Σε χαμηλό 18μηνου ο σύνθετος δείκτης PMI στην Ευρωζώνη

Σε χαμηλό 18μηνου ο σύνθετος δείκτης PMI στην Ευρωζώνη

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης υποχώρησε τον Ιούλιο σε χαμηλό 18μηνου. Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI βρέθηκε στις 52,9 μονάδες, έναντι 53,1 μονάδων τον Ιούνιο, σημειώνοντας χαμηλό 18 μηνών.

Στις υπηρεσίες ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 52,7 μονάδες από τις 52,8 μονάδες του περασμένου μήνα και βρέθηκε σε χαμηλό 18μηνου.

Στις κατασκευές, ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 51,9 μονάδες από τις 52,8 του περασμένου μήνα και κατέγραψε χαμηλό διμήνου.

Στη μεταποίηση υποχώρησε στις 53,6 μονάδες, έναντι 53,9 μονάδων τον Μάιο και 51,4 μονάδων στις εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Markit, μικρή πτώση κατέγραψε ο ρυθμός ανάπτυξης σε σύγκριση με το μέσο όρο που έχει καταγράψει τη φετινή χρονιά, ενώ η ανεργία αυξήθηκε με τον πιο γρήγορο ρυθμό σχεδόν πενταετίας.

"Η οικονομία της Ευρωζώνης έδειξε μεγάλη ανθεκτικότητα απέναντι στο αντίκτυπο του Brexit αλλά και τη νέα τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία", σημείωσε ο Chris Williamsοn, επικεφαλής οικονομολόγος του Markit.

"Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης έχει παραμείνει αμετάβλητος σε μεγάλο βαθμό, δείχνοντας πως το ΑΕΠ αναπτύσσεται με αργό μεν αλλά σταθερό ετήσιο ρυθμό, περίπου στο 1,5%".