Σε 6 μήνες δημιουργήθηκε δημοσιονομικός χώρος 1,4 δισ. ευρώ

Σε 6 μήνες δημιουργήθηκε δημοσιονομικός χώρος 1,4 δισ. ευρώ

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο ύψους 1,4 δισ. ευρώ δημιούργησε η κυβέρνηση από τον Ιούλιο όταν ανέλαβε τα ηνία της χώρας. Με τα 396 εξ αυτών καλύφθηκε  η τρύπα που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ τα υπόλοιπα δημιουργήθηκαν από την καλύτερη στόχευση της ρύθμισης των 120 δόσεων στην οποία κατάφεραν να ενταχθούν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις αλλά και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας όπου κυρίως από τους έμμεσους φόρους και τον τουρισμό εισέρρευσαν στον κρατικό κορβανά επιπλέον έσοδα. 

Ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργήθηκε μοιράσθηκε σε όλους τους φορολογούμενους χωρίς σχεδόν διακρίσεις. Και συγκεκριμένα μειώθηκε η φορολογία στον ΕΝΦΙΑ, δόθηκε εμπροσθοβαρώς και όχι σε δόσεις το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, μειώθηκε η προκαταβολή φόρου για όλες τις επιχειρήσεις, ενώ τμήμα αυτού κατευθύνθηκε και για έκτακτες δαπάνες των νοσοκομείων και της Άμυνας. Ταυτόχρονα καλύφθηκαν υποχρεώσεις της ΔΕΗ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας). Αυτά που έμειναν δεν θα δοθούν όπως το καλοκαίρι στους συνταξιούχους μόνο και μόνο για να κερδίσει την εύνοια τους στις κάλπες η προηγούμενη κυβέρνηση. 

Αλλά σε ευαίσθητες ομάδες, όπως οι πολύτεκνοι, οι μακροχρόνια άνεργοι, και οι οικογένειες με ΑΜΕΑ.  Συγκεκριμένα, το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί ανέρχεται σε 175 εκατομμύρια ευρώ και θα δοθεί σε:

- Οικογένειες με τουλάχιστον 4 τέκνα και φορολογητέο εισόδημα ως 20.000 (19.140 ωφελούμενες οικογένειες)

- Οικογένειες με τουλάχιστον ένα τέκνο που ο ένας γονιός είναι μακροχρόνια άνεργος και έχουν φορολογητέο εισόδημα έως 15.000 (163.718 ωφελούμενοι)

- Οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι άνεργοι με τουλάχιστον ένα τέκνο και φορολογητέο εισόδημα έως 15.000 (40.927 ωφελούμενοι)

- Οικογένειες με εξαρτώμενα μέλη ΑμεΑ (25.632 ωφελούμενοι)

O υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας επεσήμανε πως τις τελευταίες ημέρες υπήρξε δημοσιονομικός χώρος για να καλυφθούν άλλα 50.000 άτομα. Και τόνισε πως καλύπτονται οικογένειες που ο ένας από τους δύο γονείς διαμένει νόμιμα και μόνιμα στη χώρα τα τελευταία δέκα έτη. Πρόκειται για φορολογικούς κατοίκους της Ελλάδας και των οποίων το άθροισμα των καταθέσεων όλων των μελών (σε Ελλάδα και εξωτερικό) δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

Εξαφανίσθηκε η μεσαία τάξη στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ

Το συνολικό δηλωθέν εισόδημα συρρικνώθηκε κατά 1,8 δισ. ευρώ την περίοδο 2014-2017, για τους φορολογούμενους με εισόδημα από 20.000 έως 70.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε, στα χαμηλά κλιμάκια από 1.000-20.000 ευρώ κατά 1,3 δισ. ευρώ. Επί της ουσίας η υπερφορολόγηση κυρίως αλλά και οι μειώσεις στις αποδοχές μετατόπισε τη μεσαία τάξη σε χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ ο λογαριασμός της εφορίας πληρώνεται όχι απλά από λίγους αλλά από 437.158 φορολογούμενους, οι οποίοι αποτελούν το 4,9% του συνόλου οι οποίοι δήλωσαν εισοδήματα ύψους 18,31 δισ. ευρώ ή το 22,77% του συνόλου και πλήρωσαν 4,1 δισ. ευρώ ή διαφορετικά το 49,39% του συνολικού φόρου. Ουσιαστικά πρόκειται για τους φορολογούμενους οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα άνω των 24.000 ευρώ. Η κατηγορία αυτή των φορολογούμενων κάθε χρόνο μειώνεται, κάτι που οφείλεται στην υπερφορολόγηση και τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό που έχει σημασία λοιπόν είναι η ελάφρυνση αυτών που πληρώνουν τους φόρους και όχι κατ' ανάγκη των χαμηλών εισοδημάτων που πληρώνουν έτσι και αλλιώς πολύ χαμηλούς φόρους κατά τη χάραξη της φορολογικής πολιτικής.  

Αν και ο δημοσιονομικός χώρος ήταν περιορισμένος για το 2020 η μεσαία τάξη δεν φαίνεται να ευνοείται σημαντικά από τις αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Είναι ενδεικτικό ότι φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 και ένα παιδί δεν ΄θα έχει κανένα όφελος από τις επερχόμενες αλλαγές. Η στόχευση της κυβέρνησης από το 2020 θα πρέπει να είναι η μεσαία τάξη η οποία συρρικνώθηκε σημαντικά όπως παραδέχτηκε και ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.