 57 μονάδες ανήλθε το Μάρτιο ο σύνθετος δείκτης PMI στη Γερμανία, κυρίως λόγω της ισχυρής ζήτησης για αγαθά από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Βρετανία και τη Μέση Ανατολή.

Το Φεβρουάριο ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 56,1 μονάδες, ενώ το μέγεθος του Μαρτίου διαμορφώθηκε και υψηλότερα των εκτιμήσεων οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η δραστηριότητα της μεταποίησης ανήλθε σε υψηλό 71 μηνών, ενώ στις υπηρεσίες καταγράφηκε ο μεγαλύτερος ανάπτυξης των τελευταίων 15 μηνών.

Ισχυρότερος των εκτιμήσεων ο γαλλικός PMI

Η βελτίωση της ζήτησης αντιστάθμισε την αβεβαιότητα που προκαλούν οι επερχόμενες εκλογές στην Γαλλία, με τον σύνθετο PMI να ανέρχεται σε υψηλό σχεδόν έξι ετών.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Markit, το Μάρτιο ο PMI ενισχύθηκε στις 57,6 μονάδες από τις 55,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2011.

Ο μεταποιητικός PMI ανήλθε στις 58,5 μονάδες από τις 56,4, ενώ ο PMI υπηρεσιών ενισχύθηκε στις 53,4 μονάδες από τις 52,2 το Φεβρουάριο.